Стига с това: "ползвай търсачката"!
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
адвокат по гръб не пада нали?mhihi
напълно подкрепям vaskoto1!
има правила,които трябва да се спазват.
Lawyer,за да са доволни всички и да се спре излишния спор предлагам,когато нов потребител зададе въпрос дъвкан много пъти самият ти прерови форума с бутона "търсене" и му дай линкове.
сигурен съм,че след 5-10 пъти ще започнеш да пишеш дежурното изречение:"ползвай търсачката"
а аз това го знам !mhihi

напълно подкрепям vaskoto1!
има правила,които трябва да се спазват.

Lawyer,за да са доволни всички и да се спре излишния спор предлагам,когато нов потребител зададе въпрос дъвкан много пъти самият ти прерови форума с бутона "търсене" и му дай линкове.
сигурен съм,че след 5-10 пъти ще започнеш да пишеш дежурното изречение:"ползвай търсачката"
а аз това го знам !mhihi

-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
Re: Стига с това: "ползвай търсачката"!
Lawyer написа:Абе, хора! Спрете се с тия постоянни наставления към хората да ползват "търсачката". Тоя форум не е база данни, а средство за комуникация.
Ако се абстрахираме от функцията на форума като място/средство за комуникация, можем съвсем правдоподобно да твърдим, че той се и една база от данни, в която информацията е структурирана и се управлява (записва, съхранява, актуализира, извежда, унинищожава) систематично, т.е по определен начин наложен от правила. Което показва показва, че базата данни (БД) си има и система за управление (СУБД, както я наричат специалистите).
Казват, че 21-ви век ще бъде векът на Информацията. Да намериш обаче ВЯРНАТА информация в точния МОМЕНТ не винаги е толкова лесно. И ако ДОСТОВЕРНОСТТА на информацията е свързана преди всичко с определени умствени упражнения, които неминуемо трябва да приложи човек за да провери, сравни, анализира и прецени, то БЪРЗИНАТА за намиране на необходимата информация (в точния момент) зависи преди всичко от обема и систематизираността на последната. С други думи, колкото по-голям е хаосът в информационното пространство, толкова по-трудно ще намираме необходимата ни информация.
Защо форумът не се ползва само като място/средсто за общуване? Лично на мен ми се е налагало да посещавам и други форуми, когато тук не намирам нужната ми информация. И използвам тези форуми точно като БД, защото първото нещо, което правя, когато вляза в тях е да натисна "Search", т.е. аз се обръщам за помощ към системата за управление за да ми изведе необходимата информация. Прочитам, каквото е нужно и излизам без да си общувам с някой.
Обемът на информацията в нашия форум все още не е голям. Но има форуми, в които като потърсиш определена (ключова) дума системата връща 50, та дори и по 100 страници, всяка от тях с по 10-20 теми. Голяма част от които с по едно-две мнения с изрази от рода "ползвай търсачката" или линкове, които препращат към вече прочетено. Обаче понякога зад тях се крие точно истинският и смислен отговор. Как обаче да разбера? Не ми остава нищо, освен да проверя всички 50 или 100 страници. Иди та търси.
Ето защо спазването на определени правила може да НИ бъде само от полза. И напомнянето за това не бива да се счита за обида от никой. Отговарянето с изрази от рода "използвай търсачйата" всъщност е по-малката беда. Трябва да се научим да питаме по начин, който да обезмисли даването на подобни отговори. А това най-лесно може да стане като преди да питаме ПОТЪРСИМ.

- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Подкрепям мнението на колегата Lawyer не на 100, ами на 200 процента. Аз самият бих пуснал такава тема, но след като видях какво се получи с тая - http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=7343 ми мина мерака нещо. И като гледам как го подхванахте човека май съм бил прав. 

- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Първо не бих казал че в базата данни каккто каза ваското проблемите са систематизирани каталогозирани и основно разнищени за да се препраща директно към тях с думите "ползвай търсачката". В доста от случаите след прочитане на на целия архив се оказва че има нещо подобно даже на пръв поглед направо ти излиза готово решение на твоя проблем ама не съвсем.
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Прав си, че не всичко е систематизирано и малко теми изчерпват изцяло един проблем. Ако беше така, то нямаше да се появяват изобщо нови теми в техническите раздели или всички новопоявили се щяха да имат само по един отговор "използвай търсачката
".
Както каза Васко
Едно е да видиш, че човека е потърсил, прочел някои неща но е останало нещо което не му е ясно и се нуждае от още, а съвсем друго да го видиш че пита за нещо на което има конкретен отговор 2 (две) теми по-надолу от неговата - имаше такъв случай и темите бяха дори със сходни заглавия Mad
По едно време се бях обърнал на човека-търсачка
При дъвкано мнение директно давах линковете с темите, но ми писна и вече като golfer-a - Мене жокер ми не требе - ползвай търсачката

Както каза Васко
Vaskoto1 написа:е ако ми каже: абе пичове-така и така намерих еди-каква-си-тема ама моя проблем е на кестерме малко-е винаги ще му отговоря!
Едно е да видиш, че човека е потърсил, прочел някои неща но е останало нещо което не му е ясно и се нуждае от още, а съвсем друго да го видиш че пита за нещо на което има конкретен отговор 2 (две) теми по-надолу от неговата - имаше такъв случай и темите бяха дори със сходни заглавия Mad
По едно време се бях обърнал на човека-търсачка

- Ice___Cool
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
batmilko написа:та по темата......
кога да си сменя маслото?
![]()
Screwy Screwy Screwy
И какво точно масло слагате - течно или маргарин?

И сега сериозно - търсачките са направени за това, ако намаше нужда от тях никой нямаше да ги слага. Прав е лояра до някъде че се отблъскват нови членове по тоя начин, но ако не се прави ще се отбълснат старите членове на които ще им писне да четат и отговарят на едни и същи въпроси. Не е чак толкова сложно да потърси човек преди да зададе въпрос си мисля аз
Съгласен съм със stil. Правилата тук не са някаква самоцел, а за да ни улеснят в решаването на проблема. Наистина малко грубо звучи краткото и ясно "ползвай търсачката", но като се замислиш и това е отговор на поставения въпрос.
Lawyer, предлагам да формулираш отговор, който да насочва към търсачката без да обижда и същевременно е кратък. Ти го можеш
Lawyer, предлагам да формулираш отговор, който да насочва към търсачката без да обижда и същевременно е кратък. Ти го можеш

- Lawyer
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За мен не е проблем да формулирам вежлив отговор с подобно съдържание, но за 90 % от Вас това явно е огрооомен проблем!
Браво! Накарахте ме да съжалявам, че поставих въпроса... А идеята беше друга.
Браво! Накарахте ме да съжалявам, че поставих въпроса... А идеята беше друга.
Последна промяна от Lawyer на Чет 20 окт 2005 15:50, променено общо 1 път.
- Nova
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
http://vw.noxis.net/forum/viewtopic.php?p=100075&highlight=#100075
Не че се самоизтъквам, ама така би трябвало да звучи отговора.
Напълно подкрпям и двете страни - търсачката трЕбе да се ползва, но и не трябва да мъмрим прекалено строго новите члЕнове/члЕнки.
Предлагам за първо мнение да не крещим много на човека, но ако е пуснал три теми с въпроси вече дискутирани (обикновено въпросните субекти пишат неграмотно и се разпознават), да ползваме "Васковски" мерки.

Напълно подкрпям и двете страни - търсачката трЕбе да се ползва, но и не трябва да мъмрим прекалено строго новите члЕнове/члЕнки.
Предлагам за първо мнение да не крещим много на човека, но ако е пуснал три теми с въпроси вече дискутирани (обикновено въпросните субекти пишат неграмотно и се разпознават), да ползваме "Васковски" мерки.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”