Теглене при изгасен двигател с мека връзка - разрешено ли е?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Теглене при изгасен двигател с мека връзка - разрешено ли е?

Мнениеот valka » Пет 06 фев 2009 23:43

Аз мисля, че в този случай тегленето с мека връзка е забранено, ама не съм 100% сигурен. Дърпаха ме веднъж така...Кофти тръпка е да разчиташ на ръчната.
Все пак някой запознат ли е.

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Re: Теглене при изгасен двигател с мека връзка - разрешено ли е?

Мнениеот Luper » Пет 06 фев 2009 23:57

аз доколкото си спомням в правилника не се споменава изрично за теглене при изгасен двигател, там ти казват, че трябва да имаш изправна кормилна уредба, спирачна система, стоп-сигнали и звуков сигнал.

Потребителски аватар
valka
Двигател:

Мнениеот valka » Съб 07 фев 2009 0:09

За кормилната уредба и аз се сещам. За другото обаче не.
Е ако е така явно не става. То аз и на практика го изпитах, че не е добре, ама да си питам все пак. :wink:

Потребителски аватар
Волен
Автомобил: 1996 Polo 6N
Двигател: 1H

Мнениеот Волен » Съб 07 фев 2009 1:18

Е какво каза пък ти :lol: Що да не е разрешено, става ти нещо с колата, закъсваш някъде и респективно не можеш да запалиш. Много ясно че ще те дръпнат с въже до сервиз или докъдето трябва.. По тая логика тряа да задължат колите да са оборудвани с твърди връзки.

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Съб 07 фев 2009 1:24

Е как лека кола ще я дърпат с твърда връзка( :screwy )?Това да не е камион?естествено ,че с мека връзка се дърпат колите........ :bowdown

Потребителски аватар
valka
Двигател:

Мнениеот valka » Съб 07 фев 2009 1:29

И на други места се рових..едни викат може, други не...
Теглиха ме един път така (с мека връзка), че и през ноща даже, че и ченгета ни изпревариха тогава.
Хич не ми беше гот да спирам с ръчната.
При положение, че си без спирачки ! не знам колко е ясно. Принципно има и пътна помощ в случая. Не знам, аз си мисля, че не може. Не че ми се дават 30-40 лв за пътна помощ и то за 7км. Още умувам какво да правя...

Последна промяна от valka на Съб 07 фев 2009 1:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 07 фев 2009 1:32

Аз пък се опитвам да си представя как ще се дърпа кола с изгасен двигател, която има хидравлика и какво ще се случи, като натиснете 2 ~ 3 пъти спирачките? В случаите в които мотора не може да работи, се качва на платформа или колесар.

А камиона се дърпа с твърда връзка именно поради тази причина, понеже двигателя не работи, следователно и компресора за въздух не работи, следователно няма спирачки, няма скорости, няма нищо. Откача се кардана и се закача с твърда връзка за друг камион, понеже няма толкова големи колесари и платформи в България. Иначе в Германия на магистралата съм виждал как качват Камион (влекач) на колесар за камиони :wink: .

Колега, въпреки че не е правилно и с риск да направите беля без спирачки и с цел да спестиш пари. Може да се пробвате да издърпате колата с мека връзка до сервиза, късно вечерта, когато трафика е по-малък.

Чесно казано аз бих дал 30лв., защото може да ти излезне много по-скъпо. Едни ченгета да ви спипат и ей къде ви глоба поне за 20 ~ 30лв. и 30мин разправии. Да не говорим, че може да се ударите някъде или да предизвикате ПТП, и тогава ще ви се стъжни.

