За пореден път: Шум отпред вляво

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

За пореден път: Шум отпред вляво

Мнениеот Чудомир » Сря 08 ное 2006 20:51

Здравеите,

от преди повече от 3 месеца карам моята стрела с някакъв шум отпред, за които е краино време да се погрижа, и мисля да се пробвам този път сам.... :oops:

Шума се появява само когато правя дълга дъга (завои) наляво, сиреч тежестта на колата пада на дясната и страна. На бавно темпо (врътки в кръгово движение) го няма,появява се някъде след 40-50 км/ч. Помъчих търсачката, и ограничих възможностите до следното:

1. Лагер - обаче шума не е като "тролеи" или "цвилене", ами е като търкаляне на лагерна количка, сиреч доста монотонен и сравнително глух

2. Тампон на макферсона - според мен това е наи-вероятно според темите които прочетох

3. (Вътрешно) каре - сега отивам да видя дали ше лопка на пълен десен

Натискане на спирачките на влияят на шума (с изключение на факта, че при ниска скорост го няма), така че изключвам накладки. Гуми съм сменил преди 1 седмица, обаче шума го имаше и преди това.

Опитах се да запиша шума с телефона:

http://www4.turboshare.de/v/9161519/Des ... i.amr.html

На записа се чува как казвам "десен" - тогава всичко е ок. След като кажа "ляв", се чува тва за което говоря. Записа е правен от купето. (Фаила се отваря с мултимедиен софтуер за ГСМ-и, например Нокиа Мултимедиа Плеиър)

Понеже съм новак в човъркането по колата не знам как изглеждат частите, така че някоя снимчица няма да е зле :oops: Или линк към (немския) Ебай, или мога да ги видя частите и в Аутодата?

Мерси предварително

P.S.На пълен десен колата си върви както трябва, обаче на пълен ляв почва да "бяга", "рита"...Абе имам чувството, че карам по черен път, и колата ми бяга "в колвозите". Силата, която вкарвам в волана, за да задържа пълен ляв, е чувствително по-голяма.

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 08 ное 2006 21:20

При мен беше същия случай с изключение на това че не ми бягаше волана но при теб може причината да е комплексна. Според мен пробвай първо с лагер само че не знам как ще го смениш без преса :wink: Пробата става по следния начин... повдигаш колелата едно по едно във въздуха. Палиш включваш 4-5 предавка и газ до към 100-120 на километража. После изключваш от скорост и гасиш мотора и някой започва да се ослушва около колелото. Само че укрепи добре колата преди да започнеш :!:

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 08 ное 2006 21:23

Е добре де, нали уж ако е лагер трябва да свисти яко, а пък при мене е глухо ромолене...А тва с гасенето на двигателя тука нещо го бяха критикували наскоро като метод, или се бъркам?

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 08 ное 2006 21:28

В сервиза където работя така ги тестваме. Не виждам причина да вреди по някакъв начин на колата. На личната ми кола не виеше яко и се чуваше само при дълъг плавен завой. Това е което мога да споделя като опит

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 08 ное 2006 21:43

Това ли е въпросния лагер? -> цък

А смяната може ли да се направи от неук, само по описание, или трябва да бягам към платения бокс?

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 08 ное 2006 21:45

Не този е горе на макферсона

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 08 ное 2006 22:14

Лагера се намира в главината. Демек сваляш гумата, откачаш шенкела от носача и от макферсона, също така кормилната щанга и спирачния апарат. После въпросния шенкел с главината се слагат на преса за да се избие лагера който обикновено се държи и със зегерки. При ваденето обикновено се чупи така че преди това го тествай лагера както сметнеш за добре. Това е от мен пич. Принципно има литература която се продава на Славейков там си има и картинки и ще ти стане по-ясно. Струва около 18-19лв.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 08 ное 2006 22:16

svetlin написа:Принципно има литература която се продава на Славейков там си има и картинки и ще ти стане по-ясно. Струва около 18-19лв.

:lol: Не съм си в БГ иначе на драго сърце бих си купил нещо такова, за да се образовам. Мерси все пак за съветите.

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 08 ное 2006 22:22

ле ле чак сега загледах че не си и от Сф а пък аз за Славейков ти разправям :oops: нямям от къде да взема схеми за да ти покажа за какво става на въпрос но по принцип ако се окаже лагер да знаеш че без преса не виждам как ще го избиеш. Така че не бързай да разкостваш колицата :)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”