Някой знае ли как точно се извършва оценката на автомобила за Каско от нашите застрахователи по Шваке-то.
По-конкретно ме интересува ако колата е примерно произведена 10-ти месец на дадена година в Швакето има ли графи за цената по месеци или само по години /календарни ли?/.
Защото в застрахователните полици пише например година на производство, която за 10-ти месец е една, а по VIN номера на колата естествено е следващата година. По коя от двете оценяват?
Оценка по Шваке и година на производство
- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
- dmitko
- Автомобил: Tiguan II 4Motion
- Двигател: CZEA 2016
maistora_1 написа:при застрахователите всеки месец пристига Шваке-то за съответния месец...и мисля че гледат по талона датата на първа регистрация
Е да де ама в това Шваке изменението на цената на колата по месеци ли е, в смисъл дадено ли е, че колата произведена Октомври струва 3000 евро а ако е Септември струва 2900 евро примерно или просто пише тази година струва 3000.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Мисля че е по години. Лошото е че застрахователя гледа VIN само ако може да ти качи година не да свали
има и он-лайн , но искат пари
http://www.schwacke.de/de/de/

има и он-лайн , но искат пари

http://www.schwacke.de/de/de/
Последна промяна от L&R на Нед 12 мар 2006 12:38, променено общо 1 път.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
http://vwclub.bg/vin.php
Той застрахователя си гледа общо взето неговата книжка, по мое мнение с тия оценки е голяма каша.
Той застрахователя си гледа общо взето неговата книжка, по мое мнение с тия оценки е голяма каша.
Re: Оценка по Шваке и година на производство
dmitko написа:Някой знае ли как точно се извършва оценката на автомобила за Каско от нашите застрахователи по Шваке-то.
По-конкретно ме интересува ако колата е примерно произведена 10-ти месец на дадена година в Швакето има ли графи за цената по месеци или само по години /календарни ли?/.
Защото в застрахователните полици пише например година на производство, която за 10-ти месец е една, а по VIN номера на колата естествено е следващата година. По коя от двете оценяват?
Гледа ти годината, няма такова нещо с месечно Шваке. повечето застрахователи боравят с едни опърпани екземпляри. Няма значение в началото или в края на на годината е произведена. По усмотрение на застрахователя може да се добави някои лев към сумата, но не е за препоръчване. ако нещо се случи с автомобила, се ПЛАЩА по Шваке, а не по по-високата сума. Ако ти желаеш, може да си снизиш сумата. тогава при кражба се плаща това, което си записал като сума.
dmitko написа:А има ли официален сайт, книга или място в интернет /под официално разбирам такова дето застрахователя да го признае/ където да се дава годината на производство според VIN-на?
Няма такъв филм, гледа ти се талона. От талона се влиза в Шваке и от там се взима сумата. На тази сума и се слага застрахователния процент и така.
maistora_1 написа:при застрахователите всеки месец пристига Шваке-то за съответния месец...и мисля че гледат по талона датата на първа регистрация
Не евярно. Няма пристигане на Шваке всеки месец. Швакето ти дава обезценката на колата по години. Не се гледа датата на регистрацията, а на производство. Ако има някаква разлика се гледа по купе, двигател
- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
- dmitko
- Автомобил: Tiguan II 4Motion
- Двигател: CZEA 2016
ARMO написа:Няма такъв филм, гледа ти се талона. От талона се влиза в Шваке и от там се взима сумата. На тази сума и се слага застрахователния процент и така.
И какво - излиза, че колата ако ти е 1 Януари или 31 декември от една година, цената и е една и съща, но ако ти е един ден по-късно но в другата година /1 януари/ - цената вече е друга ... е нямам думи, да ги таковам във застрахователите...

Тоя VIN номер за к`во го е дал производителя - да си го... отзад ли

maistora_1 написа:аз съм бил в ДЗИ и книгата на Шваке е за всеки месец...незнам как е по другите фирми
Ако си бил в централата, може и да си случил на нещо подобно!!! но Шваке всеки месец не излиза, а и няма как да стане обновяването на данни за стотици автомобили всеки месец. Такава е световната практика, прието е, че всеки автомобил губи процент от цената си всяка година, макар, че логиката подсказва, че автомобила се обезценява всеки ден.

dmitko написа:И какво - излиза, че колата ако ти е 1 Януари или 31 декември от една година, цената и е една и съща, но ако ти е един ден по-късно но в другата година /1 януари/ - цената вече е друга ... е нямам думи, да ги таковам във застрахователите...![]()
![]()
Тоя VIN номер за к`во го е дал производителя - да си го... отзад ли
Вижте, със застрахователя, който прави застраховката, този проблем може лесно да се реши и той съответно да застрахова по година горе или година долу. Ако нямате обаче солидна връзка в съответната застрахователна компания, аз лично не ви го препоръчвам. При пълна загуба на автомобила ПТП или кражба, ще започне едно раследване и понеже всеки лесно взима, но трудно дава, ако ви платят, ще ви платят по годината на производство на база Шваке. Ако въпроса опира само до покриване на щети, да речем стъкло, броня, калник, то за нов автомобил се плаща по фактура на оторизирания или сервиза на застрахователната компания. Ако автомобила е по-стар 7-10 и повече години, нещата стават по-сложни.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”