:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

TDI

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
JNCHO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

TDI

Мнениеот JNCHO » Сря 26 юли 2006 20:47

Може ли някой да ми даде компетентен и точен отговор на въпроса "Какво означава абривиатурата TDI" СПЕШНО!!!

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Сря 26 юли 2006 20:50

Turbo Diesel mit Intercooler.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 26 юли 2006 20:51

никой не ползва търсачка :?
турбо дизел с директно впръскване, запазена марка на VAG.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 26 юли 2006 21:26

Turbocharged Direct Injection :!: ,а не турбо дизел интеркулер.За справка tdiclub.com

JFIAT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JFIAT » Сря 26 юли 2006 21:40

Много зависи точно за коя марка/модел питаш.. тъй като TDI може да значи или Turbocharged Direct Injection ("Турбо с директно впръскване") или Turbo Diesel with Intercooler ("Турбо дизел с интеркулер").

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 26 юли 2006 21:43

TDI-turbocharged direct injection-ВИНАГИ.Сто теми се писаха на таз тема от сто източника се показа тва че е означение за директно впръскване.Ама наисе се ще се намири някои друго да каже.Кажи ми един случеи в които да значи turbo diesel with intercooler та и аз да се просветля?

JFIAT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JFIAT » Сря 26 юли 2006 21:48

Незнам защо се нервиш? При някой марки това "I" е точно съкращение за интеркулер (използван за охлаждане на нагнетявания въздух). Оригиналното (запазената марка) е точно това което казваш, но конкуренцията също не спи.
Спора в случая е все едно някой да използва съкращението П.С. (Петър Стоянов), а за друг П.С. да е Павел Сираков... въпрос на пазарни трикове :wink:

Edit: Например много често хората (търговците) използват съкращението за TDI (неправомерно както споменах) за двигател който е TD с intercooler и автоматично пишат TDI за да се продава стоката.. и това съкращение е много разпространено къде ли не.. например виждал съм 1000 обяви за FIAT Marea TD (записано като TDI)... Пак ще повторя.. всичко е до пазарни трикове.
Щото ако караме по твоята логика за "винаги" то става интересно, че има разновидности на пазара на автомобили за произведени TDI-та за които незнам, че са с директно впръскване :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 26 юли 2006 21:54

Нищо лично :) Просто няма такова нещо ,а хората масово го приказват и пишат по обяви за това се ядосвам.Един въпрос на коя кола освен ФВ си виждал отзад да пише TDI-ри конкурентите пише JTD,CDI,TDS,D 4D,HDI и т.н.,виждал сам и TDintercooler което не сам сигурен дали някои не си го е лепнал.Ама TDI ише само на ФВ.TDI се среща на Пежо,Рено и т.н. само в обявите в mobile.bg :wink:
Тва не го е писал ФИАТ примерно щото те си имат JTD и е обидно за марката да ги нариат TDI.Тва го пишат само джамбазите от Горубляне.Не веждам защо трябва една лажа да се повтаря та да стане истина-ето това ме нерви.

JFIAT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JFIAT » Сря 26 юли 2006 22:45

Rabbit_TDI написа:Тва не го е писал ФИАТ примерно щото те си имат JTD и е обидно за марката да ги нариат TDI.Тва го пишат само джамбазите от Горубляне.Не веждам защо трябва една лажа да се повтаря та да стане истина-ето това ме нерви.

Естествено, че е обидно.. все пак комън рейл двигателя (JetTD) е една крачка напред в технологично отношение спрямо класическия TDI :lol:
Не случайно го питах за какъв конкретен случай пита човека, защото ако ми каже например за обява в мобайл за "FIAT Marea 1.9 TDI" от 1998-ма например, то ще му кажа, че съкращението "TDI" значи "Turbo Diesel with Intercooler". Ако "мине номера" купувача, ще си мисли, че си е взел "Turbocharged Direct Injection". Точно за това е важно да се знае за двойния смисъл на съкращението, за да няма подведени и излъгани.
И да ти кажа, това съкращение ("Turbo Diesel with Intercooler") е изключително разпространено и е на всякъде в рекламите: вестници, списания, интернет и т.н.. а не само в мобайл или на Горубляне.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 26 юли 2006 23:27

Никоя сериозна фирма или медия занимаваща се с автомобили не бърка двете понятия.В Западна Европа даже не си помислят да ги бъркат.С риск да спорим за глупости и тафталогии мнението ми е че не трябва да се разграничават TDI(turbocharged direct injection) от TDI(turbo diesel with intercooler) просто щото второто не съществува и е родено в главата на измамни търговци на коли втора ръка.И не е обидно щото JTD по нов от TDI ,а защото голяма автомобилна компания не може да си позволи да наричат продуктовата и гама с името на конкурентна такава.

JFIAT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JFIAT » Чет 27 юли 2006 1:04

Да, очевидно коментираме различни неща, но спор за запазената марка няма.
Обаче ако отричаме съществуването на T.D.I. като съкращение на "Turbo Diesel with Intercooler" ще е просто заяждане, тъй като всеки може да си съкращава което както си иска (като абревиатура съкращението е абсолютно коректно). Когато едно понятие/дума/термин е широко разпространен в един език (българския) или е просто широко разпространен жаргон - практиката е думата да бъде въприета и добавена в речниците, а не отхвърлена като "измислица".
Сам виждаш, че половината казват едно, другата половина друго... и то не е защото някой твърди, че TDI не значи "Turbochraged Direct Injection", а просто реалността в БГ е такава, че човек трябва да се съобразва с "особености" на търгашите по автомобилните пазари (макар, че не се и съмнявам, че повечето от нас първо проучват в детайли марката, модела, двигател - принцип на действие, известни особености/проблеми и т.н.. преди да решат да направят сериозна инвестиция в автомобил). В противен случай, ако не знаеш, че някой търгаш ти предлага TDI което всъщност си е TD можеш да останеш много изненадан. Факт е, че всеки е чувал за "Turbo Diesel with Intercooler" и е нелепо да се отрича съществуването му като термин.
Факт е също така, че никоя световна марка няма да използва без разрешение чужда запазена марка.. тук обаче говорим предимно за автомобили втора ръка, респективно закупени не от официалните дилъри ами от търговците по автокъщите, борсите или частните лица.
Надявам се, че ми разбра логиката на първия пост по въпроса.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 27 юли 2006 1:07

мисля темата се изчерпа и няма нужда от повече спорове по въпроса :lock:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”