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Съб 07 фев 2009 2:57

Разбира се че е разрешено. Верно е че е кофти без спирачки, но ако и двамата шофьори са опитни и са теглели друг път, проблема е никакъв. А твърда връзка при колите :screwy При първото спиране броните са аут. За твърда връзка си трябва теглич като този на снимката
Прикачени файлове
lkw_mer_actros_bauma2004_08.jpg

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Съб 07 фев 2009 5:47

това го имат тролейте :idea:

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Съб 07 фев 2009 5:51

Не е разрешено през ноща. Иначе е става макар и да е кофти изживяване,

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 07 фев 2009 7:41

Вие, всички специалисти, които дрънкате "може" - "не може" ... как не се намери някой от вас да отвори закона и да прочете.
Авторът на темата, като ти кажат, че е позволено и те спре чичкоМиУционер и ти каже, че не може ... кво ша прайш тогава? Ще клепаш на парцали и ще има "мммиии .... те така ми казаха във форума батковците ... иди им се скарай на тях, тях да ги глобиш, аз не съм виновен" ?
:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
А Морфей-разбирача пръв трябва да отвори закона и да чете. ПРЕДИ да обяснява за глоби и разправии. Ако теб те е страх да дърпаш или да те дърпат с въже, никой не може да те накара - живеем в свободна държава. Но не обяснявай на всички колко е лошо, неправилно и незаконно!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 07 фев 2009 7:50

При колите спирачките са хидравлични и си ги има дори и при изгасен двигател, само трябва по силно натискане на педала че не работи серво усилвателя. Ако проблема в двигателя е че само неможе да запали, а не е скъсъън примерно ангренажния ремък, какъв е проблема да сложиш на висока предавка примерно 5 и тогава хем имаш спирачи,хем на теглещото средство не му много по тежко.
35км карах един опел със скъсън ангр. ремък. Човека дето го теглеше не му работеше километража и от време на време скоростта достигаше 110 - 120км/ч., при това положение аз бях единствения който можеше да контролира скоростта.
Твърда връзка, може да се направи и за колите с едни скоби и тръба, щото и с такава са ме теглили, бронята не си замина, но понеже ми беше за първи път и незнаех как стоят нещата при първото спиране едва удържах колата. Понеже на колите куката за теглене отпред е от едната страна при спиране тежестта на колата остава само от едната страна и е все едно спираш от 120 км/ч като ти спира само едното предно колело или ти се мъчиш да държиш направо а 2 човека ти дърпат силно волана в ляво.

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Съб 07 фев 2009 9:06

До какъв извод ще стигнем само.Никои не знае правилника за движение по пътищата, за това се пускат безмислени теми и се пълни форума с глупости.Отворете гугъл и напишете закон за движение по пътищата или правилник или каквото и да е и прочетете малко.

Потребителски аватар
valka
Двигател:

Мнениеот valka » Съб 07 фев 2009 12:50

Авторът на темата е преценил, че тази тема може и да е полезна все пак!
Мисълта ми беше и за малка дискусия как става аджеба работата.
И аз си мислих, че е забранено нощно време тегленето ама не би. :Mr Green Fun
Това е форум и форума е, за да си помагаме. Вместо да давате акъл за закон, ако знаехте да бяхте отговорили като хората.
Закона казва така:
...Тегленото с гъвкава връзка моторно превозно средство трябва да има изправна кормилна и спирачна уредба.
При движение през нощта или в условията на намалена видимост и при неизправна осветителна уредба тегленото моторно превозно средство трябва да има отзад в лявата страна червена светлина... :deal

Някои казват на контакт да караш, имало си спирачки, ала-бала...ама с работещ двигател е съвсем друго.
В края на миналата година ме дръпнаха след работа чак към 11 часа вечерта. И взехме и това в предвид - по-малкия трафик. То в 11 часа какъв трафик.
Но като знам колко е гот с ръчната, сега направо щях да си извикам пътна помощ. Само това ме спираше, че там дето питах все едно няма разлика дали ще ме закарат от Надежда в Студ Град, или от Надежда дo Люлин, или пък на 3 км. :evil:
Видях, че тука има тема с 'Пътна помощ'. Щях да звъня на някой друг.

Както и да е. Оправих си колата днес след тридневни 'мъки'. Тегленето, да чукна на дърво, отпада. :wink:

Благодаря на всички писали в темата.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Съб 07 фев 2009 13:28

Теглил съм десетки хора някой по десетки пъти и нито един път теглената кола не е била със запален двигател поради причината, че ако е запален ще си върви сама!!! Приятели са закъсвали за газ и за акумулатор най-често, но и за друго се е случвало винаги на угасен двг. и с мека връзка! не е имало никакъв проблем с 2та крака на спирачката и с повече от 40-50 не в града и тва е!!! Успех с тегленето!!!

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”