Още нещо за разхода на колата - Отворени стъкла ...

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tankishev » Вто 15 май 2007 16:16

Kahn_Fan написа:
mirror написа:гледах един експеримент на тази тема в разбивачи на митове (дискавари) климатика дава по-голям разход ;)

И аз това щях да казвам!

да но експеримента беше при 80км/ч !!!! .... за тези които не са гледали причината е че експеримента се проведе на кръгова писта с наклон на асвалта и им забраниха да карат с висока скорост поради рискове свързани с пукане на гума или удряне в стена ... така че не съм сигурен че това е вярно при по-големи скорости

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Вто 15 май 2007 16:18

доказано е че колата гори повече с пуснат климатик.....а дали гори повече от колкото с климатик при отворени прозорци мене ме съмнява.....но че оказва влияние върху разхода си е така....бях гледал еднои предаване някъде по ТВ

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 15 май 2007 16:23

tankishev написа:
Kahn_Fan написа:
mirror написа:гледах един експеримент на тази тема в разбивачи на митове (дискавари) климатика дава по-голям разход ;)

И аз това щях да казвам!

да но експеримента беше при 80км/ч !!!! .... за тези които не са гледали причината е че експеримента се проведе на кръгова писта с наклон на асвалта и им забраниха да карат с висока скорост поради рискове свързани с пукане на гума или удряне в стена ... така че не съм сигурен че това е вярно при по-големи скорости
    Точно така беше, и още теста беше с два джипа май Експлорър бяха и този с климатика даде с около 20-30% по голям разход горе долу. Все пак отдавна го даваха и не помня съвсем точно.

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Вто 15 май 2007 17:05

A ako има размазана муха на предното стъкло, дали ще вдигне разхода? :roll:
А ако колата ми седи само в гаража, дали ще падне разхода?
Безсмислени ми се виждат тия теми.
А ако сметнете тока дето го горят компютрите докато пишем в тая тема?
:?

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Вто 15 май 2007 17:32

Veso101 написа:A ako има размазана муха на предното стъкло, дали ще вдигне разхода? :roll:

:да: Правилно, на кой му пука за разхода. Щом ще караме коли, естествено че ще горят, та няма да връщат я. Искаме да караме с 15" или 16" а питаме дали ще ни гори колата ако е включен климатика или са отворени прозорците. Или както всеки който си купува кола, пита дали тя имала климатик защото чул от някъде че това било голяма екстра, а като си купи колата с климатик го е страх да го включи, че ще му се дигнел разхода с едно кило :screwy

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Вто 15 май 2007 18:20

tankishev написа:
Kahn_Fan написа:

И аз това щях да казвам!

И аз го гледах и ми направи впечатление ниската скорост! При мен(2-ве врати-по големи прозорци) над 90-100км/ч с отворени прозорци отзад в колата става лудница, като парашут направо :)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 15 май 2007 18:45

При средна скорост 90км/ч отворения прозорец, респективно увеличеното въздушно съпротивление увеличава разхода между 9% и 16%. При скорост от 120км/ч разхода може да се увеличи до 35%.
Цифрите са по спомени чел съм го в спецификация.

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Вто 15 май 2007 18:51

При над 120 км се увеличава с 25%

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 15 май 2007 19:15

gr_kanev написа:
kris11 написа:че има ли такива които карат с 60 км?? поне аз не съм от тях.

Искаш да кажеш, че никога не ти се налага, най-вече в града да се движиш с под 60 км/ч ? Не ми се вярва, особено познавайки Варна и трафика там ...

Много зависи от улицата или булеварда. Ама с 60 не ми се вързва много. Иначе отдалеч изключвам от скорост и по инерция се доближавам до светофара.
Но климатроника е нон стоп включен и въобще не забелязвам а и не само аз загуба на мощност.
В града има булеварди на които спокоймно може да се движиш с 80км, но зависи от времето на преминаване. По принцип се старая в час пик да не се набутвам в задръствания или заобикалям малко повече

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 15 май 2007 19:30

Stefan написа:
Veso101 написа:A ako има размазана муха на предното стъкло, дали ще вдигне разхода? :roll:

:да: Правилно, на кой му пука за разхода. Щом ще караме коли, естествено че ще горят, та няма да връщат я. Искаме да караме с 15" или 16" а питаме дали ще ни гори колата ако е включен климатика или са отворени прозорците. Или както всеки който си купува кола, пита дали тя имала климатик защото чул от някъде че това било голяма екстра, а като си купи колата с климатик го е страх да го включи, че ще му се дигнел разхода с едно кило :screwy

Е това са приказки на място.Ако се притеснявате за разхода на колите си от разни екстри си купете колело или евентуално каручка.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 15 май 2007 20:57

Абе много компетентни разбирачи се извъдиха напоследък дето четат последния пост а не първия за да са наясно за какво става въпрос :twisted:

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Сря 16 май 2007 0:46

Абе квото и да си говорим разликата няма да е фрапантна пък и кой би отказал климатика в полза на отворения джам :roll:

Потребителски аватар
BECK0
Автомобил: VW Passat B7
Двигател:

Мнениеот BECK0 » Сря 16 май 2007 8:43

Затова колега, една мацка в колата и тя да 'прави вятър' а не от прозорците :vacation Разходя няма да се вдигне

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 16 май 2007 9:53

Негативния ефект се увеличава с увеличаването на скоростта, като при по-високи скорости може да е много сериозен. Мисля че беше геометрична прогресията, но все пак физиката доста отдавна съм я учил. :-)

Всъщност при висока скорост основната "пречка" за движението на колата е въздушното съпротивление, и аеродинамиката става основен фактор. А отворените прозорци са като спирачни парашути. :-)

Из града няма значение, но навън - никакви отворени прозорци, никакви багажници по покрива (освен ако е нужно). Дори и да нямаш климатик, вентилацията на купето + открехнат люк на покрива при скорост над 100 са достатъчни. Открехнатия люк също влошава аеродинамиката (стават завихряния зад него), но не чак толкоз колкото прозорец.

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Сря 16 май 2007 10:47

BECK0 написа:Затова колега, една мацка в колата и тя да 'прави вятър' а не от прозорците :vacation Разходя няма да се вдигне

:lol: По скоро ще направи жега,ще ми се дигне кръвното и може да пукясъм :lol:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”