Доколкото разбрах от приятел, много добър майстор (и то майстор в добрият смисъл на думата), за мотор като моят - АБД, трябва също термостатът (който в моят случай е изцяло метален) - на по-големият му диск трябва да има малка дупчица, точно, за да може да се самообезвъздуши. А аз трябваше да го сменям, защото беше блокирал отворен. Точно вчера и онзи ден сменях термостат. Понеже не знаехме какъв е при мен, с приятел отидохме до магазина на "Косер" с колицата ми, разглобохме кожуха на термостата, и със стария право в магазина. Там имаха такъв, но техният беше без дупчица, а на моят, старият имаше, обаче с диаметър към 3... 4 милиметра - казаха, че е голяма, но на новият нямаше как да пробия дупчицата (нямах инструменти). Събрах колата със старият термостат, а вчера пробих отвор на новият с 1 мм. свредло и го монтирахме. Наложи се да сменя и един маркуч (горният, към радиатора), защото беше почти спукан. Колата се самообезвъздуши без проблеми, отварях също и капачката на компенсирното казанче на охл. система и сега загрява вече по-бързо и всички маркучи са горещи (като в началото до около 74... 78 градуса (по показания на таблото) долният маркуч на радиатора е студен, а после се загрява и той (а преди като "запалех" колата и двата маркуча се загряваха еднакво още от самото начало). На термостатът с марка "Берр", който купих пишеше 87 градуса.
П.П. Дано да съм полезен на някой с този пост, че стана много дълъг...