Мощност на МПС и възрастово ограничение

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen

Смятате ли че трябва да има възрастово ограничение за мощни автомобили - над 100к.с. след 21 години

Анкетата завърши на Сря 01 ное 2006 10:12

ДА
111
74%
НЕ
39
26%

Общо гласове: 150
Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nadya_ » Пон 23 окт 2006 10:49

Всичко опира до самосъзнанието!
Опитът също...несъмнено! Но той помага до там, че да преценяваш и да реагираш максимално адекватно в дадена ситуация, което въпреки всичко не е гарант за безопасност.
И най- вече- да не забравяме за правилата - те са за това! Само могат да ни бъдат от полза :idea:
Санкций, глоби и т.н.- ДА...но не само!
Нали знаете.."Ако не си помогнеш сам, и Господ не може да ти помогне!"

Потребителски аватар
many
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот many » Пон 23 окт 2006 11:00

Nadya_ написа:Всичко опира до самосъзнанието!
Опитът също...несъмнено! Но той помага до там, че да преценяваш и да реагираш максимално адекватно в дадена ситуация, което въпреки всичко не е гарант за безопасност.
И най- вече- да не забравяме за правилата - те са за това! Само могат да ни бъдат от полза :idea:

Напълно подкрепям!!! Със сигурност не е от годините! Важно е самосъзнанието! :wink:

Потребителски аватар
Jetman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetman » Пон 23 окт 2006 11:02

Съгласен съм, но опитът и по-улегналото и разумно мислене ще ти помогне не само да реагираш правилно, но и да не си кажеш "абе я да пробвам мога ли да взема този завой с 120" или "абе няма видимост, но мойта кола е супер мощтна, аз съм голяма работа - я да изпреваря този тъпак дето кара с 80".....
А и 18-20 годишните са с повече адреналин и са по-буйни откъдето идва подтика за неразумни изпълнения, гонки и т.н. и когато прибавим мощтната кола в ръцете им - те стават изключително опасни :(
Има хора културни, разумни и с техническа култура, но те са много по-малко от "лудите глави" и няма да страдат чак толкова от едно такова ограничение - а то ще спаси доста жовоти :!: :!: :!:

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 23 окт 2006 11:04

many написа:
Nadya_ написа:Всичко опира до самосъзнанието!

Напълно подкрепям!!! Със сигурност не е от годините! Важно е самосъзнанието! :wink:

Прави сте и двете само че самосъзнанието на 20 г е едно а на 40 друго :D

Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Пон 23 окт 2006 11:36

Geleto написа:
lz1kka написа:......Също така познавам страшно много шофьори на по 40-50 години които спокойно мога да кажа, че не могат да карат добре и дори са жив зян поради простата причина, че като млади са изградили погрешни навици в шофирането на автомобил. Съвсем елементарни неща от сорта на правилното използване на полусъединителя или специфичното шофиране в зимни условия..

Аз съм на 46 с 27г. професионален стаж и нямам нито едно ПТП ( слава Богу), та би ли ми обяснил кой са ми погрешните навици?. Напротив и преди 27г имаше зима пък и за зимни гуми не се и говореше :D А това за съеденителя не го разбрах :oops: Навярно имаш предвид двойно амбриране?

А ти били ми обяснил къде точно видя да споменавам теб? Казах, че познавам доста такива шофиори а не говорех за всички под общ знаменател. Радвам се за тебе, че имаш 27 години професионален стаж.Дано можеш да се опазиш на пътя! :wink:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 23 окт 2006 11:37

Ludiq написа:Абе то е ясно.ТЪПА КЪРТУНА ЛИ СИ, то не с под 100кс ми със колелото можеш да се утрепиш.Всеки с възможностите си! :lol: И аде аз оставям чичковците да се милят за най-великите.Ше бегам да играя на НФС и да чакам 21. :lol:

е вече ми се придрайфа, от ТЪПИТЕ ТИ изказвания :twisted:
иначе гласувах ЗА

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пон 23 окт 2006 11:49

Хората казват, не питай старило питай патило.
Не искам да кажа нищо лошо за младите, но сомоконтрола при тях определено е на по- ниско ниво.А когато по нашите пътища имаше само Жигулки, нямаше толкова младежки паметници!Защото голямата мощност води до неоправдано голямо самочувствие!И лошото е че обикновенно състезателите возят до себе си невинни свои приятели.
Така че идеята е много добра, та дори и само с 10% да намали смъртноста по нашите пътища.

Потребителски аватар
Ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludiq » Пон 23 окт 2006 11:52

Pichaga написа:
Ludiq написа:Абе то е ясно.ТЪПА КЪРТУНА ЛИ СИ, то не с под 100кс ми със колелото можеш да се утрепиш.Всеки с възможностите си! :lol: И аде аз оставям чичковците да се милят за най-великите.Ше бегам да играя на НФС и да чакам 21. :lol:

е вече ми се придрайфа, от ТЪПИТЕ ТИ изказвания :twisted:
иначе гласувах ЗА[/qu
Щом казваш!!Тъпни ама верни!Те последните няколко поста н ахората показват кои крив и кои прав е!А ако имаш някав проблем с мен пиши на лични! :wink: Не е нужно да показваш на всички как наказваш из форума.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 23 окт 2006 12:05

Ludiq написа:Щом казваш!!Тъпни ама верни!Те последните няколко поста н ахората показват кои крив и кои прав е!А ако имаш някав проблем с мен пиши на лични! :wink: Не е нужно да показваш на всички как наказваш из форума.

