Колко октана е метанът?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
ikonoma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ikonoma » Съб 28 юли 2007 23:06

Methane gas is very high octane (120 - 130) which allows it to function with high output in spark ignition engines. To compare, the octane level of ordinary petrol in France is 95. The octane level measures the resistance to spontaneous ignition when petrol is compressed and heated. The higher the level, the more utilisation is possible in high output engines.

Източник: http://perso.orange.fr/mhalb/kivu/eg/eg_3i_gnv.htm

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Нед 29 юли 2007 8:48

ANNIHILATOR написа:Ето ви четиво тук
Както е писано тук аз си го знам още от училище.
т.е. Октановото число се определя от Изооктана
Моя даскал викаше така
Хептана са води 100% негоримо вещество
изооктана 100% горимо
процентното съдържание на изооктан определя октановото число.
Аз работя с метан и мога да ви дам лоабораторен сертификат за съдържанието на метана, но като цяло съм сигурен, че метана е 98%.
освен това съдържа и малки количества други газове които горят.
Т.е. октановото число на метана не е под 98 октана.
Такова нещо като 102 - 103 октана според мен несъществува.

Дам, октановото число на бензина се определя с еталонни смеси от изооктан и пропан.Ако имаме 95% изооктан в еталонната смес и двете заедно с изследваното гориво детонират при една и съща степен на сгъстяване, то бензина има октаново число 95, това съм запомнил аз....
Колкото до високооктановите бензинови горива, тяхната устойчивост се постига чрез добавката на ароматни въглеводороди, тяхната разклонена структура е по-устойчива....някой вероятно е мирисал само добавката на V-Power Racing, а ако не е нека помирише :D Иначе все още се ползват и тетра етил за постигането на 110 октана състезателни горива, тъй като той е много по-устойчив от ароматнте въглеводороди и съответно ефекта е по-лесен и по-голям.Това е което аз знам по въпроса....Колкото до метана, това си е динозавърска пръдня....Докато в белите държави се скъсват да карат на бензин за жълти стотинки, ние ще караме с бомби в багажниците....
Забравих да добавя че и етанола е 110 октана, но е нискокалоричен и поради това съдържанието му в екогоривата е 20-процентно.

Rumen._
Автомобил:
Двигател:

Re: Колко октана е метанът?

Мнениеот Rumen._ » Пет 15 окт 2010 9:45

Ето още малко информация за октановото число http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE_%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”