Колега eng,
първо
Второ, ако може да внеса едно разяснение, което колегите преди мен не са направили. Значи Пасат Б4 (Typ 3A) се е произвеждал от 10.93 до 09.96; след това - от 10.96 до 07.2000 се произвежда Б5 (Typ 3B). Говорим за дати на производство на автомобила (което може много лесно да се види по VIN - номера на рамата), а не на първа регистрация на колата !
Има доста различия в конструкцията на купето на Б4 и Б5 ! Б4 е доста сходен с Б3 (който много хора грешно наричат "двойка", но това е друга тема, засягана е многократно в този форум, нека сега пропуснем подробностите), докато Б5 е на една платформа с Ауди А4 - надлъжен двигател, предница с прословутите 8 носача, и т.н. Та прецени си според възможностите и нуждите ти кое ще е най-добре за теб. Единственото (може би) общо между Б4 и Б5 са някои двигатели - последните години Б4 са с двигатели, слагани на Б5 - имам данни за бензин 1,6 л 101 к.с. и дизелите 90 и 110 к.с. - може и други да има, но не съм запознат. Ако искаш прегледай
този немски сайт за подробности. За Б5 има специален руски форум -
тук , с доста интересни неща на
главната страница ;
ако си добре с руския може да видиш доста неща и
тук (също имат нелош
форум ).
Аз карам Б5, с възможно най-маломощния двигател за този модел - 90 к.с. TDI. Честно да си кажа двигателя ми стига, че дори ми е и в повече като мощност понякога (е, не съм качвал Беклемето). Не че ще е лошо да има и в повече, но не постоянно, а в много малко моменти. Бих те насочил към дизел (по-точно към TDI - което не е Turbo Diesel Intercooler, но това е друга тема, също широко разисквана в този форум - не че TDI не е дизел - да, дори е с турбо и интеркулер, но на абревиатурата TDI е друга идеята - но да не навлизам в подробности). Причината не е че аз карам такова, и "моето е най-добро". Ако си карал някога (или дори само си се возил) на читаво TDI, едва ли ще помислиш да вземаш бензин. Освен ако не си някой състезател (въпреки че на последната Търговищка сбирка най-бързата кола беше познай каква - дизел

). Видях, че разхода на гориво (не като стойност в литри, а сума пари на определени километри) е важен за теб. Дизел спрямо бензин е по-изгодно на дизел; дизел спрямо газ (пропан-бутан) е с малка разлика по-изгодно на газ. Но имаш допълнително поставяна уредба, която също е някакви пари, и източник на вероятни проблеми. Освен това бутилката заема някакво място, и има някаква собствена маса - и я носиш винаги. Най-изгодно е с газ метан, но там е още по-сериозен проблема с теглото на бутилката (трябва да държи в себе си газ под налягане 200 атмосфери - сериозно е, нали ?). Не съм наясно има ли в Троян или околностите където пътуваш метан станция (с 1 зареждане на метан засега се минават макс. 300 км). Горивото от Петрол мисля че не е толкова лошо, а за зимата не се притеснявай - аз лично ползвам една добавка против желиране на нафтата - 1 литър е, и струва 17-20 лв., а се прибавя към горивото в съотношение 1/1000 - т.е. този литър добавка е за 1000 л нафта - за 2 години откак имам моята кола не съм я изразходвал, а минавам около 20 000 км на година (естествено слагам добавката само когато температурата има вероятност да е под +5 градуса - за всеки случай). Доколкото съм запознат, на Б4 има освен TDI, и турбо дизел, и атмосферен (не съм наясно кое как е в годините, които те интересуват), докато на Б5 дизелите са само TDI. Б4 имат бензин 1,8 л, 75 к.с. - "дефорсиран" (също не знам в кои години е произвеждан - но мога да проверя); колегата
orgasmatron e с такъв, и е много доволен - ако искаш разпитай и него. Относно електрониката, доколкото знам всички автомобили от годините, за които ти питаш, си я имат в изобилие - кои повече, кои по-малко. Ако се насочиш към Б5, бензиновите са с повече проблеми (като цяло - да не скочат сега отгоре ми колегите) от дизелите (не че те са без проблеми де). Относно проблемната предница на Б5 мога да кажа че е по-скоро мит, или сплашване. На моята за 35 000 км карани само от мен в България (колата е карана и малко преди мен в България) съм сменил само 1 закъсан маншон на шарнир на кормилна щанга за сумата от 1 (един) лев - това цената на маншона де. Всичко друго си е оригинално по окачването, и си е здраво (да чукна на дърво). Вярно, че ако недай си Боже се наложи да се сменя нещо има доста скъпи неща, но пък возията е невероятна. Това се отнася и за други неща - като електрониката например, която те плаши - благодарение на нея има такива качества колата като икономичност, мощност, а също и безопасност (air-bag) и т.н. Всяко нещо си има цена, и ти си преценяваш дали си струва, и тя е добра за теб. Относно смяната на консумативи като масла, ремъци, и т.н., имаше някъде тема, в която бях писал кое колко ми е струвало.
Според мен правилно си решил да погледнеш и към други марки. Доста такива сравнения има и в двата руски форума, които посочих по-горе. Мога да ти кажа, че аз (а има и много други тук) не съм тесногръд фанатик - единствено и само VW - погледни, прецени. Мога да цитирам и опита на мои познати с други марки, които са "по-евтини". Както казах, всяко нещо си има цена. За мен аз съм преценил че VW ме устройва. Но, както се казва, за всеки влак си има пътници.
Ами това е засега от мен. Извинявам се на всичи, които четат, че е толкова дълго (ако са стигнали до тук де

). Готов съм да помагам на всеки и да отговарям на всякакви въпроси.
Успех !