антифриэ

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 12 сеп 2005 12:14

Зимата пак наближава и затова мисля, че е добре да посабудим темата.
проблема е, че преди изобщо не гледах марака, състав и квото и да е на антифриза и нямах проблем.Последнат зима карах с някакъв БГ, син в шишета на чийто етикет пишешше само концентрацията и разреждането. Тъй като лятото източвах системата сега съм само с два литра концентарт от Лукойл и останалите 4 - вода и поради тази причина сега отново ще източвам.
Според Вас , коя е най-добрата марка и съотношение качество-цена?
Гледах някакъв пак син в Хит Младост антифриз- английски за около 18 лв. 4 л. концентрат.
И сега мисля да си сложа 4 л. /марката още не съм избрал/ и два литра дестилирана вода...ама като чета за тази корозия при концентратите....незнам

А по принцип както французите работят с Елф, ФВ коя марка посочват?

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Пон 12 сеп 2005 15:06

И сега мисля да си сложа 4 л. /марката още не съм избрал/ и два литра дестилирана вода...ама като чета за тази корозия при концентратите....незнам

Трябва да се прави разлика между "концентриран антифриз" и "чист етиленгликол". В концентрата се добавят инхибитори срещу корозията. Реномираните производители когато напишат на опаковката "концентрат" - това наистина е така (т.е. не е воден разтвор). От тази гледна точка за да се гарантира антикорозионната защита на системата повечето производители препоръчват да се използва min 35 %-тен разтвор (35-етиленгликол, 65-вода), дори ако температурата, която искаме да постигнем да е висока. У нас се продават какви ли не екземпляри и на всички пише "концентрат", което в 80 % от случаите е спекула. Затова при разреждането трябва да се ръководите единствено от това, което пише на опаковката.
Като пример за коректност мога да дам фирмата Motul (естествено има и други фирми). Motul винаги разграничават нещата – концентратите означават с “pure condensed”, a разтворите с “ready to use”.

Не знам каква марка препоръчват VW, а и това не винаги е най-обективният критерий. Техните изисквания към охл. течности са регламентирани в спецификациите TL 774C (G11) и TL744D (G12). Следователно всички антифризи, които отговарят на тези изисквания би трябвало да са подходящи.

Опасно е използването на "чист" от гледна точка на хим. състав етиленгликол. А такива случаи в миналото има доста. Гепил някой от химзавода тубичка 5 л и налива смело в системата. А ако забрави и да разреди… тогава под -10 може да стане фатално.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 12 сеп 2005 20:03

В Метро има туба 5л антифриз марка "ТОСОЛ". Рашан машината която ползвам от 1978г. И на западнячки съм слагал -Кадет, Вектра,Голфрета 2 и 3 ,Преди 3 ката на Пасат 3ка 1,8 бааба Яга 1989г.
После на служебния бус. Не съм имал проблеми.Доливал съм и концентрат на същата фирма.

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Пон 12 сеп 2005 20:08

Обикновено разреждам концентрат от "Приста Ойл" и сипвам. Едва ли е по-различно от другите, особено когато става въпрос за нашата мила Родина и за възстаричките ни автомобили.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Re: антифризз

Мнениеот Vasseto » Пон 12 сеп 2005 21:55

[quote="Achim Lauritzen"]Чист антифриз недеи слага.Аз сложих по едно време и след един ден радиаторчето на парното протече,после от тялото на термостата и за капак от дъното на радиатора.

Това наистина се получава,когато колата е карана дълго с вода или беден разтвор на антифриз.

Потребителски аватар
R@do
Батето

Мнениеот R@do » Вто 13 сеп 2005 8:13

Почвам да се плаша :? :? :?

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Вто 13 сеп 2005 9:07

Аз пък тази година налях в радиатора антифриз-концентрат на ACDelko, всъщност едва ли е концентрат по думите на still . Цената му е - 7лв за 1 л., като при разреждане 1:1 точката на замръзване е минус 40 градуса. Така че спокойно с 2-2,5 л може да се напълни системата при съотношение 40:60 (антифриз:вода), при което смяната излиза около 14-17 лв но с качествен антифриз.

Потребителски аватар
R@do
Батето

Мнениеот R@do » Вто 13 сеп 2005 9:10

Някой да го е виждал в СФ и в кой магазин?

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 13 сеп 2005 21:53

Наливах в пассата булгарски антифриз,приста мисля,и кат ми шлайфаха мотора ми казаха че съм имал кофти антифриз.Било си личало по корозията на охлаждащите канали.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 13 сеп 2005 22:36

Vasseto написа:Наливах в пассата булгарски антифриз,приста мисля,и кат ми шлайфаха мотора ми казаха че съм имал кофти антифриз.Било си личало по корозията на охлаждащите канали.

:) е акопасата си го взел чисто нов, можем да си правим изводи за антифриза, обаче ако не е бил нов, няма начин да знаеш дали предният собственик не е наливал зелева чорба вътре :)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 14 сеп 2005 10:40

аз пък карам вече 3-4 години с ковцентрат на ОМВ и съм доволен..., което ми напомня, че трябва да го сменям, иначе е 7 и нещо лв. за 1 литър

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 14 сеп 2005 10:52

И аз съм доволен от концентрата на OMV, като заредих системата с такъв преди месец ми падна температурата с ~ 5 грд. Преди това колата беше с някакъв зелен антифриз.

Потребителски аватар
SkyWalker
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ре

Мнениеот SkyWalker » Сря 21 сеп 2005 0:47

Много е добър антифриза на Шел. И е по-евтин от повечето маркови 5.99 лв./л. :idea:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”