Аларма за гараж - идея и реализация! (ъпдейт...)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Аларма за гараж - идея и реализация! (ъпдейт...)

Мнениеот BuGmaN » Сря 30 ное 2005 14:20

Историята е следната, исках някаква аларма за гаража ми, който е на 50м. от къщи, казаха ми, че на Метро има голям избор и отидох, но нищо интересно, тъкмо се бях отчаял и се си мислех за сглобяемите платки (има ги в интернет някъде в Дир.бг), когато в Метро видях един безжичен звънец за 13лв. даващ сигнал на 150м. :idea: , помислих си, че с един сензор за движение би станало добра аларма, в метро сензора беше 30-тина лв., а лампа със сензор 15лв. :roll:, реших да си търся сензор от другаде и ако няма да си купя със лампата. За щастие в едно малко магазичяе намерих сензора за 13лв. :wink:, сега ми оставаше само да свържа няколко жички към захранването и да монтирам едно контактно реле(бяха ми го дали за друга работа) на, което да закача изведените жички от бутона на звънеца и да го вкюча в мрежата. Сглобяването със загряването за поялника и търсенето на кабели не отне повече от 20мин. :). Има малка подробност, че схемата е такава, че фазата(там където свети фазомера) винаги трябва да е на едно и също място, заради което белязах щепсела и преди да го включа проверявам къде е фазата. 8) Вижте историята в картинки: :wink:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Допълнение(ъпдейт) - бурона на звънеца се исползва като антена и не е хванат за релето, а изведен с 2 кабела на дадено място за по-добър обхват, застопорява се (със скоч) в затворено полужение, а кабела е вързан така, че да прекъсва захранването на самия бутон на звънеца от батерииката, така батерията издържа много-повече 8) ... : wink:

Последна промяна от BuGmaN на Вто 04 дек 2007 9:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
brother_Tom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот brother_Tom » Чет 01 дек 2005 8:01

Бравос!
Само дето релето/контакторчето ти е малко голямичко :wink: и сигурно ще плаши крадците с "щракане" :horror: при активиране, но пък можеш да захраниш 1KW сирена. :yeaha:

Шегичка, прощавай bowdown
Аз от 10 години ползвам почти същото нещо

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

А за мазе?

Мнениеот wili98 » Чет 01 дек 2005 9:25

Аз мисля на мазето да слагам нещо подобно, през колко ли стени ще хваща? Ако някой може да каже или да тества ще съм му страхотно благодарен...

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: А за мазе?

Мнениеот BuGmaN » Чет 01 дек 2005 10:12

wili98 написа:Аз мисля на мазето да слагам нещо подобно, през колко ли стени ще хваща? Ако някой може да каже или да тества ще съм му страхотно благодарен...

Ми пробвах и в мазето, хваща си, но съм на първия етаж, но бутона на звънеца може да се изведе с кабел до място, където да има обхват! 8)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: А за мазе?

Мнениеот wili98 » Чет 01 дек 2005 17:23

BuGmaN написа:
wili98 написа:Аз мисля на мазето да слагам нещо подобно, през колко ли стени ще хваща? Ако някой може да каже или да тества ще съм му страхотно благодарен...

Ми пробвах и в мазето, хваща си, но съм на първия етаж, но бутона на звънеца може да се изведе с кабел до място, където да има обхват! 8)

И аз съм на 1 ви етаж;)

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 01 дек 2005 17:29

а можеш ли да обясниш подробно кое как си свързал и т.н. :)

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 01 дек 2005 21:54

DragoCL написа:а можеш ли да обясниш подробно кое как си свързал и т.н. :)

Ми ще се пробвам: Взимаш щепсел с 2 кабела и ги закрепваш на указаните места по схемата на самият датчик, от там връзваш още 2 кабела, единия е вързан за масата, а другия на мястото където трябва да е лампата, тези 2 кабела връзваш на бубината, а където са контакторите на бубината слагаш 2-та кабела които си запоил на бутона на звънеца, които като опреш един в друг трябва да звъни самият звънец. Това е, дано е ясно как става, но и да не разбираш сега, като купиш нещата ще ти стане ясно, кое, къде, как и защо! :wink:

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 01 дек 2005 22:47

безжичен звънец за 13лв. даващ сигнал на 150м

технически инвалид съм, но ми хрумна нещо и искам да те попитам дали може да стане - това неможе ли да се сложи в колата и да се свърве с алармата, а звънеца унас - и как пипне някой ... a boi de
(питам защото са ми крали голфче вече и много сълзи лях :weep: и много алкохол изпих :drinking: )

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Пет 02 дек 2005 0:01

Може, може - само Китайците ша ни опраят нас! :wink:

Потребителски аватар
Perso
Автомобил:
Двигател:

Е бре морски!

Мнениеот Perso » Вто 03 яну 2006 23:11

Абе има сот за тая работа!
Другия варянт е как аз съм го направил с ц-к ключета и акомулатор задължително а не на ток от мрежата!
Слагаш навсякъде ключета като тези от авто алармите и ги връзваш с един акомулатор и 1 централен ключ и това е най-сигурното

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Е бре морски!

Мнениеот BuGmaN » Сря 04 яну 2006 23:33

Perso написа:Абе има сот за тая работа!
Другия варянт е как аз съм го направил с ц-к ключета и акомулатор задължително а не на ток от мрежата!

Що да давам пари за СОТ, като мога и сам да се охранявам rocketwhore , а системата с ключета съм я направил, но другаде, гаражите са ми ламаринени и ако някой реши да влиза не се знае от де ще му скимне, сензора за движение е оптималния вариянт, а и той може да работи с акумулатор! :wink:

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Re: Е бре морски!

Мнениеот Luciano » Пон 26 ное 2007 21:18

Perso написа:Абе има сот за тая работа!

неразбрах само ти защо си с направи си сам, а не със СОТ :?:

maznia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maznia » Пон 03 дек 2007 21:49

колега кажи молиа те какув модел е превклу4вателиа комутатора или релето там каквото е от де да си го купиа каде се продава да нее ниакои стар модел и да го ниама вув магазините за званеца ми е иасно и за датчика за движение званеца е на 12 волта нали останалото ми е иасно

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Вто 04 дек 2007 9:48

Мисля, че се казва "затварящо реле'', моето е българско от оно време, има го по мазазини за ел-уреди и части, добре е да намериш по малко, щото тва щрака се едно удря малък чук, мисля в Бриколаж ще има нещо за целта, пиши, ако намериш друго...
Сетих се за едно ъпдейтване на системата, бурона на звънеца се исползва като антена и не е хванат за релето, а изведен с 2 кабела на дадено място за по-добър обхват, бутона на звънеца се застопорява(със скоч) в затворено полужение, а кабела е вързан така, че да прекъсва захранването на самия бутон на звънеца от батерииката, така батерията издържа много-повече 8) ... : wink:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 04 дек 2007 14:21

А за какво е изобщо контактора? PIR датчика не е ли с изход реле, който може директно да се върже към "бутона"?

Върни се в “Направи си сам!”