Помощ - Правен въпрос

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
guard
Автомобил:
Двигател:

Помощ - Правен въпрос

Мнениеот guard » Пон 09 май 2005 12:30

Значи каква е цялата история, декември 2004 год си купувам първата кола с мой пари, но по ирония на съдбата, точно нея я записах на името на баба ми(инвалид).......с цел - по-малки разходи и други бонуси.
Но на великден, баба ми почива.............сега се оказва че трябва да платя митото на колата(1000лв), а тя после ще се води на името на майка ми и леля ми.............а те ..........меко казано не се понасят.
Всички разноски и фактури аз съм ги плащал.
Горещо моля за помощ, тези който са по-наясно с финансово-правните взаимоотношения, какво да правя??????

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 09 май 2005 12:42

съжалявам за баба ти....
имаш проблем
баба ти е оставила наследници-майка ти и леля ти като нейни преки наследници /дъщери/, щом не са минали 3 години от покупката на инвалида, се дължи ДДС за колата от наследниците-правоприемници
те стават собственици....по 1/2 идеална част от колата и кофтито е че хем ще платиш ДДС, хем ще трябва да платиш и за прехвърляне на твое име-това вече по желание става, но с тая съсобственост, е кофти...съвмет не мога да ти дам какво да правиш, просто ти казвам какво е положението....
ако нещо не е ясно питай, че пиша много набързо :?

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Пон 09 май 2005 12:56

Всичко е така както го е написал Пичагата с изключение на това че майка ти и леля ти трябва да платят митото.Моят съвет е да се съберете и да си решите проблема по роднински защото ако почнете да се съдите е много дълго и трудно.

Потребителски аватар
guard
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот guard » Пон 09 май 2005 13:55

Pichaga написа:съжалявам за баба ти....
имаш проблем
баба ти е оставила наследници-майка ти и леля ти като нейни преки наследници /дъщери/, щом не са минали 3 години от покупката на инвалида, се дължи ДДС за колата от наследниците-правоприемници
те стават собственици....по 1/2 идеална част от колата и кофтито е че хем ще платиш ДДС, хем ще трябва да платиш и за прехвърляне на твое име-това вече по желание става, но с тая съсобственост, е кофти...съвмет не мога да ти дам какво да правиш, просто ти казвам какво е положението....
ако нещо не е ясно питай, че пиша много набързо :?

Хахххахахаххаххх :lol:
Аз се смея, ама истерично, казваш кофти............ама това е развитието на случката мечта за мен, да мога да си платя ДДС-то и да си я прехвърля.............................както усещам нещата, ще трябва да платя и на леля ми.....................ама и това не е най-лошото.........може ли тя да не иска да и плащам, а да иска да я взима един месец аз един тя.........или това верно не е дете, но как стоят нещата знаеш ли.......какво се прави ако тя не иска да и плащам а си иска кола............

Мерси за помощта, Пичага. :wink: :cry: :cry: :cry:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 09 май 2005 14:18

значи най-лошия сценарий....
леля ти казва -благодаря, яяя каква количка си получих по наследство от майка ми.....плаща и 1/2 от ДДС /щото е собственик на 1/2 ид. част и казва на майка ти-другия съсобственик-
1.аре сега ще си разделим ползването ти 5 дни примерно, аз 5 дни и така.
2. Аре аз няма да я карам, ама щото не я ползвам плащай ми наем за моята 1/2 част
3. Ами на мен кола не ми трябва аре да я продаваме или ми изплати моята си 1/2 ид. част и колата остава 100% на майка ти
това са на-черните сценарии, ако ще си правят гадно

най-добрия вариант.....
ти й плащаш /на колата де/ ДДС и майка ти и леля ти ти я продават....

говори с нея, провери я какво мисли по въпроса, преслушай нещата и лекичко я действай да стане втория вариант-добрия

за тебе ма само един изход да си я прехвърлиш на твое име колкото се може по-скоро
ако има въпроси пиши
успех

Потребителски аватар
guard
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот guard » Пон 09 май 2005 14:32

Първо искам да ти благодаря. :wink: и извинявай че ти досаждам с въпроси, но да те питам, има ли нещо такова, че ако докажа че аз съм платил за колата.........си устава за мен, с разписки от банки, фактури и такива неща? или това не е от значение, винаги се дели собствеността по равно между наследниците?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 09 май 2005 14:37

не досаждаш....
за съжаление това че имаш документи за плащане не е много от значение-собствеността си е собственост, имаш вариант да съдиш леля ти за 1/2 от платеното от теб /другото е за майка ти-нея няма да съдиш :wink:/, т.е. да я съдиш за недължимо получено, обогатяване и т.н., но това е по-трудно, дано не се стига до там де...
но ти си пази всички документи свързани с покупка на колата, застраховки, кат, прегледи, винетки и т.н.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 09 май 2005 14:38

ChampioN написа:Първо искам да ти благодаря. :wink: и извинявай че ти досаждам с въпроси, но да те питам, има ли нещо такова, че ако докажа че аз съм платил за колата.........си устава за мен, с разписки от банки, фактури и такива неща? или това не е от значение, винаги се дели собствеността по равно между наследниците?

Собственика на МПС-то е записан в талона на автомобила ... в случая - баба ти.

Потребителски аватар
crashbg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот crashbg » Сря 18 май 2005 19:55

Не ти трябва да пазиш никакви документи т.е. и да ги пазиш не ти вършат работа ти не си собственик на автомобила. Автомобила е бил на баба ти, значи сега е на майка ти и леля ти. Единствения начин е като се разберете и както по-горе беше споменато ти плащаш митото, а майка ти и леля ти в същото време ти прехвърлят автомобила на твое име. Това е единствения начин автомобила да стане твой.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”