Какво да гледам в гуми втора употреба?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
devil_vas
Автомобил: BMW 330Cd 261hp 591nm
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Сря 08 ное 2006 23:53

Memo, брат и аз си взех гуми вотра употреба, ама иска много обикалне, поне за мене де... тия 15-ки... направо никъде ги няма или са на някави цени от по 150 лева за нова гума.. та си взех 4 втора ръка за 260 кинта... за предни сложих Gislaved nord frost 3, за задни марангони метео... бих казал, че съм абсолютен късметлия, че въобше намерих.
за 14-ките не е така... 14-ки валяло. колегите вече са ти писали какво да гледаш, така че грабвай парите с тебе и се въоражи с търпение (ако можеш вземи някой с теб да ти помага, че всички гумаджий си хвалят гумите :wink: )

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 09 ное 2006 0:05

Колега, хубава гума "втора употреба" се намира трудно. За това има и толкова крайни мнения като "по-добре нов корморан от стар Michelin" и др. подобни, в някои ситуации, нелепи изказвания (примерно корморан нямат размер с височина под 65, цолаж над 16, скоростен индекс над Т и т.н.)
без да се впускам в дълги писания ще дам нялколко примера за изгодни (за мен) предложения, на които попаднах последния месец:
Pirelli 195/65/15 на 1/2сезон, 120лв/бр.
GoodYear UG6 205/65/15, 1 сезон, 90лв/бр.
Marshal 196/60/15,14 НОВИ (ДОТ03) 60-80лв./бр.
Аз лично продадох Michelin 195/50/15, 2 сезона( при DOT 02) за 90лв/бр.

Разбира се, че гумите по 30-35лв/бр. не стават,
но без желание да обиждам колегите с различни мнения, бих ги попитал защо не си купят нови лади, дачии и волги, а са предпочели VW на "старо" ?

Конкретно за евтините марки:
ласса, дебица фриго, корморан, сава, тигар, качествен италиански регенерат и др. подобни - просто НЕ СТАВАТ.
със сигурност са по-добри от летните, със сигурност тръгват на пресен сняг, но нищо повече - колата бяга в завоите, не може да спира, при мокър/сух асфалт при ниски температури нямат сцепление, независимо че на пипане са меки.

Може би Дебица Фриго 2 ще е нещо по-различно, но още нито съм карал, нито съм чул нещо за тях.

Потребителски аватар
vassilplp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vassilplp » Чет 09 ное 2006 2:24

ttony написа:Колега, хубава гума "втора употреба" се намира трудно. За това има и толкова крайни мнения като "по-добре нов корморан от стар Michelin" и др. подобни, в някои ситуации, нелепи изказвания (примерно корморан нямат размер с височина под 65, цолаж над 16, скоростен индекс над Т и т.н.)
без да се впускам в дълги писания ще дам нялколко примера за изгодни (за мен) предложения, на които попаднах последния месец:

но без желание да обиждам колегите с различни мнения, бих ги попитал защо не си купят нови лади, дачии и волги, а са предпочели VW на "старо" ?

ласса, дебица фриго, корморан, сава, тигар, качествен италиански регенерат и др. подобни - просто НЕ СТАВАТ.
със сигурност са по-добри от летните, със сигурност тръгват на пресен сняг, но нищо повече - колата бяга в завоите, не може да спира, при мокър/сух асфалт при ниски температури нямат сцепление, независимо че на пипане са меки.

Може би Дебица Фриго 2 ще е нещо по-различно, но още нито съм карал, нито съм чул нещо за тях.

Бате аз да те питам ти кога кара с такива гуми та знаеш че не спират и не тръгват а завоите направо ги изправят. Аман от детински изказвания.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Чет 09 ное 2006 9:02

Ами много се пише против гумите 2 употреба, но преди да се замогна 7 години карах Опелите само с две зимни предни гуми 2 употреба.Не съм и гледал годините, грайфер да имат и да са по меки на пипане.Добре е да имат поне 6 милиметра грайфер(мерех го с шублер)
Най- добре е нови, ама ако караш само градско и джоба ти е тънък....

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Чет 09 ное 2006 10:36

Аз си взех 4 бр. UG5 с DOT 01, верно малко старички...с 6 мм грайфер за 27.50 лв. парчето. Сложих ги...не са криви, нямат балони. Зимата ще видим!?

Тъй че...намират се гуми и под 30 лв. :D

One
Автомобил:
Двигател:

Re: Какво да гледам в гуми втора употреба?

Мнениеот One » Чет 09 ное 2006 10:57

Memo написа: какво друго да гледам на гумата за да знам, че е ок?

за да си ОК гледай да бягаш надалеч от гуми за зимата втора употреба
това си е огромен риск
по добре евтини, но нови отколкото 2 ръка
НО избора си е само твой

Потребителски аватар
chukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот chukov » Чет 09 ное 2006 11:37

ttony написа:Конкретно за евтините марки:

Ти май лееееекичко се шегувкаш, а?

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Чет 09 ное 2006 11:56

ttony написа:Колега, хубава гума "втора употреба" се намира трудно. За това има и толкова крайни мнения като "по-добре нов корморан от стар Michelin" и др. подобни, в някои ситуации, нелепи изказвания (примерно корморан нямат размер с височина под 65, цолаж над 16, скоростен индекс над Т и т.н.)

