Мнения относно 30 хил. сервизен интервал на VW.

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
MiroH
Автомобил: Passat B8
Двигател: DFGA

Мнения относно 30 хил. сервизен интервал на VW.

Мнениеот MiroH » Сря 28 май 2025 21:36

Привет колеги,
Бих искал да се допитам до по-запознатите от мен по темата.
Накратко от скоро съм собственик на Passat B8 2.0TDI. Закупих автомобила от Авточойс, върнат от лизинг с 1 година гаранция.
Като обсъждахме детайлите останах доста учуден, че за да важи гаранцията трябва да обслужвам автомобила на всеки 30 хил. км или 24 месеца. Как 30 хил? Няколко пъти попитах.
До момента съм притежавал все по-стари автомобили 2000 - 2010г различни марки и модели купувани все на старо и винаги интервала за смяна на масло е варирал между 8 до макс 15 хил. И изведнъж скок на 30... доста ме учудва, какви са тези масла / филтри за толкова дълъг интервал...
Вие спазвате ли тези интервали или си ги скъсявате?
Поздрави!

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Мнения относно 30 хил. сервизен интервал на VW.

Мнениеот tdi fen » Сря 28 май 2025 21:44

Разбира се че не е препоръчителен този интервал той е колкото да устиска гаранцията примерно 150 к км и после да я изхвърлиш зависи от карането но 10 к км макс е моята препоръка

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 28 май 2025 21:57

Зависи как и къде караш. Златното правило е 250 моточаса. Отваряш си бордовия компютър на Long Term и виждаш за последните няколко хил км колко ти е средната скорост. Умножаваш я по 250 и това са километрите, на които е добре да сменяш маслото.

Докато колата на жената беше в гаранция, аз лично ѝ сменях масло и филтър (с оригинални) междинно между всеки 2 смени в представителството. Доста хора правят така.

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Сря 28 май 2025 22:03

MiroH написа: върнат от лизинг с 1 година гарaнция

Във VW има два интервала за обсужване:
1. Гъвкав (30 000 км/ 24 месеца)
2. Фиксиран (15 000 км / 12 месеца)

При първия километрите до смяна на масло могат и да не се движат "заедно" с километрите, които изминаваш. Компютъра ги намалява в зависимост от стила на шофиране и дали се кара предимно градско или на къси разстояния. Ако караш "малко по-бързо" - ще намали повече интервала до следващата смяна на масло. Така може километрите/времето до следващата смяна да не е 30 000км/24м, а по малко.

При втория километрите са фиксирани и вървят заедно с километрите, които изминаваш.

Нищо не ти пречи да си заявиш обслужване в Ауточойс( за смяна на масла и филтри) и по-рано от указаното в борд компютъра - никой няма да те върне (пробвано).

Също така нищо не ти пречи след една година, да си избереш доверен сервиз извън Ауточойс и пак да си правиш по-рано смените, защото първия ти интервал заложен от сервиза ти е 30 000 км/24 м, а твоята гаранция е 12 м.

Мошеш да си проверяваш как въврят времената за обслужване (Инспекция и смяна на масло) през медията: CAR->settings->service.

Какви километри (горе-долу) минаваш за година?

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Чет 29 май 2025 5:50

Привет,
Благодаря за мненията, колеги!
Не ми вдъхваше доверие въобще този сервизен интервал, но пак казвам няколко пъти повдигнах въпроса в дилърството, но ме увериха, че така трябва да е и да бъда спокоен.
Веднага след това говорих и с познати професионални шофьори в чужбина, каращи за доста големи филтри и те ми споделиха, че на тяхните машини масло и филтри сменят на 80к., което още повече ме потресе.
За това реших да се допитам и тук.

Kolyo B8 написа:

Нищо не ти пречи да си заявиш обслужване в Ауточойс( за смяна на масла и филтри) и по-рано от указаното в борд компютъра - никой няма да те върне (пробвано).

Колега това ще е първото, което мисля да направя.
Предполагам, че на автомобила ми до сега интервалите за смяна са били точно толкова 30к.
Ще ги скъся вече.

