Какви зимни гуми да използвам?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Debica Navigator -

Мнениеот wili98 » Вто 04 окт 2005 0:03

vasstop написа:
wili98 написа:Което не чиста зимна гума а е M+S не съм очарован..

Според теб какво означава М+S?
Моите са зимни гуми (Bridgestone LM18) и на тях пише M+S.
(mud + snow)...

Да точно така кал + сняг само, че според някаква европейска комисия, една гума за да я класифицират като зимна, трябва някакви специфични параметри да притежава, и тези гуми се маркират с планинка в нея има снежинка...
Не знам каква е разликата, замо ще добавя, че Дебица Навигатор бяха M+S и на тях имаше иконки с 4 те годишни сезона...????

Но нямаше планинката със снежинката..

Охх някъде го гледах по нета, ама ще го намеря и постна тук..
Иначе съм чел, че старият марк преди да внедрят яко силикон е бил M+S, след което правят и тези номера със планинката.

Потребителски аватар
Kozunak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kozunak » Вто 04 окт 2005 0:08

аз перкам с Бриджстоун ЛМ25 верно скъпичка е ама гумата е номер едно.нямам оплаквания като отбележа че съм без АБС и живея в осеян с стръмни улици снеговит квартал.гумата е перфектна.са и баща ми ше зима същите за другата кола че и той остана доволен а караше Ултра Грип 5 и като караше зад мен с дизел кола с по тежка предница той буксува аз не :lol: и оттогава се впечатли.иначе размера е 195/50/15 единственото което ме дразни е че зех толкова ниски зимни трябваше да са поне 60.ама човек се учи.......още съм млад и зелен.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Който търси намира - M+S - зимна гума ли е?

Мнениеот wili98 » Вто 04 окт 2005 0:26

http://www.tirerack.com/winter/tech/tec ... techid=125

Обещах че ще намеря...

pacco
Автомобил:
Двигател:

Благодаря за мненията.

Мнениеот pacco » Вто 04 окт 2005 21:21

Благодаря на всички който споделиха свойте мнения, опит и преживявания по нашите зимни путища.
От 2-3 седмици насам обикалям по магазини, сервизи и гумаджии, внимателно изслушвам мнението на спецовете в автообувния бизнес, отделно от това се ровя в каталози и i-neta. От всичката тази информация достигам до убеждението че за Passat 2/1.8mi най-подходящия размер зимни гуми са 185/65/14 и 175/70/14 разликата във височината е 2мм в полза на 175. Размерът 185/65/14 е посочен и се препоръчва от VW-AUDI GRUP.ltd, a 175/70/14 го чух като по-добрия и по-евтин (с около 10-15лв. на парче) вариант от наши спецове-гумаджии.
Що се отнася до марката на гумите, като изключим гумите от високия клас и се ограничим в рамките примерно от 75лв.-за ТИГАР до 105лв.- за ГИСЛАВЕД, това което мисля че си заслужава да се вземе варира от 90 до 100лв.
Първо искам да уточня че една зимна гума трябва много добре да работи като такава на сняг и лед и то най-вече при действието спиране еле пък ако то е екстремно и след това трябва да се държи отлично на вода и киша. Повечето от скъпите и класни гуми успяват тези свойства да ги съчетават и то добре. Докато при ниският клас гуми само някой успяват да се справят комплексно с тези изисквания.
Поради тази причина достигнах до извода че, когато се купуват зимни гуми трябва да се има предвид някои от следните неща:
- в сместа от която е изработена гумата да има достатъчно количество силикон и каучук, който прави гумата мека и я кара да запазва това си състояние и при ниски минусови темпетатури. А също така прави сцеплението на гумата с асфалта по-добро. Недостатъка е че по меката гума по-бързо се изнисва особенно ако се кара при температури (над 10 градуса С) по магистрала с висока скирост (V>100-110km/h).
- фигурите на протектора (шарката на гумата) да е изработен така, че да има свойството да изхърля водата и кишата от под гумата и да и осигурява по-добър контакт с настилката. Това е слабото място на повечето гуми.
- ламелите на протектора да бъдат колкото е възможно по-ситно и по-дълбоко нарязани, защото именно те осигуряват спирателния ефект като се разтварят върху сняг а донякъде и в/у лед. Недостатък е че това нарязване също води до по-бързо износване. При по-ниския клас гуми пр. ТИГАР нарезът на ламелите е 1/3 от дълбочината на протектора което я прави да работи ефективно само първата и втората зима до някъде и след това на нея не може да се разчита че ще работи като истинска зимна гума, но пък цената и е добра.
Лично аз мисля да заложа на SAVA-Escimo3 или Gislaved-Nord Frost3 а в краен случай зависи от семейния бюджет Debica-Frigo Direction.
Колеги ако някой екарал с SAVA-Escimo3 или Gislaved-Nord Frost3 нека да сподели впечатления.

Потребителски аватар
mimo4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mimo4o » Сря 05 окт 2005 7:27

Някой случайно да е карал със зимни гуми Lassa. Гледах един модел Lassa Snoways 2 изглежда ми доста добър. Нямам идея как са цените. И на мен ми предстои да купувам гуми та затова темата е доста интересна за мен.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Сря 05 окт 2005 8:59

На Пежото ми зимните са Ласа. оплаквания нямам, ама то на кола като 106-ца не си личат недостатъците защото е много лека и тръгва/спира лесно. Не се износват бързо и са достатъчно меки като материал. за тия пари си струват

Една от предишните ми служебни коли беше с Гиславед норд фрост - не бяха върха на сладоледа. имаха поведение по-скоро на всесезонна гума. НЕ ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ особенно

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Сря 05 окт 2005 9:41

mimo4o написа:Някой случайно да е карал със зимни гуми Lassa. Гледах един модел Lassa Snoways 2 изглежда ми доста добър. Нямам идея как са цените. И на мен ми предстои да купувам гуми та затова темата е доста интересна за мен.