Това zа лассата са пални глупости :idea:
Миналата година редовно си иzка4вах планините и стигах до там докадето стигаха и джиповете и НЯКОИ с вериги , а ходехме всяка седмица... :!:
Ба6та ми, който ежедневно кара джипове по трасета не по малко сложни от сасеzателните по оффроад са6то бе6е предоволен от поведението им както и при спиране така и при zавой, стра6но стабилни си бяха...

Потребителски аватар
_WV_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот _WV_ » Чет 09 ное 2006 12:19

няма как,гудиър,мишлен,пирели и тн карани 2 сезона да имат по-добри показатели от нов корморан или ласа!!така че,купувайте нови гуми-макар и най-евтините!

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 09 ное 2006 17:25

quote]
Бате аз да те питам ти кога кара с такива гуми та знаеш че не спират и не тръгват а завоите направо ги изправят. Аман от детински изказвания.[/quote]

Честно казано сава и корморан не съм карал :).

Към колегата с оффроад трасетата:
ако на някой му е направило впечатление, аз твърдя, че тези гуми имат проблеми (дълъг спирачен път/неустоичивост) на сух/мокър асфалт. А това че гумите имат добро спецпление на пресен сняг няма да ти помогне да качиш Пампорово без вериги.

Повечето маркови гуми, които се продават тук са специално разработени за европейските пътища и климат. И предполагам никой не кара по немските аутобани с ласа. Не че немците не обичат да пестят...

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 09 ное 2006 19:18

Тук в Русе всяка трета кола с нови гуми е с Lassa Snoways, по едно време бях почнал да се чудя дали не ги раздават някъде без пари, или просто са с добро съотношение цена-качество :shock

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Чет 09 ное 2006 19:22

ttony написа:

Честно казано сава и корморан не съм карал :).

Към колегата с оффроад трасетата:
ако на някой му е направило впечатление, аз твърдя, че тези гуми имат проблеми (дълъг спирачен път/неустоичивост) на сух/мокър асфалт. А това че гумите имат добро спецпление на пресен сняг няма да ти помогне да качиш Пампорово без вериги.

Повечето маркови гуми, които се продават тук са специално разработени за европейските пътища и климат. И предполагам никой не кара по немските аутобани с ласа. Не че немците не обичат да пестят...

:shock
Май ти не четеш какво съм написал ?!
Казвам не че са карани по оффроад пътища, а че са карани от човек, който е много по наясно от тебе какво е стабилност при лоши терени и усеща колата мн по добре от 1 средностатистически шофиор :!:
поне 15-20 пъти качвахме на ски миналата година и такова занасяне по завой така и или пък проблеми при спирането на морко или на сняг не е имало... А за вериги да сме сложили 1-2 пъти и то при слизанията при много гъста мъгла, но за изкачване не сме ги ползвали...
Как може да кажеш "НЕ СТАВАТ" като не си се качвал да караш такива ? От Семкаджийски истории?

А пък в Германия баш сега има промоцийки по 30 за по малки возила и 50-60 евра за по големи, за колко взехме и Лассата миналата година... А тука в Германия като 50% + колите се карат от жени и са малки и като знаеш какви стипци са , а познай дали можеш да се вредиш на тия промоции :D

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 09 ное 2006 19:54

ok.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 09 ное 2006 20:24

Карал съм (за малко) преди 3-4 години зимна ласа и виждам, че има нов модел та си направих труда да прочета нещо за него.
Ето какво твърдят семкаджийте от ADAC:

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... Print=True

същото, на руски:

http://www.carsplanet.ru/thief/thief_56.html

Можеш да си сигурен, че баща ти ще кара още по-сигурно с Michelin/Bridgestone/GY . . . пък били и на 1-2 сезона.

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Чет 09 ное 2006 21:08

ttony написа:Карал съм (за малко) преди 3-4 години зимна ласа и виждам, че има нов модел та си направих труда да прочета нещо за него.
Ето какво твърдят семкаджийте от ADAC:

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... Print=True

същото, на руски:

http://www.carsplanet.ru/thief/thief_56.html

Можеш да си сигурен, че баща ти ще кара още по-сигурно с Michelin/Bridgestone/GY . . . пък били и на 1-2 сезона.

За това, че Бриджстоун или Мишелин са по хубави хич няма какво да спорим , но за това че е по-сигурно с такива на 1-2 сезона малко ме съмнява. Много зависи и колко и как са карани, все пак... А пък дори и да е нова гумата престояла ли е 1 година просто нивото на каучука се променяше и трябва да се внимава и за датата на производство и при новите гуми, затова... И все пак при зимни условия са съизмерими с Ескимото, че даже и с по-добри показатели 8O И износването им е 1 от най-малките , което за българина си е перфектно все пак, не всеки може да даде всяка зима по 400 лв за гуми ;) Така или иначе за 1 зима активно каране колата откъм стабилност не забелязах да има никакви проблеми и ако имаш късмета, времето и мерака да търсиш и намериш читави хубави скъпи гуми на сезон - граби :D

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”