Кола на инвалид...плаЩане на мито

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 26 дек 2005 16:09

в тази тема която бях пратил се дискутира много въпроса и има нещо, че митница са длъжни да те известят за възникналите задължения по вноса след смъртта на инвалида. ако те не са те уведомили можеш да се консултираш с адвокат за да избегнеш поне лихвите, които са доста сериозни.
казуса е доста сложен и не е само митнически, а засяга и куп други закони, права и задължения(най-вече около наследство и митница) - затова (Vento) трудно може един човек да даде наистина компетентен и изчерпателн отговор.
моя съвет е да търсиш хора, които вече са минали по-този път(макар че не е гаранция, че тези хора са намерили най-безболезнения начин). Най-вече се консултирай с адвокат и ако можеш да намериш връзки с някой "изпечен" митничар(от столична митница, където предполагам е оформен вноса) за да ти разкрие някой тънкости, които могат да ти спестят много пари ;)
това е от мене успех и дано сме ти били полезни и пиши какво е станало

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Пон 26 дек 2005 17:51

group написа:дори и при открадната кола се дължи ддс :!:

group прав си,ако инвалида е жив или който го е наследил :!:
Ако няма наследници или има нотариално заверен отказ от наследство няма проблеми.

Vento написа:Дотук са се изказали само хора, дето май си нямат хал-хабер! Не само, че дължите пълния размер на ДДС-то + МИТОТО + лихвите + каквото още поискат от митницата, ами и ще си го платите като попове....

Колега Vento,понеже виждам,че ги разбираш да те попитам за следния казус:
Инвалидът живее в старчески дом и няма наследници и собственост (единствено автомобил) при евентуална смърт кой плаща митото?
При положение че заявлението за кражба на МПС в РПУ изпреварва с един ден смъртния акт на инвалида.

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Пон 26 дек 2005 18:01

Так, само за инфо да вметна, че съм завършил право, занимавам се с внос на коли от '98г. насам и имам близки роднини митничари. Това беше малко off...

tyo - в правото нищо не се губи и не изчезва просто така. Ако наследодател почине и той няма известни наследници - цялото му имущество придобива държавата (вкл. и колата). Интересното в случая е, че държавата придобива само активите му, но не и пасивите, както би следвало ако го наследи физическо лице. АКО колата се обяви за национално издирване от инвалида преди смъррта му - колата започва да се издирва по определения ред. АКО бъде открита и междувременно инвалидът е починал - придобива я държавата. Ако не бъде открита... отново се дължи мито, но тъй като инвалида няма физически наследници - няма кой да наследи този пасив, мисля че нищо няма да стане. Т.е. може по този начин да се избегне събирането на митническите сборове, НО тази кола дефакто наистина трябва да изчезне завинаги. Намери ли се, ще има разследване и ще се разнищи цялата игра. :wink:

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Пон 26 дек 2005 19:40

за съжаление Vento е прав, точно преди няколко дни писах курсова работа за митическите такси и съм преровил доста сайтове и учебници. в тая държава (а и не само в нея) дължил ли нещо на държавата то тя ще си го вземе рано или късно. ето извадка от това което съм намерил:
Във финансовата литература са посочени са посочени следните основни характеристики на митата, като един от косвените данъци:
● митата се начисляват и събират принудително, независимо от волята и желанието на данъкоплатците;
● митата се събират от митническа администрация безвъзмездно, при което тя не предоставя насрещна услуга на данъкоплатците, с което митата се различават от таксите;

от което съдя ,че няма как да се избегне плащането на митото, което се дължи заедно със начисленията.
sorry батка :roll: ,аз затова като си купувах колата, не исках да си имам работа с инвалиди :?

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пон 26 дек 2005 20:39

nero написа:.... дължил ли нещо на държавата то тя ще си го вземе рано или късно...
Аз правя един експеримент от '96г. досега да не платя едни 400-500лв. глоби на данъчното и засега успявам, ама да видим кой ще се смее последен :roll: Но аз знам как и къде е уязвима системата и се заигравам. Просто тест, не губя нищо, само мога да спестя тия пари...
Съвет към пича с митото - аз ако бях на теб - щях по най-бързия начин да ида в митницата и да изясня случая и да си платя дължимото, защото с всяко хитруване само ти влиза по-навътре.... За съжаление :? :(

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 26 дек 2005 20:52

нотариално заверен отказ от наследство

за съжаление и това не върши работа. попринцип на 'митнически език' тази операция се нарича "отказване в полза на държавата", но в случая това няма как да стане тъй като вече е оформен режим внос с дадени преференции, чиито условия се нарушават със смърта на инвалида плюс това, че 'отказване в полза на държавата' може да има само за чуждестранни стоки, а колата вече е придобила статут на българска и следователно се дължат митните сборове от наследниците. Те могат да се откажат от колата, но не и от задълженията.

