Кой плаща ? Каското или гражданската ?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Re: Кой плаща ? Каското или гражданската ?

Мнениеот passenger » Вто 03 фев 2009 10:25

Колеги, тотално не съм съгласен.
Има няма месец назад на цариградско имаше 6 коли помляни във верижна катастрофа. Както и да го гледам поне 5 от тях са виновни. (да не се окаже че всяка двойка си е отделно ПТП :Mr Green Fun )

Но нека попитам с друг пример:
Стоим на светофара двама души, минава трети, намачкава ни ламарините и офейква. И двамата смачкани имаме ГО. Другия вече е Х - неизвестна.
Пак ли няма да ни платят щетите ?

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Вто 03 фев 2009 10:37

-

Последна промяна от jims на Сря 11 юни 2025 9:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 03 фев 2009 10:56

passenger написа:Но нека попитам с друг пример:
Стоим на светофара двама души, минава трети, намачкава ни ламарините и офейква. И двамата смачкани имаме ГО. Другия вече е Х - неизвестна.
Пак ли няма да ни платят щетите ?

В случая този,който е от зад ще отнесе акт за не спазване на дистанция!!!
Пример:Аз съм първа кола на светофара ти втора,удря те трети от зад,ти удряш мен.Идва кат,на тебе ти пишат акт за не спазване на дистанция,и твоята гражданска покрива моите щети.Имал съм такъв случай,но разликата е,че третия не избяга.На него му написаха не съобразена скорост,а на този,който ме удари мен в последствие,му написаха не спазване на дистанция.

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Вто 03 фев 2009 11:50

-

Последна промяна от jims на Сря 11 юни 2025 9:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Сря 04 фев 2009 14:44

Освен че не трябва да си употребил алкохол, второто условие при което не плащат от каското е ако нямаш разрешително за управление на автомобила (сиреч шофьорска книжка). Това са двете условия за каското.
Когато аз правих моето ми обясниха, че каквото и да стане ти самичак можеш да си избереш от къде да вземеш парите дали от гражданската на другия (ако той е виновен) или от твоето си каско. Причината е , че от гражданската не плащат на 100%, докато каското ти плащат 100% оцененото и съответно ще вземеш повече пари. След това карат ти колата безплатно до сервиза където и в България да е станало ПТП-то и ти я оправят след това в сервиза на тяхна сметка. Т.е. излизаш от катастрофиралия автомобил (дай боже напълно жив и здрав, обаждаш се да ти приберат колата и след Х дена отиваш в сервиза и си я пребираш без да си дал до тук нито стотинка). Това е на теория. На практика вече какво ще се получи не знам и дано не ми се налага на мен и на всички колеги да разбираме.
Все пак лека и безаварийна ви пожелавам :)

Потребителски аватар
Lookout2
Автомобил: vw mk3 gti 115h
Двигател: 2e 1992g

Мнениеот Lookout2 » Чет 05 фев 2009 19:44

jims написа:rosen79 твоето е било единичен случай. В 99% се пише акт само на последната кола като втората получава протокол. Човека какво е виновен, че някой го е нацелил отзад и как може да се прецени колко е безопасното разстояние на светофар? Просто катаджиите са избачкали човека...
Миналата година един колега го удариха така - той беше първа кола. Половин час по-късно и мен удариха така докато чакахме КАТ - и аз бях първа кола. Преди няколко месеца една позната така беше втора кола в катастрофа на Цариградско. Във всички случаи виновен е бил само последния и акт са писали само на него.

Темата мисля, че се изчерпа вече... Ситуации много, виновни-невинни... Само решението на КАТ е важно та дори и да е неправилна тяхната преценка. Застрахователят не го интересува как е станало ПТП-то. Интересува го имаш ли документ от КАТ и какво пише вътре. ;)

Не колега не си прав - дори и при участие на 5 автомобила в верижна катастрофа акт НЕ отнася само този който е бил най първа кола всички други участници си имат актчета

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Чет 05 фев 2009 21:17

Lookout2 И аз това казах няколко пъти,но кой ли да слуша,и кой ли да си чете правилника и закона за движение по пътищата.Просто не ми се спори.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”