Значи моето мнение е, че зависи всеки какво търси в една кола.
За мен по-добрата кола е да върви и да харчи малко.
Дизела се вписва идеално!
Затова, че не палел добре при минусови температури - лоша компресия или подгревни свещи (неработещи, некачествени).
Нафтата замръзвала..мдам тази от преди 10 години от Петрол може и да е замръзвала...
Маломощни били дизелите..ми първо нека изчакаме да излезнат двутактови дизели да ги сравним с бензиновите им двутактови братя..
А и върт. момент е доста голямо предимство на дизелите. Нека да се пробва кола с по-голям бензинов мотор да изкачи баир на първа без газ и една дизелова с голям мотор да видим коя ще успее.
Нека да им сравним разхода.
Другото което е, че новите дизели са мноооооооооого еволюриали, а някой да ми припомни някакъв по-добър напредък на бензиновите им събратя!
Венто, казваш че при всеки оборот на дизела има детонации..и това те притеснява за надежността и здравината на двигателя...порови се из нета и ще откриеш много повече дизелови рекордьори по дълъг живот отколкото бензинови (говорим си само за автомобилни двигатели не за камиони, кораби и други подобни).
На дизела, кои консумативи са му по-скъпи и аз искам да знам ?! Тези ролки, които си посочил аз лично на старото ми Венто никога не съм сменял, а то е на над 400 000км и двигателя е като нов!!
Баща ми на неговия 2,9ТДИ е навъртял над 220 000км взе колата нова такива ролки не е сменял.. има си една ролка и един ремък..
Новите дизели са със сложна електроника..ами новите бензинови да не са с по-проста електроника ?
А това, че плащаш повече като купуваш дизелова кола ти се връща като я продаваш, поради факта, че цената й е по-висока..за каква загуба на пари си говорим ??
Незнам, но според мен дизела е много по-изгоден погледнат от коя да е гледна точка (с изключение на това, ако искаш да правиш няква уникална бегачка мда трява ти бензин тогава

или ако караш под 15 0000км на година).
Мдам кажи им един 5 цилиндров 2,5 литров бензинов мотор, който може да ти даде разход под 6,5/100 при 1650кг тегло на колата празна със задвижване на 4-те колела!