След засилване на шума на задния лагер и доста четене се реших да пусна и видео за начина на смяна на заден лагер на Голф.
Видеото е за Голф 2,но и при Голф 3 е абсолютно същата процедура.Дадено е характерното пробване "плъзгаща шайба"
На мен ми отне 50мин цялата процедура.Следващия път ще е за 25-30мин.
Успех на всички.
Не е трудно.

Смяна на заден лагер на VW Golf-видео
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Re: Смяна на заден лагер на VW Golf-видео
А сега видяхте ли метода на "плъзгащата шайба"!Запомнете го и ако някой мяйстор не го приложи можете да го напсувате и да не му платите!
- Iago
- Автомобил: Volvo XC90 V8 Sport
- Двигател: B8444S
Много ми е любопитно на какво основание по-точно ще ме напсуваш и няма да ми платиш? "Ми брат, аз такова гледах един немец на клипче и.. ти си смотан!!". Да разбирам ли, че тая шайба е единствения възможен вариант за реглаж на хлабината?
Благодарско за клипа и за положения труд.. комплекта дорници си го бива.

- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
joker написа:А сега видяхте ли метода на "плъзгащата шайба"!Запомнете го и ако някой мяйстор не го приложи можете да го напсувате и да не му платите!
A тоя майстор какво точно гледаше на шайбата, че не можах нещо да разбера какво трябва да се гледа?

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Това, че като я натисне с отверката - шайбата се преместваше насам-натам.
Почне ли да запира и се движи трудно - значи е пренатегнат лагера.
Относно разбирането - ами то и аз, ако не го бях правил 3-4 пъти на моята кола, и аз нямаше да разбера
Всичко показано е вярно, всичко показано е както трябва, но режисьора на клипчето трябва да бъде уволнен!
Въобще не му е и хрумнало, че трябва да се акцентира и специално покаже част от нещата.
Почне ли да запира и се движи трудно - значи е пренатегнат лагера.
Относно разбирането - ами то и аз, ако не го бях правил 3-4 пъти на моята кола, и аз нямаше да разбера

Всичко показано е вярно, всичко показано е както трябва, но режисьора на клипчето трябва да бъде уволнен!
Въобще не му е и хрумнало, че трябва да се акцентира и специално покаже част от нещата.
- joker
Iago написа:Много ми е любопитно на какво основание по-точно ще ме напсуваш и няма да ми платиш? "Ми брат, аз такова гледах един немец на клипче и.. ти си смотан!!". Да разбирам ли, че тая шайба е единствения възможен вариант за реглаж на хлабината?
Не го разбирай в буквалния смисъл....аз лично не бих го направил буквално,защото не ми е по манталитета....но виж за претенции и основание за тях....ами имам цяла папка с разпечатки на съответните упътвания с доказателства и сайтове откъдето са взети(около 500 листа)....нося я винаги като ходя да правим колата...Е вярно е,че винаги е при приятели и,че участвам и аз(стига само да не е свързано с голямо цапане на ръцете),но пък и да отидеш на майстор ей така на случаен избор си е безсмислен хазарт.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Ако направя центровката с индикатор, а не с отвертка, пак ли ще псуваш? Ми ако хвана голямата щанга, а?!
По клипчето - отвертката не се запъва в главината, а само се натиска шайбата, не се ползва като лост - тогава методът е верен.
Всеки уважаващ себе си майстор ползва ръкавици при повечето подобни операции.
По клипчето - отвертката не се запъва в главината, а само се натиска шайбата, не се ползва като лост - тогава методът е верен.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
... в добавка:
гресирането на лагера се извършва по посочения начин, но кухината между лагерите, както и капачката НЕ се пълнят с грес! те са за да може лагера да изхвърли там излишната грес при прегресиране.
метода с шайбата не го ползвам-разработил съм свой, който е тотално безпогрешен, но не мога да го опиша-показвал съм го на всеки, който е имал интерес да го види и научи, но не ме карайте да го описвам...
гресирането на лагера се извършва по посочения начин, но кухината между лагерите, както и капачката НЕ се пълнят с грес! те са за да може лагера да изхвърли там излишната грес при прегресиране.
метода с шайбата не го ползвам-разработил съм свой, който е тотално безпогрешен, но не мога да го опиша-показвал съм го на всеки, който е имал интерес да го види и научи, но не ме карайте да го описвам...
- joker
muns61 написа:Ако направя центровката с индикатор, а не с отвертка, пак ли ще псуваш? Ми ако хвана голямата щанга, а?!
Не те разбирам..за каква центровка става въпрос(все пак съм любител!).....става въпрос за момент на затягане...никъде няма посочено колко трябва да е.Само един руски сайт е показал как приблизително се определя моментът на затягане...и то доста точно.
Колкото до голямата щанга....ами не се знае кой какво голямо ще извади...ако се стигне до там разбира се!Явно варненските майстори,които аз познавам не се уважават защото точно за това ръкавици не ползват...но пък аз ги уважавам,защото досега не са ме подвели...
да кажа и аз за затягането на този тип лагери,дядо ми с над 40 год. стаж в гараж към голямо предприятие където са поддържали колите на директорите, които пътували по хиляди километри в цяла Европа и 2 рали-автомобила включително,ме е учил че лагера се затяга до положение,когато колата е във въздуха и завъртиш гумата напред,тя като спре сама да се върне 1см. в обратна посока и тогава да спре окончателно. Смешно ама... никой не му се е оплакал за прецакан лагер,така че със сигурност има повече от един правилен метод,важно е да работи и да няма проблеми.. а всеки уважаваш себе си майстор не допуска да му стоят на главата... лично аз съм носил скоростни кутии на ремонт при приятел който само с това си изкарва хляба и веднъж се застоях 5 мин. при него и директно ме изгони,казва аз тука правя скоростни кутии по-скъпи от колата ти,едно невнимание докато ми пречиш и трябва да работя на загуба три месеца
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Начините за реглаж на луфта са много, но технически правилен е този, при който се използва индикаторен часовник.

Факт е, че се ползват доста практически методи, които избягват скъпи прибори. Тези методи предполагат квалифициран персонал, но когато иде реч за скъпи машини, или автомобили, ползват се измервателни прибори.
Колкото до гледане и помагане, смях в залата!
Гледане - през прозорец, клиентите нямат работа в работните помещения, па макар и само с оглед безопасността на самите клиенти.
И аз не се завирам да помагам на тези, дето ми работят...

Факт е, че се ползват доста практически методи, които избягват скъпи прибори. Тези методи предполагат квалифициран персонал, но когато иде реч за скъпи машини, или автомобили, ползват се измервателни прибори.
Колкото до гледане и помагане, смях в залата!

И аз не се завирам да помагам на тези, дето ми работят...
Днес смених и другия лагер.Разбрах защо казват да се сменят заедно лагерите.
Е сега моите са с една седмица разлика

Е сега моите са с една седмица разлика

Втория и двойно по-скъп сдаде багажа.Живя 25000км.
Събота ще му бая.
Събота ще му бая.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”