Kolyo B8 написа:

Също така нищо не ти пречи след една година, да си избереш доверен сервиз извън Ауточойс и пак да си правиш по-рано смените, защото първия ти интервал заложен от сервиза ти е 30 000 км/24 м, а твоята гаранция е 12 м.

Мошеш да си проверяваш как въврят времената за обслужване (Инспекция и смяна на масло) през медията: CAR->settings->service.

Тук изпитвам известни затруднения, защото затвориха довереният ми сервиз за смяна на масла и от тогава експериментирам уж все с много положително оценявани сервизи, но не особено сполучливо.
Една идея ми олекна, че мога да си обслужвам автомобила в представителството и поне това да не мисля... освен ако не ме сразят с цифри разбира се .. :biggrin

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 29 май 2025 6:26

80 хил за влекач може и да е нормален интервал, там няма как да е 10 хил, щото вместо да кара ще сменява масла и филтри през 2 седмици. Там само че има 15-20 литра масло в мотора, работи на макс 2500 оборота и т.н.т.
За лекия автомобил Влад го е казал, горе долу 250-300 мото часа, което ако е много градското каране в столицата е около 7-8 хил км средно, а при повече каране на дълъг път може и да е 15 хил. Някъде тук преди години четох, че от ФВ казват, че с оглед качеството на нафтата, условията за шофиране и други в България не бил препоръчителен лонг лайф интервала.
Ако не искаш да ти падне гаранцията просто отиди при дилър и си купи маслен филтър на който да пише VW или да има оригинален номер и си го смени в друг сервиз. Като стане на 30 хил отиди при тях да ти го сменят

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Чет 29 май 2025 12:58

Ако не искаш да ти падне гаранцията просто отиди при дилър и си купи маслен филтър на който да пише VW или да има оригинален номер и си го смени в друг сервиз.

Тя гаранцията няма да падне, ако заяви смяна в официалния сервиз.
Аз точно на 10000 сменях на Шкодата ми в Еуратек и нямаше никакъв проблем - не са ми казвали, че не може. Става дума да нова кола, в гаранция с 30000 км сервизен интервал.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 29 май 2025 13:01

MiroH написа:Привет колеги,
....
Вие спазвате ли тези интервали или си ги скъсявате?
Поздрави!

Не, скъсявам ги драстично :Mr Green Fun
И моята докато беше в гаранция , правех две междинни смени, някой път и три с оригинален филтър и хубави масла. Смените предимно на частно , извън официалния сервиз.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 29 май 2025 13:22

това са максималните интервали за да важи гаранцията, минимални интервали няма, може и всеки месец да си заявяваш смяна, нали си плащаш все пак, няма причина да те върнат, нито да отпадне гаранцията щом го правиш в дилър.
На нова кола е препоръчително на 2500-3000 да се смени маслото след разработката, след това на 250 моточаса както коментираха колегите, моточасовете са най-правиланта мярка

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Чет 29 май 2025 19:45

Привет колеги,
разбрах ви добре, реално до момента и аз съм си поддържал така автомобилите, които съм имал.
Шофиране градско/извънградско - приблизително 40/60. Смяна на всеки 8 до 10 хил км.
Просто коментирайки ситуацията с маслата излезе все едно аз падам от луната и нищо не разбирам и маслата са "специални" и аз не трябва да се тормозя за нищо. То си изписва, кога какво трябва и т.н. и ... аз говоря за някакви отживелици. Сега всичко е ново и по-различно и все едно аз не съм виждал кола до сега :biggrin .
Предполагам не трябва толкова да се учудвам... дилърски му работи...

Vlad777 написа:Докато колата на жената беше в гаранция, аз лично ѝ сменях масло и филтър (с оригинални) междинно между всеки 2 смени в представителството. Доста хора правят така.

Това звучи екстра, ако искаш да си запазиш автомобила след лизинг. Мога само да се надявам предишният собственник на моята да е разсъждавал по подобен начин :)

Идната седмица ще запазя час за смяна на масла, филтри и ще ъпдейтвам темата.
Благодаря още веднъж за включилите се!
:beer
Поздрави!

