Безконтактно миене на автомобил - не се лъжете

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
prashanov
Автомобил:
Двигател:

Безконтактно миене на автомобил - не се лъжете

Мнениеот prashanov » Пет 08 авг 2008 10:26

Здравейте, вчера реших да изкъпя "Живтното" и каде,каде на най близкия Лукойл. Речено - сторено , Лукойла след завод Електроника. Преди мен имаше 2 коли , изчах и моя ред. Паркирах на упътеното мясно ( на около метър пред канала за отходна вода). Момчето което мише колата беше на на-повече от 14 , направими впечатление че е с гумени ботуши , изгнил гащеризно на Лукойли и "Хендсфри"???. Както и да е , каза ми да затворя всичко и да изляза от колата. Както е суха я напръска с някаква пяна Изображение и запали цигара. След като я испуши , изчисти пяната с пароструйката и ми гордо ми заяви 7.00лв. Повозих се до кауфланда в младост , влязох да напазарувам около 30 мин. и като излязох , Вентото ми все едно не беше мито. Дали е от препарата с който го миха или пък е минал пепелив ураган през паркинга на Кауфланд?
mod edit: batmilko

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пет 08 авг 2008 10:31

По принцип не очаквай чудеса от безконтактното миене
то е приложимо за нови коли с не нарушена цялост на лаковото покритие, като разбирасе не трябва да се пренебрегва подсушаването, което си е бърсане:)
ако не са ти я избърсали после нормално все едно да не е мита
Просто тая пияна сваля боклука.

И не забравяйте - не е важно как ще се измиеш а ка ще се изтриеш

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пет 08 авг 2008 10:32

пробвай на други места - накрая ще намериш твойта мивка - вече навсякъде е безконтактно - ма въпрос на желание за запазване на клиентела

Потребителски аватар
prashanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот prashanov » Пет 08 авг 2008 10:34

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Пет 08 авг 2008 11:04

zaro написа:И не забравяйте - не е важно как ще се измиеш а ка ще се изтриеш

Това е отговора. Ако не се подсуши както трябва се губи ефекта и доста често колата "побелява".

Потребителски аватар
bbboiko2004
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 3f - 1993

Мнениеот bbboiko2004 » Пет 08 авг 2008 11:22

аз затова си мия нашите коли (на цялото семейство) само на омв и сам, за 3-4 лв си я правя слънце (взел съм си от една железария едно перо(силиконово) само да сваля водата и екстра колата е перфектно измита.

Потребителски аватар
prashanov
Автомобил:
Двигател:

!!!

Мнениеот prashanov » Пет 08 авг 2008 12:49

Добре а кои автомивки са най добри , тези които разни младежи търкат с гъби(четки) или механичните като тези по филмите?

Потребителски аватар
veritas
Капитан пустиняк
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот veritas » Пет 08 авг 2008 12:54

Вчера друже спретнах и аз същото демек измих се безконтактно :wink:
На няква полусрутена мивка,но момчето я избърса и подуши много старателно и да ти кажа честно съм бая доволен от резултата.Незнам ква му е идеята на това безконтактно ,но явно не е за всеки тази работа :wink:

Потребителски аватар
prashanov
Автомобил:
Двигател:

345

Мнениеот prashanov » Пет 08 авг 2008 12:56

Ами прав си , дайте мнения за добри авто мивки в софия

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пет 08 авг 2008 13:04

Най добре се мия колата с гъба.
Първо с пароструйката се сваля мърсотията, след това се сапунисва с гъба с препарат и после пак с пароструйка се отмива шампоана, след което се подсушава.
Следва се логиката че колата е най силно замърсена по отдолу, там има и по твърди частици, по леко нагоре.
Затова при сапунисване се следва правилото да се сапунисва първо стъклата, после тавана, капаците калниците,първо горната част после долната, гъбата се топи в кофата периодично като се стиска вътре в самата кофа един два пъти за да изпадат едрите частици, който биха могли да надраскат боята.
Най-общо казано си разделяте колата на зони при сапунисването, като движенията са наляво надясно, нагоре надолу, в никой случай въртеливи.
Сапунисвате примерно първо джамовете, после тавана, после предния капак, после вратите до лаисните, после вратите под лайните и така праговете последни, най накрая джантите, за да не разнесете по едрите парчета нагоре.

После с пароструйката миете в обратна последователност.
отдолу нагоре. По този начин миете колата, а не я плакнете само, ако почнете отгоре надолув долната част стичащата се вода отмива сапуна, и се стича и по не се мие колата...

С маркуч същото но по бавно и по неефикасно.
По време на сапунисването ако е много горещо и напича слънце може да се сапуниса едната страна и докато се сапунисва другата да се ороси малко първата с вода за да не изсъхне.

После колата се подсушава с кърпа, стъкла и така нататъка.

песъчинките по колата като се набият в гъбата и става като шкурка и уврежда лака на боята.
затова се новите бой да кажеме, не коли безконтактно. Препарата е по силе и разяжда мърсотията, но ако колата е с нарушено лаково покритие може да навреди на боята препарата а и е безмислено.

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Пет 08 авг 2008 13:11

zaro написа:.....

:shock :lol: Къде да си докарам колата да я измиеш?

п.с. Като допълнение -> безконтактно съм чул че не се препоръчва само на червена боя. Защо незнам

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пет 08 авг 2008 13:16

в дунапрена се задържат песъчинки.
четката е по-малкото зло.
1 литър препарат за безконтактно миене е 4.00 лева.
разрежда се 1:40.
демек поне 40 измивания.
силиконовото перо е 4-5 лева.
за перфектен краен резултат и микрофибърна кърпа от 1лев.
ако не се подсуши добре след миене остават следи от варовита вода.
целият филм се играе с водо/пароструйка.

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пет 08 авг 2008 13:33

Аз съм доволен от "Сиумеоновско шосе" мивката до Петрола

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Пет 08 авг 2008 13:42

За коли с нова боя - безконтактно.
За коли с по-стара боя - по желание.
Тука няма значение коя ще е автомивката. Важното е работника как ще я измие и колко ще се постарае върху колата.
По добре се измиват колите ако се мие с гъба или четка. Безконтактното има ефект, но по-засъхнали или по-големи мръсотии трудно се измиват (особено мухи отпред). За коли с хубава боя и лак само безконтактно. Тия големите четкови мивки които ги има на някои бензиностанции са смърт за боята и лака.

По принцип съм съгласен с всичко написано от zaro освен с последователността на миене и плакнене :)

И малко от мен: насапунисате ли колата не я оставяите да изсъхне, а периодично я мокрете по малко. Ако изсъхне насапунисана трябва да се мие наново :?

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 08 авг 2008 13:47

Безконтактно два пъти съм пробвал, нямам оплаквания и похвали. Все тая. В последно време мия голфа на една автомивка/ръчно/, намира се на Т. Александров и Ив. Иванов. Цената е 10лв. вътре- вънка, 6лв. външно. Верно, в мивката е мизерия, но цената е без конкуренция. Има един пич,много добре мие, даже пепелника го обира. Почти никъде вече не правят тая сложна и отнемаща много време процедура, дее.а

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”