тесни, широки или нормални гуми за през зимата?
Аз затова реших тая зима за първи път да карам с "мокри" гуми за дъжд.А по темата - производителите са изчислили с какъв размер гуми трябва да се движи тая кола,колко да са напомпани и т. н.,а и пропускаме нещо много важно (най-важното)-спирането,при което май предимство има по-широката гума.lrlmodo написа:зима, лято все съм с една ширина 175 - имайки предвид, че вече зимите на са толкова снежни - колкото мокри, дъждовни
Колега самия размер 205/50 R15 е скъп, а има и една друга подробност че тази марка с този размер е рядка и недай си нещо да се случи трудно се намира. Затова аз ти препоръчвам за голфа през зимата 195/50 R15 в момента има перфектна SAWA която е с борд и е за скромната сума от 123 лв. на бр. аз съм с такива. 

- galin_krastev
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за мненията досега;
Отностно моят Голф аз немога да сляза на по малък цолаж заради 5те дупки ,качвайки цолажа ще се увеличи ширината на гумата;
Може да се каже че за моят автомобил си остава константа цолажа;
Единственото ми решение от базисен размер 205х50х15 е да сложа 195х50х15;другият ми вариант може да бъда ка сложа по високи гуми като 195х60х15 или 205х60х15 ;Предполагам че с по-големите гуми ще подобря возията, но ще товаря повече мотора, ще ме лъже километража и разхода ще бъде увеличен;
Смятам че правилният ми избор може да се нарече 195х50х15 като за зимна гума;
Отностно моят Голф аз немога да сляза на по малък цолаж заради 5те дупки ,качвайки цолажа ще се увеличи ширината на гумата;
Може да се каже че за моят автомобил си остава константа цолажа;
Единственото ми решение от базисен размер 205х50х15 е да сложа 195х50х15;другият ми вариант може да бъда ка сложа по високи гуми като 195х60х15 или 205х60х15 ;Предполагам че с по-големите гуми ще подобря возията, но ще товаря повече мотора, ще ме лъже километража и разхода ще бъде увеличен;
Смятам че правилният ми избор може да се нарече 195х50х15 като за зимна гума;
- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM

П.П. Не забравяйте какво се случва когато се наложи бързо спиране с прекалено тесни гуми на сух асфалт!

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Winner25 написа:galin_krastev написа:... аз немога да сляза на по малък цолаж заради 5те дупки...
Не 5-те дупки, а по скоро големината на спирачните дискове е причинат
neon написа::да: 195/55/15 смятам че е твоят размер!
И според мен това е най-подходящия размер, а по принцип производителя препоръчва 185/55 R15

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Re: ??? тесни, широки или нормални гуми за през зимата ???
StanTheMan написа:galin_krastev написа:...
1.тесните гуми според мен са удачни за порене при по голяма снежна покривка, като там се наблюдава по-малко съпротивление;всякаква друга настилка като: (улегнал сняг,студен асвалт,киша,лед и др.)е негативен вариант;
Определено не съм съгласен за: улегнал сняг, киша и лед! Тясната гума е по-добра от по-широката и за трите повърхности!
Малко физика: Формулата (опростена и на по-достъпен език) за сиалата на триене е f=-kx (k-коефициент на триене зависещ от природата на триещите се повърхности, x-силата, с която се притискат двете триещи се повърхности) Някой да вижда във формулата да участва площ?
Ся кажи, че триенето не зависи от площта, моля те

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
superemo написа:
Колега @Winner25,
какво е това софтуерче от което си направил скриншота ?
Би ли го шернал и на нас, плийз
Ето го
http://gumi-razmer.hit.bg/RRE.rar
Разархивирате и стартирате хтмл файла

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”