гуми nexstin

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
anton_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton_bg » Пон 24 мар 2008 12:06

Bore написа:
anton_bg написа:
Bore написа:...Всесезонките са решение в случаите, когато нямаме възможност да си позволиме отделни комплекти за зима и лято. Няма смисъл да се сравняват двата варианта...

Замисли се... не е ли едно и също дали ще караш цяла година с едни гуми които след 2 години ще смениш или ще имаш 2 комплекта гуми които обаче ще ти карат 4 години щото ще ги ползваш на половина?

Няма всесезонни гуми! има такива дето нито са летни нито са зимни и за лятото както и да е ама зимата хич не е добре с тях.

Прав си!...От гледна точка на времето, през което ще ползваш гумите е едно и също, но от гледна точка на поведението на пътя има огромна разлика. Т. нар. 'всесезонни гуми' не са добро решение и такова животно като тях не съществува...

Точно това имах предвид. Че реално не излиза осезаемо по-скъпо, а съвсем не е едно и също по отношение на сигурността.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 24 мар 2008 12:31

Хора вие говорите за някакъв идеален свят където всички гуми са чисто нови и хубави, а хората се грижат и за най малкия детайл по колата си... а реалността е че хората карат гуми с дот от миналия век ...
Колегата който пусна темата имаше конкретен въпрос (и го поздравявам, че поне си е купил нови гуми (нещо което повечето философи на тема гуми никога не са правили).

Та да отговоря на въпроса - предвид последните няколко зими мисля ще ти свършат добра работа за градско каране. Ако решиш да се катериш по планините вече си е друга бира и не те се съветвам - просто всесезонните не копаят в дълбок сняг. Но иначе се държат прилично на лек снеговалеж и студено време. Тази зима имаше сняг за около 1 макс 2 седмици, като по пътищата имаше сняг в който да се копае около 2-3 дни. Миналата зима сняг така и нямаше. Та имай едно наум за дълбокия сняг и си карай ;)
На мен лично ми писна да купувам зимни гуми и да ги търкалям на температури над 0 и по асвалт ... затова и тази зима си взех 2 всесезонни и 2 чисто зимни(със всесезонни качества - Унироял МС 66) и когато има дълбок сняг зимните отпред, а като се разкара всесезонните. Така поне имам устойчива предница независимо дали е -10 градуса или +10 ... А когато всесезонните са отзад имам и устойчива задница, но немога да кажа същото когато е топло и зимните са отзад ...
Относно лятото - карай си нормално според ЗДП и няма да имаш проблеми ;)

п.с. искам да отбележа, че лятото си карам с летни гуми, но стила ми на каране и колата ми си го искат :wink:

anton_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton_bg » Пон 24 мар 2008 12:37

group® написа:Хора вие говорите за някакъв идеален свят където всички гуми са чисто нови и хубави, а хората се грижат и за най малкия детайл по колата си... а реалността е че хората карат гуми с дот от миналия век ...
Колегата който пусна темата имаше конкретен въпрос (и го поздравявам, че поне си е купил нови гуми (нещо което повечето философи на тема гуми никога не са правили).

Та да отговоря на въпроса - предвид последните няколко зими мисля ще ти свършат добра работа за градско каране. Ако решиш да се катериш по планините вече си е друга бира и не те се съветвам - просто всесезонните не копаят в дълбок сняг. Но иначе се държат прилично на лек снеговалеж и студено време. Тази зима имаше сняг за около 1 макс 2 седмици, като по пътищата имаше сняг в който да се копае около 2-3 дни. Миналата зима сняг така и нямаше. Та имай едно наум за дълбокия сняг и си карай ;)
На мен лично ми писна да купувам зимни гуми и да ги търкалям на температури над 0 и по асвалт ... затова и тази зима си взех 2 всесезонни и 2 чисто зимни(със всесезонни качества - Унироял МС 66) и когато има дълбок сняг зимните отпред, а като се разкара всесезонните. Така поне имам устойчива предница независимо дали е -10 градуса или +10 ... А когато всесезонните са отзад имам и устойчива задница, но немога да кажа същото когато е топло и зимните са отзад ...
Относно лятото - карай си нормално според ЗДП и няма да имаш проблеми ;)

Не съм съгласен. Ообено пък тази зима беше кошмарно в София, а пък за провинцията да не говоря. Аз с чисто зимни гуми Bridgestone които си купих преди миналата зима поднасях а ESPто нямаше почивен ден, камо ли със така наречените "всесезонни", каквито всеки гумаджия ще ви каже че не съществуват.

