Вина при верижна катастрофа

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 20 ное 2006 23:26

Mega написа:Добре си се измъкнал колега. Поздрави. :wink:

Въобще не съм се измъквал.. няма и начин да се измъкна..
В тази ситуация.. този отзад е виновен..
Повярвай ми куките знаят що е то верижна катастрофа, и могат да направят разлика в това дали си спрял, или са те побутнали.

Хавата е малко бошлаф..
Щото малко ще им е трудно, да докажат, че съм ударил предният в движение.. а не след като са ми помогнали.

А това за дупката на пътя, има лек и за това...
без да се бориш.. просто се оспорва акта, и се пише, че дупката е била пълна с вода.. имаше тема наскоро.. беше взаимствано от Ауди форума

А ако искаш да си готин, сега подай оплакване, срещу куката която ти е съставила акта, че не е съобщила на когото трябва, за да оправят дупката ;)

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Пон 20 ное 2006 23:31

wili98 написа:
Mega написа:Добре си се измъкнал колега. Поздрави. :wink:

Въобще не съм се измъквал.. няма и начин да се измъкна..
В тази ситуация.. този отзад е виновен..
Повярвай ми куките знаят що е то верижна катастрофа, и могат да направят разлика в това дали си спрял, или са те побутнали.

Хавата е малко бошлаф..
Щото малко ще им е трудно, да докажат, че съм ударил предният в движение.. а не след като са ми помогнали.

А това за дупката на пътя, има лек и за това...
без да се бориш.. просто се оспорва акта, и се пише, че дупката е била пълна с вода.. имаше тема наскоро.. беше взаимствано от Ауди форума

А ако искаш да си готин, сега подай оплакване, срещу куката която ти е съставила акта, че не е съобщила на когото трябва, за да оправят дупката ;)

Не си ме разбрал нямам акт.

Всички знаем, че трябва да пишат протоколи а не АКТ-ове в тази ситуация и куките го знаят много добре. Но само те поглежда и казва, човек, така ни карат, ако пишем протокол за всяка скапана гума и джанта общината ще фалира, защото всеки ще може да я съди! Това е скапаната истина!

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Re: Вина при верижна катастрофа

Мнениеот K22 » Вто 21 ное 2006 11:23

4ep написа:Въпроса ми е ако си участник във верижна катастрофа и си ударен и отпред и отзад как се определя кой е виновен. Не може винаги да се пише диагноза "недостатъчна дистанция". Освен че в София такова понятие няма, то просто може да си спрял, а как да прецениш къде да спреш по това колко силно могат да те ударят отзад?

Това си е класическия случай при верижна катастрафа.При положение че и задния и ти сте ударили спирачка, много трудно ако ти си спазвал дистанция той ще те хвърли върху колата пред теб.
Ходиш при застрахователя по ГО на на задния да ти плати за щетите отзад , твоята ГО поема щетите на предния и т.н.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Вина при верижна катастрофа

Мнениеот wili98 » Вто 21 ное 2006 11:47

kaloyan22 написа:........

Малко на изуст говориш..
В случая колко дистанция трябва да спазвам..
според закона трябва да спра на 1 метър отзад...

Мислиш, ли че ако те подберат с 40 няма да стигнеш до предния?

На всичкото отгоре, още ме е яд, че отпуснах спирачките, и влязох плътно до предното ауди, за да му оставя още 1 метър на този отзад...

Няма как, да плати моята гражданска щетите на този отпред, по простата причина, че аз не нося вина за катастрофата по закон.
съответно нямам акт за извършено нарушение.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Вто 21 ное 2006 12:02

Вили, не е грешка че си отпуснал спирачката.
Като редовен участник в такива "мероприятия" :banghead: бих казал, че е по-добре да отпуснеш спирачката и колата да тръгне напред с риск да се удари в предната, отколкото да натиснеш яко спирачката и да поемеш цялата енергия на удара от задната кола.

В случай че се водиш участник в катастрофата, но "спрял в колона" то този който те е ударил е причинител на ПТП-то и неговата гражданска поема обезщетението и на този който си ударил след като те е подхвърлил напред. Типичен пример е последното ми ПТП - този, който ме удари се водеше виновник и за трите други коли.

Потребителски аватар
klisurov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Re ...

Мнениеот klisurov » Вто 21 ное 2006 13:19

vasstop написа:... Въпросът е реторичен, не искам да ми отговаряш.
Не мисля, че е риторичен. При аналогична ситуация са ме питали кога съм ударил предния - преди или след удара отзад.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 21 ное 2006 13:31

средния в общия случай е и най-пострадал и виновен най-често според кат
виновен заради дистанция и несъобразена с пътните условия скорост..тия актове и постановления ги лекувам в СРС много успешно, ама е разправия

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Re: Re ...

