Вчера получих покана и днес имах удоволствието да тествам новия Touareg.
Тези иконки до голяма степен изразяват впечатлението ми от автомобила, който управлявах макар и само на кратка тестова дистанция. Конкретният автомобил беше оборудван с 3.0 TDI V6 240 ps двигател с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Stop/Start система, Blue Motion.
Висок комфорт, дори при настройка на окачването в режим Sport. Доста добро ускорение за автомобил, тежащ 2100 кг - 160 са детска игра. Невероятно добро превключване, без много замисляне (почти като DSG). Същевременно тишина и комфорт в купето, при най-меката настройка на окачването (comfort) дори сериозни неравности почти не се усещат. Stop/Start системата действа незабележимо, дори запалването е съвсем леко осезаемо, при условие, че дори не бях пуснал музика. Стартирането и потеглянето отнема времето от вдигане на крака от педала на спирачката до натискането на газта. Автоматично отваряне и затваряне на петата врата с вакуум, най-вероятно допълнителна екстра. Автоматично отваряне и затваряне на стъклата при задържане на бутона на мултифункционалния ключ, който между другото изглежда като произведение на изкуството.
Комфортен, впечатляващ, жив - такъв е за мен новият Touareg след първата ми макар и кратка среща с него.