Не разбирам и за какъв "перфектен" свят говориш? Не помня кога за последно чувах някой да си взима гуми втора ръка дори и в България! И аз не купувам никога 4 гуми на куп, но се старая да имам свестни летни и свестни зимни гуми. Мисля че отдавна мина времето на "Видинките"....

Всеки има право обаче на мнение и избор :)

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пон 24 мар 2008 12:39

искам само да те питам.
Ти всяка година ли си купуваш нови гуми, та говориш така?
Щото аз не.

anton_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton_bg » Пон 24 мар 2008 12:46

zaro написа:искам само да те питам.
Ти всяка година ли си купуваш нови гуми, та говориш така?
Щото аз не.

Не - когато наближат стандарта за амортизация купувам поне 2 нови. А и пак не разбрах каква е разликата дали ще купиш "всесезонни" и ще ги караш например 24 месеца в продължение на 2 години и ще се наложи да ги смениш или ще купиш зимни и отделно летни, като всеки ще караш пак 24 месеца но в продължение на 4 години!??? и в двата случая изразходваш по 2 чифта гуми на 4 години!

Единствените ти допълнителни разходи са 12лв за смяна на гумите и баланс преди и след всяка зима!

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 24 мар 2008 13:07

Хора единственото, което исках да кажа, но се отклонихме, е че има всесезонни гуми, които са по-добри от доста чисто зимни и летни гуми :idea: Тези изказвания на гумаджиите, че няма такива гуми са чиста проба невежество. В много страни се кара с такива гуми просто защото климатичните условия са такива. А напоследък и унас е така.

Има и нещо друго: ако погледнете класациите за гуми ще видите, че има доста параметри по които се оценяват. Няма такова нещо като перфектната гума ... всяка си има предимства и недотатъци ... има хора за всяка гума. Например едни търсят комфорт и дълъг живот в гумите и не им пука, че спира малко по-зле и не е толкова устойчива, защото си кара с 50 в града и макс 120 по магистралата ...
Та същото е и със всесезонните ... имат едни качества за сметка на други и си има хора за тях ... човек, който върти пряко сили 5000км на година в града и кара нормално няма файда от 2 комплекта просто защото неможе да ги износи и те сдават багажа по ЕГН а не по експлоатация.

Обясних ви и на мен защо са ми нужни такива гуми ... та недейте така с лека ръка да казвате "няма такава гума" ... най-малкото може да се окаже, че карате модел гуми които са по-зле и от всесезонните ;)

Всичко зависи в какви условия ще се ползват гумите и как :idea

kipi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kipi » Пон 24 мар 2008 13:56

Моето мнение е че всесезонките са като да ходиш с едни и същи дънки лете и зиме - зимата ти е студено, лятото ти е горещо и в крайна сметка никога не ти е комфортно...

Аз също имам 2 комплекта гуми - летни на алу-джанти и зимни на метални.

Последното, което group написа е действително вярно когато автомобила не се ползва много. тогава 8те гуми единствено биха стареели и е безсмислено. но ако както в моя случай колата се изкарва почти ежедневно нещата според мен са по-различни.

Потребителски аватар
g06ko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот g06ko » Вто 25 мар 2008 8:58

Всесезонните гуми са компромисен вариант и вършат работа за хора които не карат много или за страни с по мек климат където няма големи студове и снегове. За България си е добре да се кара със зимни и летни(засега) пък като изчезне зимата ще почнем на всесезонки. :D

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Вто 25 мар 2008 10:39

Първо питай после купувай :wink:

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 25 мар 2008 13:10

ей ма говорите глупости.... вчера на коли се качихте и почнахте да философствате....като си идиот и по две зимни да сложиш пак идиотски опасен ще си....няма какво да ви говоря навремето с какви гуми сме карали..вие сте децата от след новата ера.... аз карам целогодишно с четири летни и две зимни гуми...оправям се не съм имал проблеми...макар че по добрия вариянт бил 4 еднакви по тип гуми....карал съм всесезонни дебика навигатор и вредещайн.... за умерени скорости стават проблема им е нетолкова през зимата ....честно казано не виждам съществена разлика между зимните и всесезонните през зимата...по скоро на много жега са по слаби и на по неустановени пътни условия нещо като лек дъждец посред лято....инак стават не са толкова зле...аз съм убеден че половината дето говорят така за всесезоните гуми никога не са карали с такива....но инак дават мнение....

