°niksi° написа:Да ДДС.
dobrinb написа:Въпреки спама, който се натвори в края на темата, ето и малко истинска информация по въпроса:
Законово преференциалния внос на автомобили от хора с увреждения е уреден в няколко разпоредби в различни нормативни актове - чл. 181 от Закона за митниците, чл. 721, чл. 753 и следващите от Правилника за прилагане на Закона за митниците /ППЗМ/, чл. 49 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, чл. 59, т. 11 от Закона за ДДС, чл. 4 от Постановление № 2 на Министерски съвет от 08.01.1993г.
По отношение на въпросите, свързани с ограниченията за разпореждане с тези автомобили /чл. 753 и сл. от ППЗМ/, както и за това какво се случва, ако инвалида почине преди изтичане на срока от 3 години, поствам част от решение на Върховния Административен Съд по такова дело. Надявам се да съм бил полезен.РЕШЕНИЕ № 3525 ОТ 03.04.2006 Г. ПО АДМ. Д. № 6952/2005 Г., І ОТД. НА ВАС
Върховният административен съд, първо отделение, намира, че ....
Съгласно чл. 181, ал. 1 от Закона за митниците, случаите, в които се разрешава освобождаване от митни сборове при внос или износ, се определят в Правилника за прилагане на Закона за митниците. Разпоредбата на чл. 721 ППЗМ, предвижда, че вносът на пътнически автомобилни превозни средства, осъществяван от инвалиди за тяхна лична употреба, се освобождава от вносни митни сборове в съответствие с Постановление № 2 на Министерския съвет от 1993 г. От своя страна разпоредбата на чл. 753, ал. 1 ППЗМ създава забрана в срок до 3 години от датата на вноса стоките, допуснати за безмитен внос съгласно разпоредбите, предвидени в закони, международни договори или в приети до 1 януари 1999 г. постановления на Министерски съвет, да бъдат предмет на заемане, залагане, отдаване под наем или прехвърляне със или без заплащане за цели, различни от предвидените в съответните разпоредби.
В настоящия случай е установено, че наследодателят на жалбоподателката - Димитър Иванов Енчев е осъществил внос на лек автомобил марка "Фиат" на 07.08.2001 г., като е ползвал преференцията на безмитен внос на автомобил за инвалид, съгласно чл. 4 ПМС № 2/1993 г., вр. чл. 720, ал. 1, т. 1 и чл. 721 ППЗМ. Лицето - вносител е починало на 07.05.2003 г., т.е. преди изтичане на 3 годишния срок, предвиден в 753, ал. 1 ППЗМ. Разпоредбата на чл. 753, ал. 2 ППЗМ предвижда отпадане на митническото облекчение и възникване на вносно митническо задължение при изчерпателно изброени действия на разпореждане с безмитно внесени стоки, извършени преди изтичане на 3 годишния срок. Както правилно е приел окръжният съд, разпоредбите, които създават публични, в случая митнически задължения, следва да бъдат прилагани и тълкувани стриктно според смисъла, който произтича от текста им. Визираните в чл. 753 ППЗМ разпоредителни сделки са лимитативно изброени и само осъществяването на някоя от тях би довело до възникване на вносно митническо задължение. Смъртта на вносителя - инвалид не е предвидена като основание за отпадане на митническото облекчение, респективно възникване на вносно митническо задължение за наследниците му....
dobrinb написа:Мне, не се плаща ДДС. До края на третата година си я караш така колата, и после викаш наследниците на инвалида да ти я прехвърлят. Освен това има тема по въпроса, така че
dobrinb написа:iceberg написа:Колега тук мноого грешиш!
Я ми кажи ...
Ами аз съм казал. Няколко пъти.Пък и съм се аргументирал. Пък ти си приказваш. Без аргументи. Колегата да прецени кого да слуша
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 96 госта