Важна промяна в Закона за движение по пътищата!

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 28 юни 2007 9:05

Искренно се надявам следните промени да доведат до реално подобряване състоянието на пътната мрежа:

- "В чл. 165, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:
1. Точка 3 се изменя така:

"3. следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях;".

2. Създават се т. 12 и 13:

"12. предотвратяват нарушения, свързани с опазването на пътя, на пътните съоръжения и пътните принадлежности;"
- "В чл. 167 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2, т. 1 след думите "контролират в населените места" се добавя "изправността и състоянието на пътната настилка, пътните съоръжения, пътната маркировка, средствата за организация и регулиране".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Службите за контрол, определени от собствениците или администрацията, управляваща пътя извън населените места, контролират състоянието и изправността на пътната настилка, пътните съоръжения, средствата за сигнализация и маркировка."

Вили, ако не греша в случай, че не е посочено друго(както е този случай) промените влизат в сила три дена след публикуването в ДВ. Моля да ме поправи някой от юристите, в случай че не съм прав. Вили, би ли посочил в кой текст, член е промяната с думата "предвидими", става въпрос за скоростта, че четох, :dontknow: но явно ми е убягнал.

Страшно сте бързи, отговорът ми(по питането на Вили) е само потвърждение.
Моля двамата колеги с нецензурните изрази(поне не ги изписвайте изцяло) да не продължават в този дух тук. Разбирам отношението им към тази особенна прослойка от нашето общество, която напълно си е заслужила това. Смятам, че то се споделя от повечето колеги тук, а и не само, но нека ние да спазваме правилата и добрия дух на форума. :wink:

Последна промяна от Dpop на Чет 28 юни 2007 9:18, променено общо 1 път.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 28 юни 2007 9:07

Ludia написа: хахахаха
да беше станал депотат или президент ти, за да не се налага да ги търпиме тея сега.....ама ти кво.....учил си за къртач... :banghead:

не мерси
1. не отговарям на ценза (справка -погледни описанието ми за тях :):):) )
2. не искам да ми промиват мозъка (убеден съм , че им пускат нещо във въздуха там по върховете, щот читав човек да е, веднъж влезнал там - тотално се сговнява)
:):):)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 28 юни 2007 9:12

One написа:
Ludia написа: хахахаха
да беше станал депотат или президент ти, за да не се налага да ги търпиме тея сега.....ама ти кво.....учил си за къртач... :banghead:

не мерси
1. не отговарям на ценза (справка -погледни описанието ми за тях :):):) )
2. не искам да ми промиват мозъка (убеден съм , че им пускат нещо във въздуха там по върховете, щот читав човек да е, веднъж влезнал там - тотално се сговнява)
:):):)

еми ето за това сме на такова дередже......читавите ора не искат да са депутати......а искат да плюят в/у тях.....е няма да се оправиме така ;)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 28 юни 2007 9:27

"(2) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението."

Нека ми обяснят в съда, че дупката била предвидимо препятствие по пътя, което е предизвикало срязване на гума кривене на джанта.. прочее... съответно ПТП ;)

както и да е.. наистина още не са влезли в сила, защото днес си взех синьото хартишка от КАТ :)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 28 юни 2007 9:31

Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

ето това е непредвидимо :wink:

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 28 юни 2007 9:34

абе с тия текстове пак ше ни еб*т с актове - несъобразена скорост с пътната обстановка.... :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 28 юни 2007 9:37

wili98 написа:"(2... да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. ... ."

Нека ми обяснят в съда, че дупката била предвидимо препятствие по пътя, което е предизвикало срязване на гума кривене на джанта.. прочее... съответно ПТП ;)

както и да е.. наистина още не са влезли в сила, защото днес си взех синьото хартишка от КАТ :)

Благодаря.
Текста е наистина оспорим и според мен. Ако през деня си бил моментно заслепен от слънцето, или пък върху участъка е имало сянка, ако е бил мокър и с локви, а нощем видимостта е значително по-малка и дори и с съобразена скорост може и да не успееш да се разминеш с препятствие или дупка на пътя.
:да: За последното, добре че си носиш късмета. :wink:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 28 юни 2007 9:46

До юристите:

ПРЕДИ:

Чл. 182 (1) Който превиши разрешената максимална скорост, се наказва с глоба, както следва:

1. за превишаване до 20 км/ч - 5 лв;
2. за превишаване от 20 до 30 км/ч включително -10 лв.:
3. за превишаване от 30 до 40 км/ч включително - 20 лв.;
4. за превишаване от 40 до 50 км/ч включително - 30 лв.;
5. за превишаване над 50 км/ч - 50 лв.

(2) Нарушенията по ал. 1 се установяват с техническо средство, фиксиращо скоростта, датата и точния час.

СЕГА:
§ 55. Член 182 се изменя така:
"Чл. 182. (1) Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:

1. за превишаване с 10 км/ч - с глоба 10 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч - с глоба 30 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 150 лв. и един месец лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 250 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:

3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 150 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 200 лв. и 3 месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

(3) Водач на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост, се наказва, както следва:

3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 300 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 400 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

(4) Водач, който повторно превиши скоростта на движение с над 31 км/час, се наказва с глоба 300 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок три месеца."

С какво средство следва сега да се измери превишената скорост? :roll: Това, че не е записано в закона, означава ли, че КАТ вече могат да мерят на око?

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 28 юни 2007 9:49

Vlad777 написа: скорост? :roll: Това, че не е записано в закона, означава ли, че КАТ вече могат да мерят на око?[/b]

как на око?
лазар за кво е ?

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 28 юни 2007 10:06

Vlad777 написа:С какво средство следва сега да се измери превишената скорост? :roll: Това, че не е записано в закона, означава ли, че КАТ вече могат да мерят на око?

Недей лежа на тая кълка - ще има с какво да измерят. :wink:

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 28 юни 2007 10:16

Lawyer написа:
Vlad777 написа:С какво средство следва сега да се измери превишената скорост? :roll: Това, че не е записано в закона, означава ли, че КАТ вече могат да мерят на око?

Предполагам, че Vlad777 е имал предвид самия измервателен уред и точността му, с който се определя скоростта. Знам, че той трябва да е проверен за точност и да има издаден протокол за това(мисля, че преди да излезе патрула на КАТ да проверява, т.е. в същия ден).

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 28 юни 2007 10:26

Lawyer написа:

Те ще си имат, но законно ли ще е?

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 28 юни 2007 10:59

Влад, според мен е записано в някакъв друг подзаконов норматив.. с какво могат да измерват скоростта.

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 28 юни 2007 11:00

Vlad777 написа:Те ще си имат, но законно ли ще е?

Законно ще е. А и да не е законно, на кого му пука за правата на гражданина водач?! Аз например съм удивен от въведената необжалваемост на НП-та за глоба до 50 лв. :shock

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 28 юни 2007 11:31

Измерва се с скоростомер радар TR4 ако не се лъжа така се казваше. Законово си е уреден, по-късно ще проверя къде.

Освен това вече навлизат радарите с вградена камера с които се спират оспорвания от рода - " това не е моята скорост, а на този който ме изпревари". Така че работите ще се наредят...

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”