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 25 мар 2008 13:24

Да ви споделя нещо, от опит.
Имаме няколко служебни автомобила, еднакви по марка модел, характеристики, дата на производство, абсолютно еднакви.
Есента:
Едната беше с чисто летни гуми, едната беше с всесезонни гуми и едната беше с чисто зимни гуми, който обаче бяха по широки от необходимите. Такива имах, такива сложих, трябваше да са 175, сложих 185, две корморан и две малоя. всесезонните бяха вредещайн.
Резултата:
Най-добро поведение имаше автомобила с всесезонните гуми.
На сухо се държаха еднакво двата автомобила (зимни и всесезонни) на мокро също а на сняг всесезонната се държеше по добре:) тва на студ
лятната на студа се държеше най зле.
Карах ги бая по българия ноември и декември месец.

Потребителски аватар
so.sec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот so.sec » Вто 25 мар 2008 13:41

silent написа:ей ма говорите глупости.... вчера на коли се качихте и почнахте да философствате....като си идиот и по две зимни да сложиш пак идиотски опасен ще си....няма какво да ви говоря навремето с какви гуми сме карали..вие сте децата от след новата ера.... аз карам целогодишно с четири летни и две зимни гуми...оправям се не съм имал проблеми...макар че по добрия вариянт бил 4 еднакви по тип гуми....карал съм всесезонни дебика навигатор и вредещайн.... за умерени скорости стават проблема им е нетолкова през зимата ....честно казано не виждам съществена разлика между зимните и всесезонните през зимата...по скоро на много жега са по слаби и на по неустановени пътни условия нещо като лек дъждец посред лято....инак стават не са толкова зле...аз съм убеден че половината дето говорят така за всесезоните гуми никога не са карали с такива....но инак дават мнение....

Видинки ли да сложим колега, Видинки? Шъ взема да вдигна телефона на мойта приятелка Енгела Меркел, да взема да им каже на тоя глупав немски народ да си взимат Видинки всесезонки, да спрат да се излагат с тия зимни, летни, пролетни и есенни гуми! Глупав народ. Ние ли все трябва да ги оправяме? Пък и тъпото им ADAC и то ги съветва чуло недочуло, разбрало недоразбрало само на глупости. Те и те от ADAC са от новото добрютро... кво да разбират. Тъпи шваби :lol: :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 25 мар 2008 13:51

so.sec написа:...

по безсмислен коментар неможа да пуснеш :roll:
А си личи, че и темата не си си направил труда да прочетеш

Колега @silent ако имаш голям опит и знаеш много неща то има много по-подходящ тон за да го споделиш с нас :idea:

kipi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kipi » Вто 25 мар 2008 13:59

so.sec написа:
silent написа:ей ма говорите глупости.... вчера на коли се качихте и почнахте да философствате....като си идиот и по две зимни да сложиш пак идиотски опасен ще си....няма какво да ви говоря навремето с какви гуми сме карали..вие сте децата от след новата ера.... аз карам целогодишно с четири летни и две зимни гуми...оправям се не съм имал проблеми...макар че по добрия вариянт бил 4 еднакви по тип гуми....карал съм всесезонни дебика навигатор и вредещайн.... за умерени скорости стават проблема им е нетолкова през зимата ....честно казано не виждам съществена разлика между зимните и всесезонните през зимата...по скоро на много жега са по слаби и на по неустановени пътни условия нещо като лек дъждец посред лято....инак стават не са толкова зле...аз съм убеден че половината дето говорят така за всесезоните гуми никога не са карали с такива....но инак дават мнение....

Видинки ли да сложим колега, Видинки? Шъ взема да вдигна телефона на мойта приятелка Енгела Меркел, да взема да им каже на тоя глупав немски народ да си взимат Видинки всесезонки, да спрат да се излагат с тия зимни, летни, пролетни и есенни гуми! Глупав народ. Ние ли все трябва да ги оправяме? Пък и тъпото им ADAC и то ги съветва чуло недочуло, разбрало недоразбрало само на глупости. Те и те от ADAC са от новото добрютро... кво да разбират. Тъпи шваби :lol: :bowdown :bowdown :bowdown

Евала колега, това беше най-точния отговор който можеше някой да даде!! :да:

Защо все ние трябва да измисляме топлата вода, когато отдавна е измислена? По цял свят, където има зима и лято, всеки който може да си го позволи има 2 комплекта гуми - зимни и летни. Само ние тука в българия типично по български - защо са ми 2 комплекта - има "всесезонни"... :lol:

Всесезонните са алтернатива за
1. Тези които не могат да си позволят да поддържат и имат 2 комплекта гуми
2. Тези които не карат автомобилите си особено много
3. Или такива, на които не им пука за сигурността

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 25 мар 2008 14:02

А зимните и летните гуми са алтернатива за тез дето не могат да си позволят да имат високопроходим автомобил за 2та пъти дето им се налага да карат на сняг

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”