Зимата пак наближава и затова мисля, че е добре да посабудим темата.
проблема е, че преди изобщо не гледах марака, състав и квото и да е на антифриза и нямах проблем.Последнат зима карах с някакъв БГ, син в шишета на чийто етикет пишешше само концентрацията и разреждането. Тъй като лятото източвах системата сега съм само с два литра концентарт от Лукойл и останалите 4 - вода и поради тази причина сега отново ще източвам.
Според Вас , коя е най-добрата марка и съотношение качество-цена?
Гледах някакъв пак син в Хит Младост антифриз- английски за около 18 лв. 4 л. концентрат.
И сега мисля да си сложа 4 л. /марката още не съм избрал/ и два литра дестилирана вода...ама като чета за тази корозия при концентратите....незнам
А по принцип както французите работят с Елф, ФВ коя марка посочват?
антифриэ
-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
И сега мисля да си сложа 4 л. /марката още не съм избрал/ и два литра дестилирана вода...ама като чета за тази корозия при концентратите....незнам
Трябва да се прави разлика между "концентриран антифриз" и "чист етиленгликол". В концентрата се добавят инхибитори срещу корозията. Реномираните производители когато напишат на опаковката "концентрат" - това наистина е така (т.е. не е воден разтвор). От тази гледна точка за да се гарантира антикорозионната защита на системата повечето производители препоръчват да се използва min 35 %-тен разтвор (35-етиленгликол, 65-вода), дори ако температурата, която искаме да постигнем да е висока. У нас се продават какви ли не екземпляри и на всички пише "концентрат", което в 80 % от случаите е спекула. Затова при разреждането трябва да се ръководите единствено от това, което пише на опаковката.
Като пример за коректност мога да дам фирмата Motul (естествено има и други фирми). Motul винаги разграничават нещата – концентратите означават с “pure condensed”, a разтворите с “ready to use”.
Не знам каква марка препоръчват VW, а и това не винаги е най-обективният критерий. Техните изисквания към охл. течности са регламентирани в спецификациите TL 774C (G11) и TL744D (G12). Следователно всички антифризи, които отговарят на тези изисквания би трябвало да са подходящи.
Опасно е използването на "чист" от гледна точка на хим. състав етиленгликол. А такива случаи в миналото има доста. Гепил някой от химзавода тубичка 5 л и налива смело в системата. А ако забрави и да разреди… тогава под -10 може да стане фатално.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Re: антифризз
[quote="Achim Lauritzen"]Чист антифриз недеи слага.Аз сложих по едно време и след един ден радиаторчето на парното протече,после от тялото на термостата и за капак от дъното на радиатора.
Това наистина се получава,когато колата е карана дълго с вода или беден разтвор на антифриз.
Това наистина се получава,когато колата е карана дълго с вода или беден разтвор на антифриз.
- doktora
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
- Контакти:
Аз пък тази година налях в радиатора антифриз-концентрат на ACDelko, всъщност едва ли е концентрат по думите на still . Цената му е - 7лв за 1 л., като при разреждане 1:1 точката на замръзване е минус 40 градуса. Така че спокойно с 2-2,5 л може да се напълни системата при съотношение 40:60 (антифриз:вода), при което смяната излиза около 14-17 лв но с качествен антифриз.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Vasseto написа:Наливах в пассата булгарски антифриз,приста мисля,и кат ми шлайфаха мотора ми казаха че съм имал кофти антифриз.Било си личало по корозията на охлаждащите канали.

- SkyWalker
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ре
Много е добър антифриза на Шел. И е по-евтин от повечето маркови 5.99 лв./л. 

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”