аз съм карал две зими с Lassa Snoways 2, чисто нови ги купих 185/65/14 и ги търкалях на Rover 216 Coupe. Пътувал съм много и на сухо и на мокро и на сняг през зимата. Определено бях зверски предубеден, че са дървета, но за парите си са добри. Като ги купувах идеята ми беше, че карам малко през зимата и е по-добре да си купя скъпи летни гуми, но после се наложи да пътувам доста. Отначало карах плахо, но после се отпуснах и гумите са си добри, за разлика от летните Lassa, с които си взех предната кола - те са пръчки, на мокро няма каране!
Препоръчвам също Vredstein Snowtrac 2, много доволен съм от тях. Пак чисто нови ги купих и ги сложих на стария ми Golf III GT 1.9TDI - минавах откъдето си пожелая с колата и много добре се управлява през зимата с тях!
Гумата обаче, която ми е взела сърцето е Dunlop Wintersport M3, в момента се оглеждам за такива за GTI-я, но ще видим на каква цена ще я намеря .. карал съм с такива BMW 645Ci Coupe, беше ми служебно .. както е тотално непрактичен автомобил за зимата се караше чудесно .. на врати :D Проверена е и на 545i, 745Li, X5, X3, 3хх и 1хх. Гумата е уникална, но малко скъпа :cry:

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 05 окт 2005 10:22

Едни от най-добрите (ако не и най) са Michelin. Иначе аз миналата зима си карах с Debica и за парите си мисля, че е най-добрия избор, не съм закъсвал с тях, не съм ползвал и вериги.

Потребителски аватар
mimo4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mimo4o » Сря 05 окт 2005 10:40

Някакви ориентировъчни цени за Lassa-та?

Потребителски аватар
ifa
Автомобил:
Двигател:

Re: Благодаря за мненията.

Мнениеот ifa » Сря 05 окт 2005 11:04

pacco написа: Колеги ако някой екарал с SAVA-Escimo3 или Gislaved-Nord Frost3 нека да сподели впечатления.[/color]

Аз карам със такава Sava. Карал съм ги само един сезон, но са добри. Не е имало място, от където да не минава и изключително рядко ми се е случвало да прибоксува и то в много голям лед. Но аз лично го отдавам на това, че са нови. Тая зима ше видя колко струват наистина. :twisted: Иначе като ги купувах чух изказвания от сорта, че Sawa-та се правила в завoди на Мишелин или нещо такова, но не знам до колко е истина. Също така и доста хора ми препоръчаха тази гума пред Debica. :idea:

pacco
Автомобил:
Двигател:

Въпрос

Мнениеот pacco » Пет 07 окт 2005 18:42

Здравейте колеги,
Моля някой да сподели нещо ако е използвал зимни гуми MILESTONE WINTER-дъщерна фирма на MARANGONI. Изглеждат много добре за зимни гуми, а и цената им е много атрактивна 90лв. за парче 185/65/14.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пет 07 окт 2005 18:59

Семперит-един приятел ги кара зимата на Голфа и е много доволен,а си кара бързичко-ако не бяха стока да се е блъснал нейде :wink:

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 07 окт 2005 21:07

Вземи си Gislaved NordFrost3 единствено и само ако ще караш *само* по сняг. На сухо и мокро никакви ги няма - тествани са на следните коли:

Toyota Camry 2.0TD
VW Passat комби 1.8
Opel Astra комби 1.4
VW Vento 1.8
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D
Hyundai Elantra 1.6
Audi 80 1.8S
Peugeot 307SW 2.0 HDi
Skoda Felicia GLXi 1.3

резултата при всичките коли еднакъв , на сух път "люлее" и не спира, на мокро още по не спира, за сняг - е там равни нямат - страшно много вървят на сняг

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Вто 11 окт 2005 14:26

Карам Passat с Lassa Snoways ІІ 195/65/14/препоръчания от производителя размер/ от две зими и съм доволен от тях.Имат добро сцепление на сняг и държат добре колата и по недобре почистени пътища.На сух път спирачния път се удължава,но това се случва общо взето при повечето зимни гуми.Страничната им устойчивост е на средно ниво/в сравнение с летните ми гуми Семперит,преценено при едно и също бързо изпълнение в един и същ завой,което си направих за сравнение през м.март тази година/,но това не пречи при нормално каране при зимни условия,когато поначало се кара внимателно.Като цяло съм доволен от тези гуми и смятам,че за цената си са добри зимни гуми,които няма да те подведат.Струват някъде около 95 лв.доколкото си спомням.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 11 окт 2005 15:18

Аз мисля тази зима да се пробвам с Марангони (отпред, а отзад - миналогодишните Дебица). 84лв/парчето, 175/13/70. Предишната ми кола я докараха със зимни Марангони, и съм много доволен от тях: карах ги половин лято, после цяла зима нямаха равни, след което цяло лято карах с тях, и зимата още се катереха из Симеоново. Преди това не знам колко са били карани, но съм сигурен, че поне 1-2 сезона имаха.
Мисля си като падне първия сняг да се съберем от форума и на някой баир да направим тест на различните марки гуми :idea:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”