Как се взима ДДС-то?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Как се взима ДДС-то?
Хора, кажете ми като си купувам кола на старо как мога да си взема ДДС-то? Знам 4е трябжа да я взема на име на фирма но какви са изискванияра, и през какви инстанции трябжа да мина итн. Как се монтира третата седалка ако0 няма такава? После как то4но се вазстановява ДДС-то? Мерси.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
"Взимането" на ДДС реално е приспадане от задълженията по ДДС на фирмата към бюджета. Демек, ако дадена фирма има да внася ДДС и си закупи автомобил (товарен или 7 местен) си приспада ДДС-то на автомобила. По принцип единственият начин е, да имаш собствена фирма и тя да е регистрирана по ДДС. Втори вариант е, да намериш твой много добър приятел, който да се навие да купиш колата на името на неговата фирма и т.н. Като цяло е неприятна занимавка, ако нямаш такава фирма, защото пък парите които по документи фирмата е похарчила за автомобил се водят "печалба" и се облагат с данъци ...
С 2 думи, ако нямаш собствена фирма по ДДС - забрави
С 2 думи, ако нямаш собствена фирма по ДДС - забрави

- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
musura написа:....
така е ако си купиш кола която не е товарна и/или седеместна това не се счита за разход на фирмата, но поддръжката на този автомобил, гориво, консумативи и т.н. се считат за разход. единия от началниците ми точно това и направи купи си кола на името на фирмата и всички разходи по нея се признават.
- madcap
- Кенанския лъв
- Автомобил: 1990 VW Golf 2
- Двигател: APP turbo
- Контакти:
orgasmatron написа:така е ако си купиш кола която не е товарна и/или седеместна това не се счита за разход на фирмата, но поддръжката на този автомобил, гориво, консумативи и т.н. се считат за разход. единия от началниците ми точно това и направи купи си кола на името на фирмата и всички разходи по нея се признават.
Да това е така, ние имаме две коли на фирмата
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
orgasmatron написа:така е ако си купиш кола която не е товарна и/или седеместна това не се счита за разход на фирмата, но поддръжката на този автомобил, гориво, консумативи и т.н. се считат за разход. единия от началниците ми точно това и направи купи си кола на името на фирмата и всички разходи по нея се признават.
Зависи за какво се използва автомобила във фирмата и каква е дейността й. В моята фирма сме точно наобратно - преди имахме служебни автомобили, а сега са ни лични, просто горивата и консумативите не минават за разход и не им се признава ДДС, ако фирмата не е с транспортна дейност. Даже излизаше по-голяма набутвация да са фирмени колите, затива ги махнахме. Едиснтвено може да имат някаква полза от фирмени автомобили, фирмите, които така или иначе са на голяма счетоводна печалба и имат да плащат големи данъци. В моят случай печалбата клони към нула, съответно счетоводно нямам пари за автомобил и гориво. Има много по-добри начини да си намалиш печалбата, като разходите за телефон, GSM и интернет, отколкото да се набутваш с автомобил, мое мнение

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ами не е с транспортна деиност но е сварзана с пренос и монтаж на изделия които така или ина4е се пренасят от ли4ния ми автомобил. Фирмата е сварзана с доста патувания. Така4е кажете какво мислите има ли смисул на неино име да си взема кола или 6те е пове4е набутване. Аз не можах да разбера как то4но се набутвам като е на име на фирмата. На ли4ния ажтомобил са6то не се покрива ДДС-то за бензин и поддражка. Ако е на име на фитмата поне 6те ми се водят за разход и така пе4албата на която пла6там данак 6те е по малка! Не е ли така, поправете ме ако гре6а.
- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
ами колега реално ако закупиш кола товарна и/или 7 местна на името на фирмата с данъчна фактура просто няма да заплатиш ддс-то за нея, то ще бъде взето от твойта ддс сметка и прехвърлено в ддс сметката на продавача. дефакто ако колата струва 1000 лв с ддс плащаш кеш 800 а 200 прехвърляш от ддс сметката.
това е при положение че имаш фирма регистрирана по ддс и продавача също е регистриран по ддс.
някой колега да ме поправи ако греша, финансите ми не са ми най силната област
аз работя в строителна фирма (със сухо строителство се занимаваме) и на автомобилите които са на името на фирмата им се признават разходите за нафта и т.н.
това е при положение че имаш фирма регистрирана по ддс и продавача също е регистриран по ддс.
някой колега да ме поправи ако греша, финансите ми не са ми най силната област
аз работя в строителна фирма (със сухо строителство се занимаваме) и на автомобилите които са на името на фирмата им се признават разходите за нафта и т.н.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”