Въпрос за евентуални последствия от акт

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за евентуални последствия от акт

Мнениеот Bob.Baev » Пон 14 авг 2006 13:14

Здравейте колеги,
накратко: преди 2 седмици пътувах до морето (София-Бургас) и между Нова Загора и Сливен извърших нарушение - неправилно изпреварване с пресичане на маркировка М-15 (островче). Виновен съм, макар че в случая по-виновен беше този пред мен, който наби спирачки (явно видял КАТ-аВджиите) и при положение, че там разрешената скорост беше 90 (нямаше ограничения за скоростта) започна да кара с около 50. За да не му вляза в багажника и виждайки, че в насрещното няма никой, а и имаше островче от около 2 метра в средата на платното, инстинктивно го изпреварих. В момента в който се прибрах вдясно видях полицаите.
както и да е де, опитаха се да ме изнудят да им дам "нещо за по едно кафе", но си имам принципи и на катаджия стотинка няма да дам на ръка. Писаха ми акт, в който пише "... извършва маневра изпреварване на МПС нарушавайки пътна маркировка М-15, с което е нарушил чл. 6, т.1 от ЗДВП(?)".
оф, извинявам се за дългия пост, въпроса ми е - какво е максималното наказание за такова нарушение в парично и точково отношение?

Благодаря ви!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 14 авг 2006 13:27

или 20 или 30 лева, щото има два текста близки "неправилно изпреварва, без опасност за движението е 30", а неправилно изпреварва е 20 лв...а точките май май са 6 :cry:

Viso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viso » Пон 14 авг 2006 13:36

ЗДвП
Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
........
Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
.......
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) който не спазва сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

Наредба І-139/2002г.
Чл. 3. (1) За нарушения на правилата за движение по пътищата от водач на моторно превозно средство съгласно Закона за движението по пътищата (ЗДвП) от максималния размер се отнемат точки, както следва:
........
6. за неспазване предписанията на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране (чл. 179, ал. 1, т. 5, предл. 2, 3 и 4; чл. 183, ал. 3, т. 5 ЗДвП) - 4 к. т.;

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пон 14 авг 2006 13:39

Мерси много, Pichaga, полезен и отзивчив както винаги!
апропо, това ми е първо нарушение (имам книжка от 10 години, но карам активно от 6 месеца)... като за първи път не е зле. катаджията поне ми отправи едно хубаво пожелание: "колега, виждам, че ви е за първи път, дано да е и за последен".

edit: Мерси и на теб, Viso!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 14 авг 2006 13:41

Визо, и аз го гледах тоя текст, ама там има непосредствена опасност за движението, а колегата Баев не е писал, така че да се надяваме, че ще е по-лекото-чл. 183
а за точките може и да е т. 7-неспадване на правилата да предимство, разминаване, изпреварване....
може и да греша, тука поне за мен е много объркано положението :oops:

Последна промяна от Pichaga на Пон 14 авг 2006 13:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пон 14 авг 2006 13:43

Pichaga написа:Визо, и аз го гледах тоя текст, ама там има непосредствена опасност за движението, а колегата Баев не е писал, така че да се надяваме, че ще е по-лекото-чл. 183

ами да, никъде в акта не пише да съм застрашил безопасността на движението... надявам се и аз на по-лека глоба... и дано по-скоро ми дойде постановлението, че иначе поне два пъти требе се разкарвам до Габрово...

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 14 авг 2006 13:44

чакаш си постановлението в София бре :wink: , кво Габрово, те ще го пратят

Viso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viso » Пон 14 авг 2006 13:48

Това което писах по-горе е при неспазване на пътната маркировка, когато е създадена опасност за движението - глоба от 50 до 150 лв. и 4 точки.
А при неправилно изпреварване без опасност за движението, е както е писал колегата Pichaga - 30 лв. и 6 точки. Зависи как ще формулират нарушението. Дано да е по-малкото.

А до Габрово няма какво да се разкарваш. Мен ме глобиха ловешките полицаи - съчиних една жалба и я пратих в Районен съд - Ловеч. Сега делото е насрочено там.

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пон 14 авг 2006 13:48

Pichaga написа:чакаш си постановлението в София бре :wink: , кво Габрово, те ще го пратят

хехе, аз съм си габрУвче, постоянното ми местожителство е там, там е регистрирана колата и т.н.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 14 авг 2006 13:57

bbaev написа:
Pichaga написа:чакаш си постановлението в София бре :wink: , кво Габрово, те ще го пратят

хехе, аз съм си габрУвче, постоянното ми местожителство е там, там е регистрирана колата и т.н.

лелиии, тия да глобят Габровец, нЕма да се даваш ей :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 14 авг 2006 13:58

Pichaga написа:
bbaev написа:

лелиии, тия да глобят Габровец, нЕма да се даваш ей :lol: :lol: :lol:
една шумка и е ок :P :P

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пон 14 авг 2006 14:11

хихихи, амчи тъй дйе!

Потребителски аватар
duini
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот duini » Пон 14 авг 2006 15:49

30 лв. + 6 точки (т.е. -6 т. :lol: )

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Пон 14 авг 2006 16:10

За същото нарушение отнесох глоба от 30 лв. и ми отнеха 10 точки. Не, че съм платил глобата де... :)

Toledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toledo » Пон 14 авг 2006 16:41

А една молба за съвет и от мен : накратко, на 21.08 ми изтича срокът на валидност на книжката. Отидох миналата седмица в КАТ прилежно със снимки и медицинско и хоп ново двайсе - понеже книжката ми е издавана отдавна в провинцията, сега само пуснах молба до шефа на съответното РПУ да ми прехвърли картотеката /?/ в София и след поне около месец /!?!/ мога да подам документи за нова книжка. И въпросът ми е как да карам дотогава : без книжка и да казвам, че не я нося като им давам 10-20лв /?/ или с изтеклата книжка като им давам може би повече ? Някой да знае какви са глобите и в двата случая ? Pichaga pls !

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”