Pichagа написа:данъка е данък не за пътищата и за това се казва данък, той е че сте собственици на колата, както е данъка в/у недвижимите имоти...винетката е за хубави пътища, така че срещу данък нищо не се получава, с/у такса се получава...
...
Аве чисто теоритично си прав ... обаче ... Нали уж разделиха подръжката на пътищата към Агенция "Пътища" (или както там се казва) и общините. Та Агенцията я храним от винетките и тя е отговорна за междуградските пътища, а вътре в градовете на власт са общините. Последните пък ни събират данъци (върху МПСтата, върху жилищата, и за к'вото си се сетят, лично аз в скоро време очаквам и данък за въздуха дето им го дишаме) с които да си вършат работата. Значи логично е да се предположи, че от тия данъци някаква част трябва да отива и за пътищата вътре в населените места (общините). Ама явно не отиват. А че една от ролите на държавата е да събира данъци - с това съм съгласен, но мисля че е редно същата тази държава да се сети и за другите си роли - че срещу събраните данъци трябва да осигури и куп неща на данъкоплатците си (и читавите пътища е едно от тези неща - доста важно не само за хората от този форум). Както е видно около една пета от гласувалите ама никак не са доволни от начина по който държавата си изпълнява задълженията и търсят своя начин да я накажат. Разбираемо е - когато ние не изпълним своите задължения държавата ни наказва, нали?
Не е редно да не плащат данъци (според мен, и лично аз смятам да си го платя), но мисля, че някаква отговорност на държавата трябва да бъде потърсена, защото в противен случай се намираме на ръба на узаконения държавнически произвол.