Мощност на МПС и възрастово ограничение

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen

Смятате ли че трябва да има възрастово ограничение за мощни автомобили - над 100к.с. след 21 години

Анкетата завърши на Сря 01 ное 2006 10:12

ДА
111
74%
НЕ
39
26%

Общо гласове: 150
Потребителски аватар
teo_ss
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teo_ss » Чет 26 окт 2006 13:38

20vTurbo написа:
dude написа:
20vTurbo написа:Само да добавя, че както някой вече спомена, практиката в другите страни показва че има други ефективни методи за контролиране на младите шофьори.
Например аз като си купих първата кола (VW Scirocco `81) пореди мноооого години :oops: застраховката ми за 1 година ГО беше колкото цената на колата, понеже бях на 17 и имах книжка от няколко месеца. Ако бях направил някоя злополука или даже само ме бяха глобили за превишена скорост, затраховката щеше да се вдигне толкова, че би било изключено да си я платя с моят скромен бюджет. Нямате си на представа колко внимателно карах ... всеки път като на изпит по кормуване.

А колко ефективно е, ако си вземеш книжката на 17 и почнеш да караш кола на 21, водят ти се три години стаж, застраховката ти е малка и пак се провираш между капките. Не мисля, че голямата застраховка така лесно решава нещата

Е добре де ама не е ли същата работа със 100-те конски сили? :sly

Ами не е съвсем същото защото, това си говорим на 17-18-20 г. да си го кажем в прав текст - шофьорите страдат от тийнейджърски синдром(е, не всички де но повечето) - да покажем колко върви, да се врътнем ей тука, да се дръпнем .... и т.н. И изпълнения от типа (бил съм свидетел) "абе къв е тоя с тъс скапаната шкода (120L)" в градски условия бях в колата - волво 460 замалко да помели въпросната шкода - типично побертетско изпълнение

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Чет 26 окт 2006 16:50

teo_ss написа:
20vTurbo написа:
dude написа:
А колко ефективно е, ако си вземеш книжката на 17 и почнеш да караш кола на 21, водят ти се три години стаж, застраховката ти е малка и пак се провираш между капките. Не мисля, че голямата застраховка така лесно решава нещата

Е добре де ама не е ли същата работа със 100-те конски сили? :sly

Ами не е съвсем същото защото, това си говорим на 17-18-20 г. да си го кажем в прав текст - шофьорите страдат от тийнейджърски синдром(е, не всички де но повечето) - да покажем колко върви, да се врътнем ей тука, да се дръпнем .... и т.н. И изпълнения от типа (бил съм свидетел) "абе къв е тоя с тъс скапаната шкода (120L)" в градски условия бях в колата - волво 460 замалко да помели въпросната шкода - типично побертетско изпълнение

Това не е примера който дава Dude. Той казва, като вземеш книжка на 17 и почнеш да караш на 21 какво става? Ами избягваш и двата закона, демек абсолютно едно и също ...

А аз пак съм на мнение за примера който ти даде, че ако си платил 1200 лв. за ГО и знаеш че ще стане 2000 ако се издъниш, тийнейджърският синдром ще ти се изпари на момента и може и да си караш до Бургас зад Шкодичката мирно и спокойно. Но ако все пак човек е достаъчно тъп за да издъни и при такива условия, нека се вози на трамвая до 21 с надеждата че ще поумнее. Според мене не конските сили са определящи а интелекта на задкормилното устройство.

Потребителски аватар
Plarol
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plarol » Пет 27 окт 2006 7:43

За начина на мислене и преценка става въпрос в темата.

http://varna.dir.bg/2006/10/26/news850633.html

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Пет 27 окт 2006 10:51

Пубертета е феномен,който си има и медицинско обяснение! И тогава младежите не са адекватни ! За това твърдо трябва да се ограничават докато премине този период!

Потребителски аватар
teo_ss
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teo_ss » Пет 27 окт 2006 11:30

Първо, не аз бях шофьора на волвото(20V Turbo, май остана с впечетление за обратното) но няма значение.
Прав си, че всеки закон може да се зоабикаля, но не е там въпроса, както каза WDW трябва да се ограничават докато мине периода на пубертета. А за примера който ми даваш , че ако се издъня ГО ще ми е 2000 лв. за догодина. Ми, приятельо, аз ако се нахендря някаде със 150, цената на ГО ще ми е най-малкия проблем.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Пет 27 окт 2006 17:34

Знам че не си бил ти ... просто написах отговора в разговорен стил до теб. Което аз искам да кажа е че повечето млади шофьори ще предпочетат да не карат със 150 поради страха от наказанието (2000 лв ГО), а не какво ще стане ако се фраснат с такава скорост. Дадох и пример със самият мене за да ти докажа че има ефект. Ако човек няма мозък който все пак да надделява над хормоните в някой критични ситуации то няма значение дали ще кара кола със 90 или 120 кс и двете вдигат 150. ефекта ще е еднакъв. И тези хора не се променят след 21г. Ама изобщо!!!

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”