Кабели за даване на ток..тука няква дискусиика

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Plarol
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plarol » Нед 25 ное 2007 0:01

nii написа:Wili, правилото е че 1 квадратен мм жица носи 10 ампера променлив ток, при постоянен - повече. дълготрайно.
тоест 25мм издържа поне 250А променлив или около 350 постоянен.
и 16мм ти върши работа щото доколко знам почти няма стартер над 200А
дължината не е фатална
фатална е контактната повърхност на щипките

аз лично не съм фен на тия кабели, предпочитам тънки жички, връзваш + към + и - към -, палиш колата донор и пушиш една цигара, всеки нормален акумулатр за 10 мин ще зареди достатъчно за да запали

Напълно съм съгласен с колегата.

Основен проблем тук е контактната повърхност на щипките.Дори да е 50мм кабела за да протече ток достатъчен да запали колата накрайниците трябва да са от сорта на кабелна обувка или клема за акомулатор , затегната добре.Нали се сещате, че щипката нито има контактната повърхност нито силата на притискане към клемата на акумулатора за ток по голям от 20А, от там на татък почва загряването на мястото с най-лош контакт.

Основно, даването на ток се състой в това, да заредиш акумулатора на другия автомобил, при което може да се ползва кабел не по голям от 10мм, а за дължината, не повече от 3м, и горе долу прилични щипки, по възможност медни и запоени за кабела.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Нед 25 ное 2007 2:28

chy написа:не споря,не съм сигурен...ама аз знам че 1 мм2 =6 ампера :roll: :roll:

ми имам едни таблици в офиса, утре ще погледна пак за всеки случай но мисля че няма грешка

Потребителски аватар
vladko_g40
Автомобил: Audi A6 Audi 90
Двигател: AEB AAN
Контакти:

Мнениеот vladko_g40 » Пон 26 ное 2007 9:14

аз имам едни кабели 16 квадрата, дълги са около 6 метра и нямам никакви проблеми - нищо че са дълги :wink: дори и камион си пали с тях :wink: тествал съм го :lol: според мен за леки автомобили 16-ката е достатъчна 8)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 26 ное 2007 11:12

Абсолютно съгласен, че проблема до голяма степен идва от щипките, поради малката им контактна площ..
Но поне имат едно преимущество.. заваряват се.. при първата искра ;)

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 26 ное 2007 11:42

Масата не е задължително да се взима от акумулатора! Аз например я хващам от планката на алтернатора. Там площа е по - голяма.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 26 ное 2007 12:20

Geleto написа:Масата не е задължително да се взима от акумулатора! Аз например я хващам от планката на алтернатора. Там площа е по - голяма.

Даже е задължително да се взема от друго място (не от акумулатора) - от други съображения. При включване масата се свързва последна, а при изключване се разкача първа. Идеята е да няма искри около акумулатора (а някъде по-далеч), тъй като при процесите в него се отделя водород, който е силно взривоопасен.

Потребителски аватар
valeri dimov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

хм

Мнениеот valeri dimov » Пон 26 ное 2007 19:05

питаи bratt за кабели да ти каже какви има...... :wink:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 26 ное 2007 19:39

Вчера се сдобих с кабели 400А от Практикер-щипките се разпаднаха още в опаковката mhihi .За 10 лева-толкова.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 26 ное 2007 19:56

icoico написа:Вчера се сдобих с кабели 400А от Практикер-щипките се разпаднаха още в опаковката mhihi .За 10 лева-толкова.
:D е поне ти е останал кабела,пак не си капо

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Пон 26 ное 2007 20:07

При подаване на ток и той може да се стопи mhihi

Потребителски аватар
greda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот greda » Вто 27 ное 2007 8:45

tatenceto написа:аз да попитам-щипките ти същите ли са като на купешките или са по различни.и ако са други дай моля инфо от къде си ги взел.или майстора ти -координати,ако може.

Взех си ги от магазина за акумулатори на бул. Овча купел, до светофара с "Народно хоро". Не знам какъв е материалът от който са направени щипките, но са доста солидни.

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Вто 27 ное 2007 22:09

andro_ написа:Колкото е по-високо напрежението,толкова сечението на кабела,необходимо да пренесе 1А ток е по-малко

Да не бъркаш с честотата?

За прав ток чичко Ом казва, че I=U/R

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Вто 27 ное 2007 22:46

в една друга тема го бях описвал, ще го напиша и тук.
взимате едно кабелче като за тонколони примерно 2х1.5 квадрата и в двата края му запоявате букси като за запалката на колата.
ръгате в запалката на работещата кола и в запалката на умрелата.
пушите цигара/пиете кафе
в първите секунди зарядния ток отива на 20 ампера но после пада така че в най-лошия случай ще думне бушона на запалката.
след има няма 5 минути умрелата кола ще е заредила достатъчно че да врътне стартера за 5 секунди колкото да запали
преди самото палене разкачате кабеляка щото иначе 100% ще стопите бушона
тая жица излиза под 5 лева и се събира в джоба...
ако искате може да сложите малки щипки вместо запалкови букси но тогава рискувате да дадете нещо на късо по невнимание.

последния път като умря на пежото акумулатора го запалих с кабел 2х0.75 квадрата :)

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Сря 28 ное 2007 18:37

В повечето случаи проблема е не дебелината на кабела /разбира се да не е под 10 кв./ а площа с която щипките контактуват с клемите на акумулатора и връзката на самия кабел с щипките. При голям ток през малка площ /сечение/ -> бързо загряване -> покачване на съпротивлението -> пад на напрежението.
А за парите дето човек ще даде за хубави кабели по-добре да си вземе едно зарядно за акумулатора и да си го дозарежда. Аз кабели не нося защото гледам да се грижа редовно за акумулатора си :wink: .

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Сря 28 ное 2007 19:44

nii написа:в една друга тема го бях описвал, ще го напиша и тук.
взимате едно кабелче като за тонколони примерно 2х1.5 квадрата и в двата края му запоявате букси като за запалката на колата.
ръгате в запалката на работещата кола и в запалката на умрелата.
пушите цигара/пиете кафе
в първите секунди зарядния ток отива на 20 ампера но после пада така че в най-лошия случай ще думне бушона на запалката.
след има няма 5 минути умрелата кола ще е заредила достатъчно че да врътне стартера за 5 секунди колкото да запали
преди самото палене разкачате кабеляка щото иначе 100% ще стопите бушона
тая жица излиза под 5 лева и се събира в джоба...
ако искате може да сложите малки щипки вместо запалкови букси но тогава рискувате да дадете нещо на късо по невнимание.
последния път като умря на пежото акумулатора го запалих с кабел 2х0.75 квадрата :)
това е можеби най чистия вариянт,но трябва да си се обадил на приятел ,който има време да те чака.ако си на улицата и просто ти помага някой, трябва да се справяш мигновенно.и тогава кабели с щипки е най нужната вещ.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”