В чл.206, ал.3 от ЗМ е разгледана особена хипотеза – в случай, че са изминали три години от смъртта на инвалида, и митницата не е предприела действия по уведомяване на длъжника за размера на митническото задължение, тя губи правото си да събере вземанията си. Ето една сламка за която може да се захване момчето, което пусна темата. Но както казах трябва да се консултираш с нужните хора(не само адвокати) и може да се намери начин ...

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Re: Кола на инвалид...плаЩане на мито

Мнениеот maistora_1 » Пон 26 дек 2005 23:50

ChampioN написа:Нищо никой не може да каже, нито се води на мое име колата, нито съм и наследник.......никакъв, аз съм призрак. :wink:

така ще шосъветвам и мойте хора да направят,само да проверят и кой са наследниците по принцип,защото случая е следния-мой познат купува кола и я регистрира на един дядо на негови познати...и сега колата се кара като товарна (служи да зарежда магазин)... така че след години доволна служба,както досега ще иде на разпродажба за части :) ако наследниците не ги вълнува :)
а сега е и изгодно,да ти пишат кухерите с палки фишчета и да си мислят че ще си ги плащаш и никви камери не те е.. дали те снимат и тн :)
иначе bowdown на всички които ми отговориха!

Последна промяна от maistora_1 на Пон 26 дек 2005 23:54, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Пон 26 дек 2005 23:51

Vento написа:Съвет към пича с митото - аз ако бях на теб - щях по най-бързия начин да ида в митницата и да изясня случая и да си платя дължимото, защото с всяко хитруване само ти влиза по-навътре.... За съжаление :? :(

на същото мнение съм :roll: , забавянето може само да му донесе още парични загуби под формата на лихви, които пак трябва да се плащат :?

ето какво ми се случи точно преди коледа, изпратен ми е колет с техика вътре на стойност не повече от 200$. колетът е задържан на митинцата и утре ще ходя да му плащам ДДС-то. :censored: а можеше да ми го пуснат гратис, баш по празниците и с това да се занимавам. ама кажат ли няма тово онова :?

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пон 26 дек 2005 23:58

Не съм съгласен с вас.В България още не са изчистени всички закони и навсякаде може да се отвори вратичка (стига д аимаш някой който да те светне).Аз лично бих се пробвал пък ако не става здраве да е.Ще ви дам и един пример.Всички казваха "не можеш да запишеш кола на инвалид ако не е нов внос".Обаче какво стана ,отидох избрах си колата покарах я ,заведох майсора да я види и си я купих.Записах си я на инвалид и си я карам в момента с абсолютно всички документи.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Вто 27 дек 2005 0:37

nero написа:ето какво ми се случи точно преди коледа, изпратен ми е колет с техика вътре на стойност не повече от 200$. колетът е задържан на митинцата и утре ще ходя да му плащам ДДС-то. :censored: а можеше да ми го пуснат гратис, баш по празниците и с това да се занимавам. ама кажат ли няма тово онова :?
Ми съвсем нормално, аз редовно получавам колети с евтина техника (втора ръка) от Германия и директно заминават в митницата, плащам си митото и си ги вземам. За всичко над 100$ или над 1 бройка е така! :idea:

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 27 дек 2005 9:26

50 EUR е лимита за куриерски пратки. Vento ти дори и под тази сума да ги внасяш пак ще ти ги спрат на митница защото са регулярни, а има един отдел 'контрабанда', който неспи :idea:

dreаdy - съгласен съм с теб "няма начин да няма начин" :wink:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 27 дек 2005 13:08

сещам са за това решение, наистина беше в Труд публикувано...начи според мен няма легален начин да се измъкнеш, но има митнически агенти, с връзки, познаства, там ако излезе нещо....иначе...ддс си го плащате наследниците съобразно квотите в наследството

Абе тая тема е на 1 година :twisted:

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 27 дек 2005 13:31

кой ти гледа годината ... :oops:

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Вто 27 дек 2005 21:36

Pichaga написа:Абе тая тема е на 1 година :twisted:

ами за разлика от много други ползвам търсачката :) :yeaha: и изрових тази тема, която съвпада с моя проблем

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”