Историята е следната, исках някаква аларма за гаража ми, който е на 50м. от къщи, казаха ми, че на Метро има голям избор и отидох, но нищо интересно, тъкмо се бях отчаял и се си мислех за сглобяемите платки (има ги в интернет някъде в Дир.бг), когато в Метро видях един безжичен звънец за 13лв. даващ сигнал на 150м.

, помислих си, че с един сензор за движение би станало добра аларма, в метро сензора беше 30-тина лв., а лампа със сензор 15лв.

, реших да си търся сензор от другаде и ако няма да си купя със лампата. За щастие в едно малко магазичяе намерих сензора за 13лв.

, сега ми оставаше само да свържа няколко жички към захранването и да монтирам едно контактно реле(бяха ми го дали за друга работа) на, което да закача изведените жички от бутона на звънеца и да го вкюча в мрежата. Сглобяването със загряването за поялника и търсенето на кабели не отне повече от 20мин.

. Има малка подробност, че схемата е такава, че фазата(там където свети фазомера) винаги трябва да е на едно и също място, заради което белязах щепсела и преди да го включа проверявам къде е фазата.

Вижте историята в картинки:
Допълнение(ъпдейт) - бурона на звънеца се исползва като антена и не е хванат за релето, а изведен с 2 кабела на дадено място за по-добър обхват, застопорява се (със скоч) в затворено полужение, а кабела е вързан така, че да прекъсва захранването на самия бутон на звънеца от батерииката, така батерията издържа много-повече

... : wink: