Passat B5.5 - автоматик ???

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
gamble
Автомобил:
Двигател:

Passat B5.5 - автоматик ???

Мнениеот gamble » Пет 06 фев 2015 9:07

Здравейте колеги :beer
Мисля да си продам моят Б6 и да си купя Б5.5 с екстри. Автоматик, кожа, климатроник и т.н.
1.9 ТДИ 110 (ако има такъв с автоматична кутия) или 131 коня. Какви кодове са моторите? Лимит - 10-11 хил. с всичко (каско, обслужване...). За сега по родният пазар няма хубави оферти. Всичко е изнасилено и напудрено :banghead В Германия гледам има няколко дето ми хващат окото. Почват от 3 хил. евро, но нямам време да ходя да обикалям по там.
Б6 го продавам защото ми омръзна да се съобразявам с тъпата електроника и това, че няма кадърни сервизи в моят край. Не мога на всяка светнала лампа да си оставя работата и да хуквам по 100+ км към официален сервиз.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B5.5 - автоматик ???

Мнениеот VWGT » Пет 06 фев 2015 10:05

1.9 е 101 (AVB) и 131 (AWX, AVF) коня
много рядко има и 2.0 140 коня (BKP последните години и не знам дали го има автоматик)
но при такъв таргет, най-често ще попадаш на оферти 2.5 ТДИ сигурно (ако се решиш на такъв, пропусни AKN 150PS и вземи BDG 163PS, има го и 180 коня, ама не му знам кода)

при б5.5 няма DSG, автоматика е Типтроник (по-евтина за обслужване, но по-мудна и харчеща гориво кутия), но пък ако е гледан е здрав.

б5.5 също може да светне като елха, дано поне имаш майстори около теб, които му разбират :)

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Пет 06 фев 2015 11:04

Б5.5 ги разбират. Най-малкото поне като светне нещо по колата можеш да я запалиш. Не като на 6'така. Светне волана заради грешка в имобилайзера и айде честито - няма палене. Нямаш VCDS под ръка - двойно честито. Значи AWX или AVF. Така... харча на гориво (заради автоматичната скоростна кутия) не е толкова проблем. Не минавам много км. То сегашната си харчи между 8-10 градско :mhihi
Айде като се замисля автоматика мога да го прежаля, ръчка да е. Но да има останалите екстри. Гледам за модели между 2002-2004 година. Повечето са 2.5 TDI. Бензинки има доста. За газ - скептичен съм там. Две горивни системи си е главоболие.
Останалото го има разяснено по темите. Кажи речи знам какво да гледам преди покупка. Все пак сегашната си ми е помпа-дюза :smile
Мен по-скоро ме интересува автоматичната кутия. Чувал съм, че е здрава. Обаче нямам авери с такава кутия. Всеки е с ръчна. Останалото е вече каквото инфо има в нета.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 06 фев 2015 18:41

Ако мислиш, че 5.5 ще ти е безпроблемно и лесно ... Да палиш като светне ама лесно можеш да станеш купе и/или да влизаш през багажника (имам доста опит с тая кола). Принципно има по-добро окачване от твоята и това ще те радва, но ако мислиш, че няма да имаш заигравки и чуденки какво да правиш - обмисли избора си.
Иначе за автомата - съвет от опит: взимаш от германия (или дори в БГ става) с повреден автомат и ремонтираш. Ще платиш значително по-малко първоначално. Даваш 2000 и малко левчета и знаеш, че поне 100к км няма да имаш грижи с автомата (това ако направиш ремонта където и както трябва).

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Съб 07 фев 2015 0:14

Далеч съм от мисълта, че няма да имам проблеми. Въпроса е да могат да се решат. Но за сега няма свестни оферти. Оставам с впечатление, че комбинацията автоматик + 131 кона TDI е добра. Остава да намеря добра бройка само.
Само да отбележа, че баща ми има Б5.5 ама бензинка без екстри, но возията е къде къде по-добра. Там спор няма :th_up

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пон 09 фев 2015 17:08

И аз мисля, че 131 к.с. + автомат е най-добре. Дано намериш. Аз автомата го имам за екстра, въпреки че в България като цяло е презрян.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пон 16 фев 2015 16:10

Ами определено и аз съм на мнение че автомата е една от най големите екстри по колите :)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 16 фев 2015 22:07

ALESYZ написа:И аз мисля, че 131 к.с. + автомат е най-добре. Дано намериш. Аз автомата го имам за екстра, въпреки че в България като цяло е презрян.

Адски много хора си накупиха тази комбинация и като цяло всички за които се сещам правиха автомата. В този ред на мисли предложението на Галин да се вкара кола с повреден автомат за без пари е много добро. И да, по б5.5 има предостатъчно електроника и сложни проблеми.

И не че искам да влизам в спорове, но вие чувате ли се какво говорите... б5.5 имал по-добра возия. Това е една чиста теория(заради тъпото многораменно), много далеч от истината. Освен пък Супърба, който съм карал на дълго и на широко да е пълен кенеф... ама той е от 02.2008г, една от последните бройки от първо поколение и в момента е на 75 000км, истински. Иначе аз го карах основно като беше на 40-60 000км. Моя опит с Б6 е че всички са в пъти по-комфортни. :gruebel

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Вто 17 фев 2015 11:27

Колега шегуваш се предполагам за това че "возията" на B6 била във пъти по-комфортна от тази на B5.5 ... ? Айде смали малко ;)Изобщо по каква логика ще е по-конфортно а пък да не говорим чак във пъти ако и на двата автомобила всичко е изправно ? Незнам каква ти е базата за сравнение но говориш откровенни глупости. И изобщо правиш някакви дедуктивни сравнения на B5.5 през супърб което не е коректно. Това че и двата модела ползват еднакъв тип алуминиеви носачи не ги прави автоматично със еднаква "возия". Окачването на всеки модел е настроено по различен начин.Да сравняваш конфорт на Шкода със VW е нелепо. А иначе да ни просветиш малко какво точно му е "тъпото" на многораменнo алуминиево окачване - ма нещо от реален опит не от митове и легенди четени по форумите ?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Вто 17 фев 2015 12:26

Не желая да комуникирам с такива хора. :th_up

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Вто 17 фев 2015 14:53

VWGT написа:1.9 е 101 (AVB) и 131 (AWX, AVF) коня

при б5.5 няма DSG, автоматика е Типтроник (по-евтина за обслужване, но по-мудна и харчеща гориво кутия), но пък ако е гледан е здрав.

Ако е типтроник е уж добре,но доколкото съм чувал и при Ауди А6 и при Пасат 5,5 автомата на предно е мултитроник.Виж за мултитроник има доста написано в Ауди форума и все "хубави" случки и "позитивни" мнения.
Даже съм почти убеден,понеже AVF и AWX се монтират в Ауди А4 и ако не е куатро кутията на 100% е мулти.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Вто 17 фев 2015 15:07

При Пасата е типтроник и си е прилично здрава кутия.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Вто 17 фев 2015 18:17

Не желаеш естествено защото не може да отговориш със смислени аргументи :th_up

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 18 фев 2015 0:28

hooligan_sk написа:Не желая да комуникирам с такива хора. :th_up

И с мен ли не искаш?! :icon_lol

Факт е, че това окачване (с 'н' брой носачи), се оказва доста кисело за европейците заради цената му. Поне до появата на по-евтините и по много мнения - относително качествени, алтернативи от афтър маркет носачи. Това е и единствената причина да се свали от VW, но на Ауди и особено във най-високия клас си остава icon_idea
Причина - уникалната комбинация от сигурно и комфортно возене.
Доста години го търкалях това окачване на моя пасат, карал съм и А8 с такова (различни генерации), карал съм и Б6 и разни спортни окачвания по разни бегачки и т.н.
Комби, което да е близо 2 тона (моето беше толкова почти) и да се държи така в завои, да минава така по неравности ... Няма с какво да го сравня (освен може би някои въздушни окачвания, но там е друга бира).
Да, прав си, че може да има по-комфортни и съм карал примерно американски Форд Таурус от 80те години, Кадилак от 90те, които возят уникално комфортно, но влезнеш ли в завой по-остро, се молиш на бога на завоите да излезеш.
Та нека кажем, че уникалността на това окачване е в комбинацията от няколко неща, а не само комфорт ;)

IRRITATING написа:При Пасата е типтроник и си е прилично здрава кутия.

Сравнено с Мултитроник на Аудито - да!
Иначе - не бих казал.
Стандартно първите проблеми започват около 150-200к км. Лек теч от скоростите, заради торк конверктора. Често прикриван с добавки и как ли не. Изгорели дискове и подобните проблеми са от некадърни шофьори основно, които обичат да буксуват и сменят D и R режими, като идиоти. Но торка си заминава почти независимо от всичко. Лично аз имам една хипотеза, че ако след смяната му с нов, се сменя масло редовно (примерно на 50к. км), може да изкара малко повечко, защото основна причина да сдават багажа са стружки и разни такива глупости, които биха се изкарвали при смяна на масло и филтър. Но това са лични някакви хопотези.
Та на въпроса дали е надеждна и добра кутията - средна работа.
Има далеч по-здрави (няма да цитирам марки, за да не става мазало темата).
Мудна ми е (субективно мнение и сравнено с по-модерни кутии, което може би не е съвсем коректно).

Тук трябва да отбележим и друго (за да сме коректни):
Алтернативата с ръчни скорости далеч не е по-евтина - особено при дизелаци, на подобни километри се налага ремонт на съединител + демпферен маховик, което пак е тези пари. Там естествено могат да се достигнат и повече километри, ако е карана спокойна колата, но знаем лафа за жената и колата 2ра ръка. А мнения от сорта - 'няма грижи с демпфера, моя е на 300к км', често са базирани на факта, че изказващия това мнение, не си дава сметка, че дизелака му вече тресе с 8 по рихтер.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 18 фев 2015 9:41

С теб искам, просто избягвам нечленоразделна реч. :mhihi

Твоя Пасат, ако не ме лъже паметта беше/е с много цилиндри, пълен привод и... комби. Нормално е да имаш по-друго мнение.
При Б6 обаче е извлечен максимума от конвенционалната техника, това съчетано с лазерното заваряване на каросерията(намалено усукване) и по-прецизно сглобения интериор, го правят по-комфортен автомобил за мен. :th_up

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”