Климатик или свалени джамове

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Климатик или свалени джамове

Мнениеот mishu » Пон 23 яну 2006 14:02

Някой пробвал ли е как харчи повече лятото- като набичиш климатика с дигнати джамове или като спреш климатика и свалиш джамовете? И при каква средна скорост, разбира се.

Потребителски аватар
dulag
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Климатик или свалени джамове

Мнениеот dulag » Пон 23 яну 2006 14:05

mishu написа:Някой пробвал ли е как харчи повече лятото- като набичиш климатика с дигнати джамове или като спреш климатика и свалиш джамовете? И при каква средна скорост, разбира се.

Screwy естествено че харчи повече когато ти е пуснат климатика , а според тебе има ли разлика м/у пуснат климатик с дигнати джамове или спрян климатик и свалени джамове :shock Screwy :?: :?: :?: Говоря за темературата в колата :shock :shock

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Пон 23 яну 2006 14:14

Не е сигурно, че харчи повече. При 120 км/ч и отворени джамове според тебе дали не дига поне 1 литър разход. А някъде във въпроса ми да видя нещо за температура в колата?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 23 яну 2006 14:17

при 120 и отворени джамове ще те издуха вятъра, не знам дали си карал продължително време така
иначе м жегите: отваряш джамовете да излизи горещия въздух, затваряш ги пускаш климата, докато изстуди и после я спираш и отваряш леко десен джам преден и ляв заден-ама става течение, но си на икономичен режим :)

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Пон 23 яну 2006 14:31

Пуснах тая тема, защото гледах едно предаване по Дискавъри дето тестваха точно това с некви джипове. При 90 км/ч и с некви джаджи от рода на бордови компютър дето пак следи въздуха, който влиза в двигателя, определиха, че с климатик е по-икономично. После пробваха като сипаха по 5 галона на 2 идентични джипа и караха с 70 км/ч. Така този с климатика му свърши бензина 1-ви. Но не беше много коретно, защото съпротивлението на прозорците зависи от скоростта, а втория опит беше с по-ниска скорост. Та стана ми интересно дали някой го е засичал това.

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Пон 23 яну 2006 16:08

Ми нямам два еднакви джипа! :wink:
А сега сериозно-трудно е да поставиш колата си два пъти при еднакви условия,за да хванеш разликата в разхода,и да си сигурен,че се дължи на търсеното от теб различие.Пък и трябва да изминеш доста голямо разстояние в еднаква среда за колата,за да минимизираш грешката.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 23 яну 2006 16:13

И аз съм го гледал това предаване, и звучеше много правдоподобно. Абе ако човек се замисли, ами то по-добре да не кара кола, така хич не харчи :D

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 23 яну 2006 17:03

извода от предаването май е "според зависи от много неща и разлика почти няма", така че ти си карай на клима, поне да знаеш че ти е хладно и защо го плащаш този литър в + :wink:

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пон 23 яну 2006 17:34

mishu написа:Пуснах тая тема, защото гледах едно предаване по Дискавъри дето тестваха точно това с некви джипове. При 90 км/ч и с некви джаджи от рода на бордови компютър дето пак следи въздуха, който влиза в двигателя, определиха, че с климатик е по-икономично. После пробваха като сипаха по 5 галона на 2 идентични джипа и караха с 70 км/ч. Така този с климатика му свърши бензина 1-ви. Но не беше много коретно, защото съпротивлението на прозорците зависи от скоростта, а втория опит беше с по-ниска скорост. Та стана ми интересно дали някой го е засичал това.
Там казаха че с отворени прозорци е по икономично с 15%.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пон 23 яну 2006 19:04

Maks написа:
mishu написа:Пуснах тая тема, защото гледах едно предаване по Дискавъри дето тестваха точно това с некви джипове. При 90 км/ч и с некви джаджи от рода на бордови компютър дето пак следи въздуха, който влиза в двигателя, определиха, че с климатик е по-икономично. После пробваха като сипаха по 5 галона на 2 идентични джипа и караха с 70 км/ч. Така този с климатика му свърши бензина 1-ви. Но не беше много коретно, защото съпротивлението на прозорците зависи от скоростта, а втория опит беше с по-ниска скорост. Та стана ми интересно дали някой го е засичал това.
Там казаха че с отворени прозорци е по икономично с 15%.

Да обаче на втория опит, с по-малка скорост.......... :lol:

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Пон 23 яну 2006 19:24

Наистина там не го тестваха коректно, защото съпротивлението от отворените прозорци зависи от скоростта, а климатика си харчи едно и също.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пон 23 яну 2006 19:42

аз като ходих на море това лято на отиване бях на отворени прозорци, понеже пътувахме през ноща и рано сутрината и беше хладно, а на връщане на климатик и не усетих съществена разлика в разхода и във мощността на колата.Но понеже съм с малка газова бутилка трябва6е да зареждам през 250 км, и зареждах в различни газостанции....., така че нямам точни стойности на разхода

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 23 яну 2006 19:48

И аз съм го гледал това по Diskovery.Тва бяха митоловците.Според мене е точно така както показа експеримента.Ако караш с по-висока скорост и отворени прозорци разхода ще е по-голям от колкото с затворени и пуснат климатик. Но никой не може да ме обеди, че е еднакво чуството да се возиш с климатик и с отворени прозорци.Тук при нас лятото като станат 40 градуса целзии и си пуснал климатика е добре. А ако караш на отворени можеш да станеш на стафида.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пон 23 яну 2006 19:50

[.Ако караш с по-висока скорост и отворени прозорци разхода ще е по-голям от колкото с затворени и пуснат климатик..[/quote] :applause: :applause: :applause: :applause: :applause:

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Пон 23 яну 2006 22:13

абе като вземе едни безсмислени сметки да правят хората .. то бива бива икономия ама изпадаме в крайности. Климатикът качва около 1л. на 100 км .. сиреч има/няма 2лв.?! Е ако са проблем 2лв. на 100км, че за какво ти е кола с климатик? Или пък защо си смъкваш прозорците?
Карай си с пешкир на врата като камионджия и слез пии едно кафе с кеф, че си икономисал два кинта ..
Преди Golf-а имах Тарга, преди Таргата имах конвенционална кола без климатик. Е с нормалната кола, джамовете долу, берем душа всички в колата, бръмва ни главата да караш със 140 и да те бие въздуха в лицето, а хората на задната седалка да слизат с глави като щайги. После с Тарга-та е приятено, но на 150 в колата не се стои от шум и през цялото това време слънцето ти пече кратуната. За 200км изгаряш на тениска. За да избягаш от шума при двата случая си надуваш и музиката и след 300км се чувстваш доста по-уморен от колкото иначе. С климатик си пускаш вътре на 18 градуса, тихо е, чуваш си и музиката и приказката, пътуваш си и след като си пристигнал слизаш от колата свеж и не препотен. Е**м ти и разхода!

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”