MandalaY написа:Следователно, едва ли възрастта е от особено значение
Понякога е
Има огромна разлика да караш с 200+ и да караш с 200+, просто има много начини, места и ситуации да го направиш. От там е и разликата в мисленето. Защото едно е да караш с 200 на безлюдно място, а съвсем друго е да караш със 100 в задръстване на зиг-заг между автомобилите. По принцип бързата кола ме научи да карам по-бавно (колкото и парадоксално да звучи), просто нямам тръпка да се доказвам над разни рацери всеки ден и точно обратното за тях - ежедневно кандидат-състезатели ме изпреварват отляво и дясно супер рисково и необмислено. Вярно е, че ако решиш да се пребиеш, може да го направиш и с трабант, но по принцип, шанса да се претрепеш с по-маломощен автомобил е по-малък.
Друг е и въпроса, който многократно е обсъждан, че в БГ един 18 годишен човек не може да се нарече "готов за живота" (има и иключения) - масово на тази възраст младежите живеят при родителите си, нямат никаква самостоятелност, не са носили никаква отговорност, свикнали са друг да решава проблемите им и т.н. фактори, които ги водят до това да не оценяват правилно риска, да вземат прибързани и необмислени решения за които в последствие съжаляват, действа се импулсивно, което в никакъв случай не е полезно на пътя. Много ясно, че не всички са такива, но законите трябва да са такива, че да може всички да ги спазват.
Очевидно огромен проблем е и лошото убочение, защото завършвайку училище по "зидарство" се предполага, че човека може да зида, а завършвайки шофьорски курс и придобивайки свидетелство за правоуправление на всички е ясно, че този човек НЕ МОЖЕ ДА КАРА, а просто има разрешение да тренира в мелето и ако оцелее - ОК.
На времето (преди 16 години за мен) когато бях млад и неопитен шофьор, на път извънградско се разминавах с 5 коли на кръст за 100 километра, а сега за същото разстояние ми се налага да изпреваря 50 или 50 да изпреварят мен - което води до много по-голям риск. Очевидно, че да караш в днешно време е доста по-сложно от колкото преди 5-10-15 години. Защо тогава продължителността на курсовете се съкращава, защо няма полигон, защо няма нощно, защо се решава една листовка?