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Чет 29 май 2025 20:30

MiroH написа:Мога само да се надявам предишният собственник на моята да е разсъждавал по подобен начин :)

Едва ли, но знае ли човек. Понеже сега ти си собственика - поискай от Авточойс да ти изкарат разпечатка със сервизната история на автомобила. Там ще видиш как е обслужвана. Друго което можеш да направиш е да си провериш през медията - колко километра/дни остават до смяна на маслото.
Ако ще сменяш на моточасове, след като смениш маслото си нулирай "Long term" интервала. По принцип той се нулира след всеки 100 часа, но можеш и ти да си го нулираш. Така след две нулирания и 50 часа ще си на 250 моточаса.

Като купува колата от Авточойс не ти ли дадоха сервизна история на автомобила?

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Чет 29 май 2025 21:15

Kolyo B8 написа:
MiroH написа:Мога само да се надявам предишният собственник на моята да е разсъждавал по подобен начин :)

Едва ли, но знае ли човек. Понеже сега ти си собственика - поискай от Авточойс да ти изкарат разпечатка със сервизната история на автомобила. Там ще видиш как е обслужвана. Друго което можеш да направиш е да си провериш през медията - колко километра/дни остават до смяна на маслото.
Ако ще сменяш на моточасове, след като смениш маслото си нулирай "Long term" интервала. По принцип той се нулира след всеки 100 часа, но можеш и ти да си го нулираш. Така след две нулирания и 50 часа ще си на 250 моточаса.

Като купува колата от Авточойс не ти ли дадоха сервизна история на автомобила?

Това, което видях е през колко време и на колко километра е сервизирана. Малко под 30к но какво точно е сменяно не ми показаха, като подробно описание.
Казаха, че сервизната история се запазва в ключа и не можах да видя кой знае какво поради някакви нови разпоредби. Не се сещам точно как описаха ситуацията, но с две думи всичко е сменяно в описаните сервизни интервали, като освен двигателно и масло на кутията за друго не успях да разбера и то от части понеже си чекнах вин-а във вертикала и исках да сравня така ли е..
Спецификата, е че закупувам автомобила от Авточойс в един град (без да изпадам в детайли за да не злословя), а ще го поддържам в друг град. Няма проблем от гледна точка на гаранция.
Та ще ми е интересно сега, при сервиз част от въпросите ще ги повторя за да сравня за себе си отговори.
Понеже при закупуване на медията ми изписваше следваща смяна след 16к км и аз исках да го сменя още тогава, но ме увериха, че няма нужда, има още много време и не се прави така и т.н. ...
И така..

Потребителски аватар
Traytor
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 29 май 2025 21:23

Ти си собственик, ти решаваш. До скоро казваха и че маслото на кутията е предвидено за живота й и е необслужваемо...

Потребителски аватар
MiroH

Мнениеот MiroH » Пет 30 май 2025 5:55

Traytor написа:Ти си собственик, ти решаваш. До скоро казваха и че маслото на кутията е предвидено за живота й и е необслужваемо...

Да, чувал съм за подобни идиотщини, но това е и при другите марки. Модерно е всичко да се презентира, съобразено със забързаното ежедневие и да преминава без допълнителен ангажимент, доста често срещу законите на физиката.

Относно кутията (DSG 7 ст.) това, което разбрах по спомен, че монтират за този модел две разновидности с два различни сервизни интервала - 60 и 120 хил км. Моята е тази на 120 хил., като маслото е сменено съобразено с интервала. Аз я вземам на 150, тоест сравнително скоро е сменено. Обмислям обаче да направя смяна след 20-на хил. и да скъся интервала на 60. Предполагам това е по-разумният подход предвид това, че по-нова няма да стане, а километрите си минават...

Потребителски аватар
Traytor
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пет 30 май 2025 6:09

Ами не съм сигурен за 120000 като интервал. На моята на 60к и 118к са я сменяли във VW и аз сега на 150к го смених. Бих го минал, защото въпреки че сменят маслото, явно не сменят филтъра(поне в Германия, за двете смени, само маслото е сменено, филтъра си беше със щампа 2019 ноември).
edit: сега търсих в нета, наистина DQ381 я дават на 120 000, но аз пак ще си я обслужвам на 60000. Предполагам че моя пасат е каран главно на градско, защото и за 4 години са му сменили 3 акумулатора, може би за това и маслото на кутията е сменяно на 60.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”