Какво се прави при смърт на инвалида

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
zdravko_1
предупреждение за БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_1 » Вто 28 ное 2006 19:52

Колата ми е на инвалид.Разбрах обаче че е починал преди 10-ина дни. какво се прави сега.Няма претенций от роднини но все пак,плаща ли се нещо. :banghead: :banghead: :banghead: :rocketwhore

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Вто 28 ное 2006 20:05

Да ДДС.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 28 ное 2006 20:22

Мне, не се плаща ДДС. До края на третата година си я караш така колата, и после викаш наследниците на инвалида да ти я прехвърлят. Освен това има тема по въпроса, така че :търсачкаа

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 28 ное 2006 20:23

°niksi° написа:Да ДДС.

:no-no

Абе Никси извинявай ама не съм много съгласен има вратичка с която се измъкваш ,обещавам да говоря със сестрами и тя да ми разкаже по-подробно,щото тя ми обясни един ден ,но това не ме касае мен и точно по тази причина аз си купих кола на която си платих митото.
Но смея да заявя че не се плаща ДДС :wink:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 28 ное 2006 20:31

Eто какво съм написал в една подобна тема преди време:

dobrinb написа:Въпреки спама, който се натвори в края на темата, ето и малко истинска информация по въпроса:
Законово преференциалния внос на автомобили от хора с увреждения е уреден в няколко разпоредби в различни нормативни актове - чл. 181 от Закона за митниците, чл. 721, чл. 753 и следващите от Правилника за прилагане на Закона за митниците /ППЗМ/, чл. 49 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, чл. 59, т. 11 от Закона за ДДС, чл. 4 от Постановление № 2 на Министерски съвет от 08.01.1993г.
По отношение на въпросите, свързани с ограниченията за разпореждане с тези автомобили /чл. 753 и сл. от ППЗМ/, както и за това какво се случва, ако инвалида почине преди изтичане на срока от 3 години, поствам част от решение на Върховния Административен Съд по такова дело. Надявам се да съм бил полезен.
РЕШЕНИЕ № 3525 ОТ 03.04.2006 Г. ПО АДМ. Д. № 6952/2005 Г., І ОТД. НА ВАС
Върховният административен съд, първо отделение, намира, че ....

Съгласно чл. 181, ал. 1 от Закона за митниците, случаите, в които се разрешава освобождаване от митни сборове при внос или износ, се определят в Правилника за прилагане на Закона за митниците. Разпоредбата на чл. 721 ППЗМ, предвижда, че вносът на пътнически автомобилни превозни средства, осъществяван от инвалиди за тяхна лична употреба, се освобождава от вносни митни сборове в съответствие с Постановление № 2 на Министерския съвет от 1993 г. От своя страна разпоредбата на чл. 753, ал. 1 ППЗМ създава забрана в срок до 3 години от датата на вноса стоките, допуснати за безмитен внос съгласно разпоредбите, предвидени в закони, международни договори или в приети до 1 януари 1999 г. постановления на Министерски съвет, да бъдат предмет на заемане, залагане, отдаване под наем или прехвърляне със или без заплащане за цели, различни от предвидените в съответните разпоредби.
В настоящия случай е установено, че наследодателят на жалбоподателката - Димитър Иванов Енчев е осъществил внос на лек автомобил марка "Фиат" на 07.08.2001 г., като е ползвал преференцията на безмитен внос на автомобил за инвалид, съгласно чл. 4 ПМС № 2/1993 г., вр. чл. 720, ал. 1, т. 1 и чл. 721 ППЗМ. Лицето - вносител е починало на 07.05.2003 г., т.е. преди изтичане на 3 годишния срок, предвиден в 753, ал. 1 ППЗМ. Разпоредбата на чл. 753, ал. 2 ППЗМ предвижда отпадане на митническото облекчение и възникване на вносно митническо задължение при изчерпателно изброени действия на разпореждане с безмитно внесени стоки, извършени преди изтичане на 3 годишния срок. Както правилно е приел окръжният съд, разпоредбите, които създават публични, в случая митнически задължения, следва да бъдат прилагани и тълкувани стриктно според смисъла, който произтича от текста им. Визираните в чл. 753 ППЗМ разпоредителни сделки са лимитативно изброени и само осъществяването на някоя от тях би довело до възникване на вносно митническо задължение. Смъртта на вносителя - инвалид не е предвидена като основание за отпадане на митническото облекчение, респективно възникване на вносно митническо задължение за наследниците му....

Потребителски аватар
iceberg
Автомобил: Skoda Octavia Scout II FL
Двигател: BMM 2009

Мнениеот iceberg » Вто 28 ное 2006 20:50

dobrinb написа:Мне, не се плаща ДДС. До края на третата година си я караш така колата, и после викаш наследниците на инвалида да ти я прехвърлят. Освен това има тема по въпроса, така че :търсачкаа

Колега тук мноого грешиш!
Я ми кажи как ще я прехвърлят наследниците като преди това инвалида трябва да отиде до митницата за да я освободи от митн. контрол. И като не отиде той а наследниците след 3-тата година и ако не са направили дотогава справка, нещо в което много се съмнявам, като направят и видят че е починал ще им връчат една честитка за митни сборове. Ето го моят съвет: Щом не ти се плаща ДДС, карай така три години от смърта на инвалида и се надявай дотогава да не разберат от митницата. Ако надеждите дадат резултат, изчакай още 2 години да мине давностния срок и си я прехвърляш без проблем. Може да опиташ и след 3-тата година но трябват връзки или сериозно черпане на митн. служител.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 28 ное 2006 21:05

iceberg написа:Колега тук мноого грешиш!
Я ми кажи ...

Ами аз съм казал. Няколко пъти. :deal Пък и съм се аргументирал. Пък ти си приказваш. Без аргументи. Колегата да прецени кого да слуша :dontknow:

Потребителски аватар
iceberg

Мнениеот iceberg » Вто 28 ное 2006 21:25

dobrinb написа:
iceberg написа:Колега тук мноого грешиш!
Я ми кажи ...

Ами аз съм казал. Няколко пъти. :deal Пък и съм се аргументирал. Пък ти си приказваш. Без аргументи. Колегата да прецени кого да слуша :dontknow:

С какво си се аргументирал?-с решение на ВАС, че при смърт на инвалида се дължи ДДС. Аз за какво да се аргументирам? Ето и от мен едно решение на ВАС по същие казус.
В Решение № 10432/2004 г. ВАС прие, че за наследниците на лице с увреждания не възниква задължение поради следните основания: в чл. 753 от ППЗМ изчерпателно, а не примерно, е посочено при извършването на кои действия възниква вносно митническо задължение – заемане, залагане, отдаване под наем, прехвърляне със или без заплащане. Смъртта на наследодателя и преминаването на безмитно внесения от него автомобил към неговите наследници не представлява разпоредителна сделка от страна на титуляра на режим внос, за да породи посочените в чл. 753 правни последици. Щом няма данни внесеният безмитно автомобил да е станал предмет на разпоредителна сделка, а смъртта на лицето с увреждания не е предвидена в хипотезите на чл. 753 като правопораждащ факт на митническото задължение, за наследниците не възниква вносно митническо задължение.

Потребителски аватар
iceberg

Мнениеот iceberg » Вто 28 ное 2006 21:38

До колегата по-горе: Приказвам си за да е разбираемо за хората! Не всички са специалисти във всички области. Но за да си спокоен ето и от мен аргументи с обяснение/приказваници/ за един от по-горните ми постове. Цитирам:
"В чл.205, ал.1 от ЗМ е регламентирано, че “Митническите органи изчисляват размера на митните сборове, който произтича от дадено митническо задължение, в момента, в който те разполагат с необходимите елементи, и го вписват в счетоводните документи, което е вземане под отчет.”
Казано с думи прости, митницата ще вземе под отчет задължението в момента, в който разполага с всички данни, необходими й за изчисляване на неговия размер. В случая с инвалидите нужната информация (извън това, с което разполага митницата) е следната - дата на смъртта на инвалида и остаряването на автомобила спрямо датата на първоначалния внос (за да се признае овехтяване).
Датата на смъртта е необходима поради две причини:
- формално - за да може да се види ставката на митото по Митническа тарифа за коя година ще се налага (през последните 5 години ставката на митото за употребявани автомобили е една и съща – 11,5 %)
- реално – за да се разбере по коя формула ще се изчислява митническата стойност – по формулата, действала преди или след 14.02.2004 г.
След като вземе под отчет задължението, на основание чл.206, ал.1 от ЗМ митницата уведомява длъжника писмено за размера на митните сборове и му дава подходящ срок да се яви в митницата и доброволно заплати дължимата сума.
Ако в определения срок длъжникът не се яви и не заплати доброволно задължението си, митницата може да търси вземанията си по принудителен ред с издаване на Постановление за принудително събиране. В този случай длъжникът ще бъде принуден да заплати не само основните си задължения – за мито и за ДДС, но и акцесорното задължение – за лихва.
По силата на правилото, залегнало в чл.206, ал.3 от ЗМ, уведомяването на длъжника може да стане само в рамките на 3-годишния срок от датата на възникване на задължението (датата на смъртта на инвалида). Изтичането на този срок лишава митницата от възможността да предприема принудителни действия по събиране на задължението.
Въпреки това задължението не се погасява в рамките на този 3-годишен срок. Този срок блокира възможността митницата да търси изпълнение по принудителен ред, но не й забранява да приема доброволно плащане.
В чл.212, ал.2 от ЗМ е уреден срокът за погасяване на митническото задължение – “Правото за събиране на митните сборове се погасява с изтичането на 5-годишен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която са възникнали митническите задължения."
Следователно трябва да се различават 3-годишния срок по чл.206, ал.3 от ЗМ (погасява възможността митницата принудително да събира вземанията си) и 5-годишния срок по чл.212, ал.2 от ЗМ (погасява митническото задължение).
За да бъде картинката пълна ще добавя и великолепния текст на чл.143 от Данъчно процесуалния кодекс (действал до 31.12.2005 г.) и съответно новия текст на чл.174 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (действащ от 01.01.2006 г.), съгласно който “Не подлежат на връщане доброволно платени публични вземания, изпълнени след сроковете за установяване или погасяване.”
Както виждаш текстът включва и хипотезата по чл.206 (установяване) и хипотезата по чл.212 (погасяване).
С горчива усмивка мога да завърша – приятно блъскане като река у бряг."

Потребителски аватар
scirocco gt
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scirocco gt » Вто 28 ное 2006 21:45

Е какъв е този въпрос?

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Вто 28 ное 2006 21:45

Значи аз го казах защото имаше 2 такива случая с познати. На единия му конфискуваха колата, защото не беше съобщил че е починал човека на който се водеше колата и съответно не беше платено ДДС-то. След като плати глоба и ДДС му я върнаха.

При другия случай не успяха да я приберат защото взеха че я удариха и най-лошото трябваше голяма почерпка тогава защото каското се водеше на инвалида и трябваше да се пишат актове и т.н. Така или иначе колата "изчезна" след катастрофата.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 28 ное 2006 21:48

Ами значи или се плаща ДДС-то или се бракува и се разпродава на части.

Потребителски аватар
batesecko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batesecko » Вто 28 ное 2006 21:54

Преди 6 год. си купих БМВ 520 регистрирано на инвалид. След като го платих и подкарах научих че инвалида е муерте. Допитах се до кат, митници и прочее за това какво трябва да се направи. Отговора бе един и същ - да се плати ддсто. Дори и да си траеш следващите години като отидеш ти или наследниците да го пререгистрират пведставят смъртен акт, и всичко излиза наяве. Не само ддс ще платиш но и някоя солидна глоба. Вече ще е европейска, може и в евро. :cry:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 28 ное 2006 21:56

Без да искам да влизам в спорове, явно не си прочел точно решението, което съм постнал. А пък нещата, които ти си писал са верни, само дето нямат нищо общо със случая. Освен това константната съдебна практика на ВАС от последните две години по този въпрос е ясна - не се дължи плащане на ДДС при смърт на инвалида ако не се извършват конкретно посочените в чл. 753, ал. 2 действия от наследниците на починаля. Казано на прост български език - нема се пуашиш. :wink:
П.П: Пийс, в спора се ражда истината :beer

Потребителски аватар
batesecko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batesecko » Вто 28 ное 2006 22:17

:D Пиис бабо :D това не е ли по скоро случай който доказва задължението по принцип при такава ситуация

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”