Здравейте. Ситуацията е следната. Купувам даденото МПС с договор за покупко продажба, след което колата катастрофира преди да мине КАТ. Дефакто аз сега не мога да сваля колата, защото номерата са софийски, а аз съм живущ във Варна. Даже не мога да я регистрирам на мое име вече. Предишния собственик отказва да я свали с довода, че не знае какво е правено с тези номера и е прав.
Дайте някакви идеи ? Някой преживял ли я е тая ситуация. Мерси
mod edit: batmilko
Казус за бракуване на МПС - помощ!
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Казус за бракуване на МПС - ПОМОЩ!
Ходи ли да питаш в КАТ? Това ти е първата работа!
Принципно, собственик си ти. Затова, според мен поне, би трябвало да можеш ти да я свалиш от отчет, при условие, че си собственик. Зависи обаче естествено какво ще кажат катаджиите.
Принципно, собственик си ти. Затова, според мен поне, би трябвало да можеш ти да я свалиш от отчет, при условие, че си собственик. Зависи обаче естествено какво ще кажат катаджиите.
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
Ти я купуваш,но договора е валиден от датата на която пише че е склЮчен.Ако ти все още не си ходил в данъчното Варна,тя се води още на стария собственик,защото ако няма акт с точна дата и час на катастрофата,никой от двама ви не може да докаже кога е станало--преди или след датата на договора.А и дори и в същия ден да е,тя все още е негова.
Аз пък не мога да го разбера бившия собственик какво си мисли че е могло да стане?В крайна сметка колата още се води на негово име,нали?Ако правилно съм разбрал,че ти си катастрофирал с колата и нямаш претенции към него да ти връща пари,какво се притесняваш???
Той сам се набутва че не я бракува и отчислява от неговата данъчна ставка,защото данъците си остават за него,защото той не я е отчислил,а ти не си я зачислил,а ти тая кола можеш да я продадеш на части съвсем спокойно.
Аз пък не мога да го разбера бившия собственик какво си мисли че е могло да стане?В крайна сметка колата още се води на негово име,нали?Ако правилно съм разбрал,че ти си катастрофирал с колата и нямаш претенции към него да ти връща пари,какво се притесняваш???
Той сам се набутва че не я бракува и отчислява от неговата данъчна ставка,защото данъците си остават за него,защото той не я е отчислил,а ти не си я зачислил,а ти тая кола можеш да я продадеш на части съвсем спокойно.
- Волен
- Автомобил: 1996 Polo 6N
- Двигател: 1H
Отиди в КАТ, наистина, скоро имах сходен проблем и се отнесоха доста разбрано пичовете. Отиваш където са каналите в стая 2. Някакъв шеф се води. Ще ти каже всичко, което трябва да направиш. Вариантите според мен са два:
1) С договора за покупко-продажба връщаш номерата на колата и я бракуваш. Така нямаш разходи, но няма да можеш да продадеш мотора и купето (мисля)
2)Минаваш отстрани на каналите с платформа, бият ти новите номера и те спират от движение, така ще имаш документи на твое име, с които можеш да продадеш всичко.
Ако греша, моля поправете ме. Но най добре ПИТАЙ, безплатно е
1) С договора за покупко-продажба връщаш номерата на колата и я бракуваш. Така нямаш разходи, но няма да можеш да продадеш мотора и купето (мисля)
2)Минаваш отстрани на каналите с платформа, бият ти новите номера и те спират от движение, така ще имаш документи на твое име, с които можеш да продадеш всичко.
Ако греша, моля поправете ме. Но най добре ПИТАЙ, безплатно е

propparo написа:Той сам се набутва че не я бракува и отчислява от неговата данъчна ставка,защото данъците си остават за него,защото той не я е отчислил,а ти не си я зачислил,а ти тая кола можеш да я продадеш на части съвсем спокойно.
Той е отписал колата с договора за покупко-продажба. Дефакто с него договор, който и да отиде при него за тая кола той се освобождава от каквато и да е отговорност над нея. Иначе в КАТ колата се води още на негово име, не знам обаче дали няма някакъв служебен път по който органите на реда да ме призоват за тая кола след време? Също е вариант нищо да не правя, ама спокойствието цена няма. Иначе колата е вече разпродадена и остана само тенекията за скрап.
Иначе варианта да си я регистрирам на платформа става грозно солен. Освен това съм пресрочил сроковете за КАТ и данъчното с около 4-5 месеца. Да не говорим, че е само една смачкана тенекия.
BoJleH написа:....
Какъв точно беше твоя случай ?
На гишетата днес ми казаха да ходя в София. А пък една агенция с която се консултирах са на мнение, че в София няма как да я свалят, ако не е предишния собственик ... а той изрично отказа каквото и да е съдействие. Остана последния вариант който ще ми струва около 300 лева + акт - регистрация на МПС-то с пътна помощ до КАТ и после снемане на номерата.
Идва ми една идея в главата! Тя е следната - в договора за покупко-продажба пише че съм живущ в София (сбъркан е, живущ във Варна съм) и дефакто, ако не ми искат лична карта мога да си сменя само талона в София и да я бракувам от там без да я карам до там на платформа. Излиза ли им някаква сверка по номера на личната карта за нередности ? Някой информиран ? Всякаква помощ е добре дошла!!
- Волен
- Автомобил: 1996 Polo 6N
- Двигател: 1H
Re: Казус за бракуване на МПС - помощ!
При мен колега, купих кола от друг град, която не беше в движение. След като реших да я продавам мислех да я пусна на части, затова трябваше само да я бракувам в града, от който я купих. Но се яви клиент за цялата кола, тогава за да имам документи на мое име си минах Кат, теглейки я (пълен цирк), биха новите номера дадоха талон и я спряха от движение поради явни липси. Писаха ми и акт за изтекъл срок на регистрация.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”