Изплащане на щета в ДЗИ - да плача или да се смея...

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Сря 17 яну 2007 8:42

Единствения начин да ти обърнат внимание е жалба до Централно управление на съответната компания и копие до ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ НАДЗОР.
Адреса на застрахователната компания го има изписан отгоре на полицата, а на надзора е:
Управление Застрахователен надзор , Ралица Агайн
София 1300 ул. Шар планина №33
тел 02/9404999 факс 02/8294324

От три години Застрахователните компании не желаят да приемат Единна методика за изплащане на застрахователно обезщетение :evil:
Вече сме в ЕС, търсете си правата!

Потребителски аватар
digigi
Автомобил: Audi A6 C8 50TDI
Двигател: 2019

Мнениеот digigi » Сря 17 яну 2007 9:25

Здравейте колеги да кажа и аз какво ми се случи с ДЗИ...
Имахме наскоро горе долу леко челно произшествие с подобни като на колегата последващи ремонри-броня, основа броня, маска, капак-2, фар-единият нов а другият писаха ремонт, радиатора на климатика беше се пробил от едно винтче, рамка(очиларка)...
Първият път за едно леко произшествие само с калник и мигач ми платиха дори отгоре, ама този път се опитаха да ме изпързалят с около 350лв! Отивам аз да си вземам парите от щетата и ми казват 800 и нещо лева, а тями беше излязла около 1200лв при условие че вземах всички части с отстъпка от около 20-30% като за сервиз(имам приятел). Като чух направо полудях :evil: Питах веднага къде мога да подам възражение, по-какви цени оценяват частите и т.н. Казаха ми откъде вземат цените и ми казаха съответно за колко лв. са ми оценили радиатора на климатика и още нещо беше. За климатика ми казаха че му писали 150лв а аз го намерих възможно на най ниската цена на 200! :shock Отивам в магазина от който ми казаха че са взели цените и там ми казват че най евтиният радиатор който предлагат струва 254лв! :shock :twisted: И имаше и още една такава странна оценка също. Как така в магазина 254 а те го пишат на 150 при условие че ползват цените на същия магазин! И оттам едно голямо възражение написано като хората и описано всичко с подробности колко ми е излязъл ремонта и колко са ми изплатили и го пуснах до управителя на ДЗИ с входящ номер в два екземпяра и след 3 седмици ми изплатиха още около 350 и така горе долу се покри даденото от мен. Ако знаех за това което пише "kaloyan22" щях да пусна копие и до "ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ НАДЗОР" и сигурно щяхада платят и повече:)
Така че колега "dimitkoto" можеше да пуснеш възражение, но мисля че имаше някакъв едноседмичен срок след изплащане на щетата - трябва да питаш.

Потребителски аватар
dimitkoto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dimitkoto » Сря 17 яну 2007 9:54

Здравейте колеги - ето за това ставаше въпрос ! :)

Ще се обадя още днес да ги питам кое как са оценили и да видим дали съответства на това което аз вече знам като цени. Ако не- ще ходя да проверя къде са тези евтини части да знам да си пазарувам и занапред от там :) Или ще направя допълнителен оглед. Само дано не съм изпуснал срока за възражения но не ми се вярва... вчера ми казаха че ги били превели на 9-ти.. а в моята сметка още няма нищо. Незнам дали превода го смятат от датата когато те са го пуснали или от тази в която аз го получавам, незнам и кой е този превод който отнема цяла седмица, но ще разберем :) При всички случаи ще опитам да си намеря правата и ще ви държа в течение.

Голямо мерси за съветите !

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Сря 17 яну 2007 11:08

Няма такова нещо като срок за възражение.Вземаш си парите колкото са определили :twisted: и подаваш възражение :!:
Плащането по Гражданска в БГ през последните 7-8 години е изопачено тотално.Правилният принцип е плащане на цена за нови части, независимо на колко години е автомобила, до изчерпване на пазарната му стойност.Никакво овехтяване! А това че клиента си купува части втора употреба си е за негова сметка.Не е нормално за една и съща щета един застраховател да ти сметне 100лева ,друг 150, трети 200лв.
Не се примирявайте-търсете си правата-от днес почти всички компании повишиха цената на Гражданската!

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Сря 17 яну 2007 15:16

Застрахователите за това им плащат, ако дават реална оценка на щетите за босовете ще има по-малко печалба и ще юркат застахователя правил оценката, затова се правят на луди и ако мине-мине, затова колеги не им позволявайте да се подиграват с вас, имаме си съд имаме и съдии... :wink:

Потребителски аватар
sto_jan
Автомобил:
Двигател:

за изплащането на щетите

Мнениеот sto_jan » Сря 17 яну 2007 18:55

изкам да споделя аз от моя богат опит/25 год.проф.шофьорски стаж/.1-во най важното е да имаш свой човек,вещо лице при застрахователя.Той знае как да ти опише щетите най добре.Най скъпо се плащат тенекеджийските и бояджийски услуги ,но не тези който са писани за нови , онези написани 1 , 2 ,3.предполага се ,че като нови по малък е труда по напасването и боядисването на детайла.Ако колата е по сериозно ударена задължително трябва да се поиска и втори оглед след като е разглобена в сервиз/или при вас/.Винаги излизат неща който не се виждат преди демонтажа.По принцип стъклените неща/джамовете,фаровете/трябва да се плащат 100%,но и там те цакат с некакво овехтяване ,ако МПС е над 5год.С две думи най важното е вашия човек при застрахователя. Колкото до частите втора употреба-всеки според възможностите,но аз не виждам нищо лошо от един стоп/здрав естествено/ 2 ръка за 20-30 лв.отколкото 50-80 нов.Естествено има неща с които не трябва да се правят компромиси-спирачки,управление,ходова част и тн. Най важното човек да е жив и здрав ,а пък ламарини и кола се ремонтират.

Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот patzo » Сря 17 яну 2007 19:56

Здравейте колеги,

видях темата и никак не съм учуден! И аз бях към ДЗИ и много бързо се отказах от тях!
Моята кола я закупих от познат който я внесе от чужбина на 01.08.2005 и на 2-ри вече ч беше регистрирал всичко + каско... към 15-17-то число я купувам и прехвърлям всичко на мое име.
в първите 10 дни от 9 месец същата година открих че колата ми е забърсана на паркинга където бях спрял (това при ПЖИ) и веднага още на другия ден обявих щетата в ДЗИ. Чаках малко повече от 1 месец да измислят колко да ми платят т.к. като се обаждах все не е била прегледана..
Като се "натуткаха" ми заявиха че нямало нищо да ми изплатят, защото след прехвърлянето не съм бил минал ПОВТОРЕН оглед, което е безумно смешно т.к. всичко става за 1 месец от както е минала всякакви прегледи и каскота и т.н.... И твърдо ми заявяват че това била нова политика на ф-мата и след всяко прехвърляне нов оглед..
Ходи насам натам със стария собственик (той имаше някакви познати с които е регистрирал колата) и навсякаде ми заявяваха че такова нещо с новиа оглед нито го има като новост при тях, нито се И практикува!!!!!!!!!!!
Бях много бесен.. Ходих пак и подадох жалба към Управителя.
Чаках ги още 10-тина дни .. а вече минаваха повече от 2 месец от както е направена щетата..
Накрая пак не искаха да я платя и пак казаха че защото не я били огледали....
Веднага се отказах от тях и въпреки че не бях на сметка си платих за ново каско към БУЛИНС (но вече с мой познат) и да чукнана на дърво не съм имал проблеми...

МОЯТ СЪВЕТ... бягай надалеч от тези ... пробвай се дали ще изцицаш още някой друг лев и публично им заяви че се махаш.... и да знаеш че ще ти вдигнат веднага месечните вноски или годишната (зависи как си при тях) ако пак имаш щета.. защото те гледат винаги да са напред... това ти го казвам защото се случи на 2 мои много близки приятели...

Но все пак ти си прецени..

Успех и дано фалират тия!

Потребителски аватар
dimitkoto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dimitkoto » Сря 17 яну 2007 20:24

Стана ми ясна картинката, но при мен щетата е по гражданска а не по каско, не сколасах да го направя пустото каско още 2-3 дни да бяха минали... НО дори и с гражданска би трябвало да разчитам че ще ми се покрият щетите по колата ако не съм виновен за ПТП-то.. или поне това е основната идея на застраховката от тип Гражданска отговорност.

Днес се обадих в ДЗИ и ми казаха че мога да си подавам и жалби и молби за допълнителен оглед и каквото още се сетя, само че трябва да отида до офиса им. Няма срок, важното е да не чакам 1 месец а да действам по-бързичко. Щетата са ми я изплатили, просто не съм забелязал - точно на 9-ти както ми казаха - специално проверих и видях че съм пропуснал транзакцията предния път като съм проверявал.

Ще се пробвам пък каквото стане, може и повече да се охарча за бензин и да си губя времето но просто искам да проверя дали имаме някакви права или могат да правят каквото си искат с нас.

А преди малко на прибиране от работа за малко да ме отнесе един със служебна кола за доставки на пица Дон Вито :shock Бях първа кола на светофара и си цъках радиостанциите когато видях че светва жълто. Вклчих първа и вече беше зелено когато потеглих, и с периферното зрение видях нещо да приближава отдясно. Набих спирачките и видях как пича прелетя покрай мен на искрено червено и дори ми размахваше показалец, че съм щял да го ударя.. :shock :shock :shock Онзи зад мен за малко щеше да ме цунка отзад.

Внимавайте като карате и умната ! :)

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Чет 18 яну 2007 9:10

dimitkoto написа:Днес се обадих в ДЗИ и ми казаха че мога да си подавам и жалби и молби за допълнителен оглед и каквото още се сетя, само че трябва да отида до офиса им. Няма срок,
Внимавайте като карате и умната ! :)

Това са измислици на дребен чиновник :twisted: Пускай си жалбите по пощата.До кога ще търсим връзки и черпим дребни душици, за да получим справедливо отношение към нас?
Ако по Каско сам си избираш Застрахователя щом ти харесват условията му, то по Гражданска всички имаме право за 100% възтановяване на разходите по ремонта!

