Здравейте !
Моля обяснете грамотно,какво в конструкцията на едни двигатели ги прави "разтоварени" а други-AFT,AEK,AKS- "изцедени". Степен на сгъстяване,ход и диаметър на буталата и т.н. Дали разликата от 0,5 бара в компресията е толкова съществена? AFT - 10,5 / ABS- 10,0 . Или по-късият ход -AFT-77,4 / ABS - 86,4 mm. и от там по-голямо натоварвание на коляновия вал?
Интересувам се от това защото забелязвам ,че за "изцедените" има доста критични мнения във форума,а на моят AFT му направих вече 15 хил. като съм доливал общо 200-300 гр. масло , което ми се струва нормално...
Двигатели ?
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Само една корекция, тези 0.5 не са бара, а степен на сгъстяване. Хода не е чак толкова по-къс, защото ABS-а все пак е 1.8, а твоя е 1.6. Така наречения изцеден двигател с почти нищо не се различава от дргите, просто той постига своите динамични показатели при по-високи обороти. Но ако колата се гледа (сменяш си маслото на установения пробег, слагаш хубави масла) няма изобщо за какво да се притесняваш. Това, което си долял е направо нищо, двигателчето ти е перфектно. Не задълбавай толкова според мен. 

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
принципно би трябвало на "изцедените" двигатели, живота да е по-малък, това е разликата. В смисъл, че винаги е по-добре вместо 1.4/100кс. да си вземеш 2.0/100кс. и със сигурност по-големият като кубатура двигател ще е с по-добър въртящ момент и в по-голям диапазон от обороти, докато "изцеденият" двигател постига максимална мощност на по-високи обороти и за да го държиш в режим (примерно ако е 100кс) 70-90кс. трябва да е постоянно в обороти 5000-6000, което е доста натоварващо за двигателя и трудно се постига при градско управление.
П.П. Брабуса ме издуха на финалната права
П.П. Брабуса ме издуха на финалната права

- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Айде и аз да изстрелям един бърз спам.
Стар мотор MB 300TD 2996см3.=1 000 000 км. и е само 83kw.
Стар мотор MB 300TD 2996см3.=1 000 000 км. и е само 83kw.
Последна промяна от L&R на Нед 12 фев 2006 14:54, променено общо 1 път.
- Golfstrom
- Автомобил:
- Двигател:
Да , но не съм сигурен дали съм го направил коректно. Изцеждане на 1 ва и после 2ра . С таймера на телефона - 10,4 , а трябва да е 11,2 по техн.данни.Също и макс.скорост , дават го 188 ,а на Хемус на 198
ме хвана шубето, а можеше и още
Възможно е да дава някаква грешка от джанти или наклон на пътя...
ме хвана шубето, а можеше и още

- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За 123-ка говори и мотора наистина е невероятен. На баща ми е такъв, но атмосферка - 2996 см3 - 90 кончета
Така и така сме оспамили ето и малко цитати от критиците:

Така и така сме оспамили ето и малко цитати от критиците:
Код: Избери всички
Петцилиндровият дизел е прочут с чудовищния си експлоатационен ресурс. Известни са случаи, когато изминава до 1 млн. км без ремонт

Код: Избери всички
Близо 16 години след края на производството му(статията е от 2001г б.а.), този автомобил продължава да се ползва с репутацията на едно от най-надеждните возила, създавани някога. Феноменалната здравина и експлоатационният ресурс на W123 засенчват огромна част от далеч по-съвременните коли на пазара. С произведените 2.7 милиона екземпляра предшественикът на днешната Е-класа оглавява класацията за най-продаван модел на Mercedes-Benz за всички времена, а на много пазари е хит и досега. Особено показателен в това отношение е автопаркът на повечето страни в Близкия изток и бившия социалистически лагер, където цените на 20-годишен W123 безпроблемно конкурират двойно по-млади съперници. Колкото и парадоксално да звучи, моделът се харчи и у нас въпреки достолепната си възраст. Неодавна пък немското издание Auto Bild го обяви за класика, което на по-прост език означава, че стойността му повече няма да пада.
- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
Максималната скорост се изчислява по формула.За целта трябва да знаеш точния размер на гумите, предавателното число на предавката и да имаш оборотомер.Така изчислено 100% може да си сигурен че си развил тази скорост
А за мотора няма да се плашиш, при нормална експлоатация всичко ще е на 6.Така наречените разтоварени двигатели са с ниска степен на сгъстяване, голям обем и голям ресурс.Те са типични за американското автомобилостроене.Разполагат с голям въртящ момент, но малко конски сили.Имат голям ресурс защото са сравнително по-нискооборотни.Не мога да дам точен пример, но да кажем, че техните мотори се движат с 200км/час при 4000 оборота, а нашите с 6500(това естествено зависи и от предавателните числа, но работния обем си казва думата).
Сменяйте си маслото редовно и не купувайте ментаци(за сужаление в БГ не може да си 100% сигурен) и няма да има проблем.Горивото също трябва да е добро и охлаждането на 6

А за мотора няма да се плашиш, при нормална експлоатация всичко ще е на 6.Така наречените разтоварени двигатели са с ниска степен на сгъстяване, голям обем и голям ресурс.Те са типични за американското автомобилостроене.Разполагат с голям въртящ момент, но малко конски сили.Имат голям ресурс защото са сравнително по-нискооборотни.Не мога да дам точен пример, но да кажем, че техните мотори се движат с 200км/час при 4000 оборота, а нашите с 6500(това естествено зависи и от предавателните числа, но работния обем си казва думата).
Сменяйте си маслото редовно и не купувайте ментаци(за сужаление в БГ не може да си 100% сигурен) и няма да има проблем.Горивото също трябва да е добро и охлаждането на 6

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”