Мнениеот K22 » Вто 21 ное 2006 15:50

klisurov написа:
vasstop написа:... Въпросът е реторичен, не искам да ми отговаряш.
Не мисля, че е риторичен. При аналогична ситуация са ме питали кога съм ударил предния - преди или след удара отзад.

Запишете си това :!: за да отговаряте правилно ,ако искате да не пишат че сте виновни за предния при верижна катастрофа.А още по сигурно е ако приемат че си спрял в колона!
От 90 до 97 година бях щатно вещо лице в ДЗИ на ден съм гледал по 30-40ударени и много рядко бяха случаите като на Вили :wink:

4ep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4ep » Вто 21 ное 2006 20:26

Благодаря за отговорите колеги и най-вече на wili98 и
Sunny като по-ценното май беше обобщено в предният пост. Аз не съм засегнат, но вчера удариха колега и като поспорихме в службата разбрах, че май не съм наясно докрай. Затова питах. :lol:
Безаварийни на всички. :wink:

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Вто 21 ное 2006 21:21

Като ти се zалепи някои платно отzад иzванградско няколко барzи докосвания на спира4ката с левия крак колкото само да светнат отzад светлините беz реално да свалям скороста си или да се усеща в колата.
Плашат се яко и веднага набиват спира4ки, а отпред гледат кола с примигащи стопове да се отдале4ава :D

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 ное 2006 21:41

Аз също практикувах този номер.. ама вече не се вчепатляват..

Жената ме светна на друг номер...
Пускаш аварийки... колкото и грубиянско да изглежда.. върши работа..

До мен рядко се лепят.. ама и това е опция..

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 21 ное 2006 21:54

wili98 написа:Аз също практикувах този номер.. ама вече не се вчепатляват..

Жената ме светна на друг номер...
Пускаш аварийки... колкото и грубиянско да изглежда.. върши работа..

До мен рядко се лепят.. ама и това е опция..

Аз пък като ми се залепи някой, ако не мога да го пусна карам по-бързо докъдето мога и при първа възможност го пускам да мине!

Това не е ли нормално?

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Вто 21 ное 2006 22:54

Да нормално до колкото оня зад теб е нормален и го оцени.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 22 ное 2006 11:14

айде не извъртайте темата в колегиално отношение на пътя..... щото мненията за това са хиляди, все различни и все "правилни"
При верижна катастрофа винаги някой има вина.... даже в повечето случаи повече от един.... но рядко накой си признава, и смея да твърдя, че всеки случай е специфичен.
Ма куките тва кво ги е*е, за тях най-важно е да важи едно единствено правило, щот им е по-лесно, по-бързо и по-евтино...
На кой не му аресва и му се занимава, има съд, където точно поради тая причина, нещата често падат, щото куката не се е постарала....

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 22 ное 2006 12:14

Случва се да си спрял и да те поместят та да блъснеш предния. И не само на цариградско.
Аз преди години, още с москвича участвах в подобно шоу в София на Раковски след френската посока пл. Славейков. Минавам си светофара, спирам понеже нататък е задръстено. Зад мен спира лада 5-ца. След малко се чува свирене на гуми и трясъци, последния в мен. :-) Успях само да пусна спирачките, не стигна време да се поместя напред. :-(
Оказа се че двама дебили, първия с издухано такси другия с лъскава колица гонили зеленото, а не мислили как ще спират. Та двамата се забиват един в друг и в ладата и я поместеват и удрят в мен. Слава на руснаците - и ладата и москвича почти нямахме щети, "западняците" бяха с изтекли антифризища и т.н. В крайна сметка ги писаха 2мата виновни, както си беше.
В повечето случаи е очевидно как е било - ако си ударил много яко предната кола, явно не си бил спрял, иначе задницата ти просто не трябва да съществува и т.н. Но вероятно има и възможност за спорове понякога.
Важно да не допуснеш да те изкарат че си спрял без причина, ако си първия от веригата ударени. :-)

Иначе в такъв случай е разумно да отпуснеш спирачките ако усетиш че ще те ударят - така щетите по твоята кола и по возещите се в нея ще са по-малки, дори и да подпреш този отпред. Ако държиш спирачка, ще поемеш цялата енергия на удара, иначе я трансформираш в движение на автомобила, и евентуално пре-предаваш на предния.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”