Потребителски аватар
saa27
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот saa27 » Чет 18 яну 2007 10:22

Kогато нямаш каско се получава така.
Малко пояснения: В момента в България нещата стоят така че ако нямаш каско трябва да ходиш да те оценява застрахователя на виновния. Ако и ти си застрахован при него добре, но ако неси те режат от всякъде. Ако имаш каско може да отидеш да те оцени твоя застраховател - а него го боли фара колко ще ти плати щото после тия пари си ги иска от застрахователя на виновния а на теб ти плаща колкото трябва. Кофтито е че пак при каското като ти изплатиат щета по него ти намаляват застрахователната тойност, и при следващо събитие (кражба или тотална щета ) ти пак си вътрешно. Просто се намираме в БГ :evil:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 18 яну 2007 10:27

saa27 написа:... Кофтито е че пак при каското като ти изплатиат щета по него ти намаляват застрахователната тойност, и при следващо събитие (кражба или тотална щета ) ти пак си вътрешно. Просто се намираме в БГ :evil:

Сигурен ли си, че това е при всички застрахователи ? Аз не съм на ти с този бизнес, но се сещам поне за един застраховател /моя - няма да го казвам, че да не е реклама, но има активен форумец който работи там/ при който нещата не са така. Като избирате застраховател, не гледайте само цената, а четете всички /най-вече дребните/ текстове, а и като не разбирате, питайте !

Потребителски аватар
LEADER_
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот LEADER_ » Чет 18 яну 2007 10:59

само гледат да ни вземат паричките като ни привличат с някакви измислени оферти.Миналата година се изтупках с мотаора заради един некадърник който ми сече пътя.За да не вляза при него в колата стиснах дисковата спирачка и предпочетох да падна на зематя като бая време се търкалях заедно с мотора.Поохлузих се тук там.Добре че беше каската че до сега щях да съм мортос.Моторетката и тя се охлузи достатъчно за да ми дръпне парици за ремонт.Виновника беше застрахован в ДЗИ.Извиках застрхователите да понаправят малко снимки на моторетката че имаше счупени фар мигач спойлери и зверски надран и охлузен ауспух.И накрая не ми дадоха ни една стотинка.Добре че поне аз сум жив и здрав.Дори карах с около 30-4о км.Тъкмо си мислех да му навия газта.Ама извадих късмет

Потребителски аватар
saa27
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот saa27 » Чет 18 яну 2007 11:41

gr_kanev написа:
saa27 написа:... Кофтито е че пак при каското като ти изплатиат щета по него ти намаляват застрахователната тойност, и при следващо събитие (кражба или тотална щета ) ти пак си вътрешно. Просто се намираме в БГ :evil:

Сигурен ли си, че това е при всички застрахователи ? Аз не съм на ти с този бизнес, но се сещам поне за един застраховател /моя - няма да го казвам, че да не е реклама, но има активен форумец който работи там/ при който нещата не са така. Като избирате застраховател, не гледайте само цената, а четете всички /най-вече дребните/ текстове, а и като не разбирате, питайте !

Винаги има опция за дозастраховане но нали се сещаш че и за нея се плаща :wink:

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Чет 18 яну 2007 12:48

saa27 написа:Kогато нямаш каско се получава така.
Малко пояснения: В момента в България нещата стоят така че ако нямаш каско трябва да ходиш да те оценява застрахователя на виновния. Ако и ти си застрахован при него добре, но ако неси те режат от всякъде. Ако имаш каско може да отидеш да те оцени твоя застраховател - а него го боли фара колко ще ти плати щото после тия пари си ги иска от застрахователя на виновния а на теб ти плаща колкото трябва. Кофтито е че пак при каското като ти изплатиат щета по него ти намаляват застрахователната тойност, и при следващо събитие (кражба или тотална щета ) ти пак си вътрешно. Просто се намираме в БГ :evil:

Споко.По принцип след като си прихване регреса от Застрахователя на Виновния, твоя Застраховател автоматично ти възтановява застрахователната стойност.Е не е изключено някое некомпетентно чиновниче да се е объркало :twisted:
Но Каското си е Каско-това си е доброволна застраховка по твой избор.
При Гражданската Държавата те задължава да платиш, а после (за разлика от ЕС) пасува когато си търсиш правата! ДО КОГА??

4ep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4ep » Чет 18 яну 2007 20:48

gr_kanev написа:Сигурен ли си, че това е при всички застрахователи ? Аз не съм на ти с този бизнес, но се сещам поне за един застраховател /моя - няма да го казвам, че да не е реклама, но има активен форумец който работи там/ при който нещата не са така. Като избирате застраховател, не гледайте само цената, а четете всички /най-вече дребните/ текстове, а и като не разбирате, питайте !

Е аз мисля че така не е честно! Нали за това сме тук за да научим полезното. Кажи го този застраховател. Аз не считам че когато Vaskoto1 препоръчва MOTUL например го прави за себе си. Не е редно така да се прави. Не че и аз не си изпатих като написах истината срещу OMV, но просто съм потребител както всички тук. Напиши го колега, най много да заключат темата или да го изтрият но все някой ще го прочете.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”