Всеки зане за себе си...мисля, че мненията от гласуванията са очевАдни
а с това, че си казах мението, че не търпя обиди по форумите, не наказвам никого...
помисли, първо, как ще се изказваш и после пиши с обидни епитети, към хора, които дори не познаваш...
проблем с теб нямам, добрия тон има проблеми с теб

Потребителски аватар
Ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludiq » Пон 23 окт 2006 12:16

Кой и с кво съм обидил?Нека да си каже.Ще се извиня ако си прав.

Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Пон 23 окт 2006 13:23

Всъщност тази анкета не трябва ли да се намира в ОФФ ТОПИК а не тук?

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 23 окт 2006 16:36

lz1kka написа:
Geleto написа:
lz1kka написа:......Също така познавам страшно много шофьори на по 40-50 години които спокойно мога да кажа, че не могат да карат добре и дори са жив зян поради простата причина, че като млади са изградили погрешни навици в шофирането на автомобил. Съвсем елементарни неща от сорта на правилното използване на полусъединителя или специфичното шофиране в зимни условия..

Аз съм на 46 с 27г. професионален стаж и нямам нито едно ПТП ( слава Богу), та би ли ми обяснил кой са ми погрешните навици?. Напротив и преди 27г имаше зима пък и за зимни гуми не се и говореше :D А това за съеденителя не го разбрах :oops: Навярно имаш предвид двойно амбриране?

А ти били ми обяснил къде точно видя да споменавам теб? Казах, че познавам доста такива шофиори а не говорех за всички под общ знаменател. Радвам се за тебе, че имаш 27 години професионален стаж.Дано можеш да се опазиш на пътя! :wink:

Абе само не ми стана ясно кои са тия "погрешни навици" при по - старите шофьори? :roll:

Потребителски аватар
MandalaY
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот MandalaY » Пон 23 окт 2006 18:38

Защо всички възприемате въпроса под ъгъла на субективна лична преценка? Помислете като възрастни (нали сте такива, повечето).

Наистина ще е по-добре за всички, ако има такова ограничение. Вероятно катастрофите ще са по-малко (колко точно, едва ли има значение).

Аз съм на 20 години и карам кола, която е 115коня, но това не ме прави автоматично камикадзе летящо с 200км по магистралата. За разлика от мен обаче, има хора в този форум, които парадират с това, че колите им дигнали 200+, та дори и снимков материал и кво ли не показват; други пък си изпробват зимните гуми като карат с 120+ на сняг и т.н и т.н. и това все от "устите" (пръстите) на "зрели хора". Следователно, едва ли възрастта е от особено значение - важно е най-вече възпитанието, културата, защото, ако човек си е простак - той си е такъв и на пътя.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 23 окт 2006 19:48

MandalaY написа:Следователно, едва ли възрастта е от особено значение

Понякога е :)
Има огромна разлика да караш с 200+ и да караш с 200+, просто има много начини, места и ситуации да го направиш. От там е и разликата в мисленето. Защото едно е да караш с 200 на безлюдно място, а съвсем друго е да караш със 100 в задръстване на зиг-заг между автомобилите. По принцип бързата кола ме научи да карам по-бавно (колкото и парадоксално да звучи), просто нямам тръпка да се доказвам над разни рацери всеки ден и точно обратното за тях - ежедневно кандидат-състезатели ме изпреварват отляво и дясно супер рисково и необмислено. Вярно е, че ако решиш да се пребиеш, може да го направиш и с трабант, но по принцип, шанса да се претрепеш с по-маломощен автомобил е по-малък.

Друг е и въпроса, който многократно е обсъждан, че в БГ един 18 годишен човек не може да се нарече "готов за живота" (има и иключения) - масово на тази възраст младежите живеят при родителите си, нямат никаква самостоятелност, не са носили никаква отговорност, свикнали са друг да решава проблемите им и т.н. фактори, които ги водят до това да не оценяват правилно риска, да вземат прибързани и необмислени решения за които в последствие съжаляват, действа се импулсивно, което в никакъв случай не е полезно на пътя. Много ясно, че не всички са такива, но законите трябва да са такива, че да може всички да ги спазват.
Очевидно огромен проблем е и лошото убочение, защото завършвайку училище по "зидарство" се предполага, че човека може да зида, а завършвайки шофьорски курс и придобивайки свидетелство за правоуправление на всички е ясно, че този човек НЕ МОЖЕ ДА КАРА, а просто има разрешение да тренира в мелето и ако оцелее - ОК.
На времето (преди 16 години за мен) когато бях млад и неопитен шофьор, на път извънградско се разминавах с 5 коли на кръст за 100 километра, а сега за същото разстояние ми се налага да изпреваря 50 или 50 да изпреварят мен - което води до много по-голям риск. Очевидно, че да караш в днешно време е доста по-сложно от колкото преди 5-10-15 години. Защо тогава продължителността на курсовете се съкращава, защо няма полигон, защо няма нощно, защо се решава една листовка?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 23 окт 2006 22:08

vw_golf_2_Memphis написа:до 21г. 1.1 50к.с. и това е :wink:

Ама много са 32 к.с горе долу като Тарамбука.

musura е прав трябва опит и интуиции и не е както преди години.
Има блейки дето въобще не си гледат огледалата. Има и неделни водачи дето трябва да се пазиш от тях- където ТИР може да напшрави маневра на заден ход те не могат да преминат на преден ход.За маневра на заден ход трябва обезателно да се спре движението и да има поне 2-3 регулировчика.
Много моля дамите да не ми се обиждат Ама паркиране на заден ход за тях е вс едно маневра на совалка в космоса :D .

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”