Акциз - Защо? Как? Къде? и т.н.

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Акциз - Защо? Как? Къде? и т.н.

Мнениеот ALiGaToR » Вто 04 сеп 2007 9:36

Както знаем при вноса на автомобил с мощност на двигателя над 120kW по DIN, се дължи акциз по 35лв. за всеки kW, а ако двигателя е с мощност над 150kW акциза скача на 60лв. за всеки kW.

Така, въпросите ми са:

1. Как така става, че при вътрешнообщностно придобиване на леки автомобили от страна членка на ЕС или внос от трети за ЕС страни, акциза е еднакъв (но при внос се дължат още: мито и ДДС).

2. Как става така, че в другите страни членки на ЕС автомобилите не са акцизна стока ( според източници в интернет), а в България която е членка на ЕС има акциз за автомобилите били те внесени от страна извън ЕС или пък членка на ЕС.

3. Как така според:

Код: Избери всички

чл. 90 на Договора за ЕС: Страна членка на съюза не може да да налага каквито и да е вътрешни такси върху стоки, идващи от други страни членки на организацията.

А акциза ако не е такса, и автомобилите не са стока, то тогава здраве му кажи. Следователно според чл.90 на Договора, България е в пълно нарушение с него.

И накрая и не последно по важност.
4. Как така хората се събраха пред парламента и направиха протест против акциза на домашната ракия и цялата работа завърши с успех. При положение, че алкохола е акцизна стока във всички страни на ЕС, а у нас една малка група хора се събраха на протест и премахнаха акциза на домашната ракия? Е тогава питам аз ние шофьорите по-малко ли сме от пияниците и не можем ли и ние да махнем акциза на автомобилите които единствено в България са акцизна стока, при положение, че в друга страна членка на ЕС няма акциз за тях.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 04 сеп 2007 9:40

в нарушение сме
четох някъде, че ще се промени, някога
ама не днес и сега
сигурно нещо сме го овъртели пак, царе сме в тая област

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Вто 04 сеп 2007 9:47

и аз знам че няма да изтрае вечно и сме в нарушение
но освен да чакаме друго няма какво да се направи...
е може да се прати това на някои институции в брюксел :wink:

Потребителски аватар
Madj0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Madj0 » Вто 04 сеп 2007 10:00

Лично аз мисля , че не е забранено да се внасят автомобили над 5-8-10 г само за да се обнови малко автомобилния ни парк - което доста скоро ще стане ( най-вероятно 01.01.08г ) . Скоро ще отпаднат тези такси дето споменава колегата по горе , но и няма да могат да се внасят по стари коли от определена възраст .

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 04 сеп 2007 10:08

е те това е забранено на 100% да слагаш ограничение на вноса
те и такса не моат сложат за стари коли

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Вто 04 сеп 2007 10:26

Това за възрастта малко ме съмнява, според мен ако сложат някакво такова ограничение то няма да е за години ами може би за еко стандарт на който трябва да отговаря колата. А това че автопарка ни е стар е затова защото просто такива са възможностите на средностатистическия човек в България.
Човек ако има пари той няма да си купува някакви "трошки" от преди 90-та година примерно, ами много ясно, че ще си вземе по-новото, по-запазеното, с повечето екстри и т.н. Но когато няма пари всеки човек прави компромиси от към качество екстри и такива работи. Но това не е въпроса.
Въпроса е защо когато си вземеш кола от друга държава членка на ЕС трябва да и се плаща акциз който между другото никак не е малко. Ами както да се смята минималния акциз който може да се плати е 4246 лв. е тези пари като се погледнат така се рявняват на 1 кола която е на цена в германия 2000 euro (за тези пари без проблем може да се вземе кола м/у 94-97г. производство). Е кажете ми ако тези пари които ви ги взимат за акциз не може ли да се вложат за по-нова кола или за някакво подобрение по колата.

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 04 сеп 2007 13:02

Република Ирландия, която е членка на ЕС оперира по следния начин:

Взимате си кола от Англия да речем, която идва с Английски номер и е да речем 3 л двигател, имате 3 месеца на разположение да я регистрирате с Ирландски номер по местожителство. Обаче за да го направите като я внесете трябва да платите % според кубатурата на двигателя и нещата според мен са доста по кофти.

До 2 или 2.5 л мисля беше 20% ОТ СТОЙНОСТТА НА КОЛАТА, до 3л е 30% и над 3л беше 35-40%..... Сметнете ако си купите АМГ 6.3 за примерно 130 000 евро как трябва да платите 30-40% от 130к евро за да ви дадат документ с които да си регистрирате колата иначе не може да я карате повече от 3 месеца :roll:

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 04 сеп 2007 14:01

да но ако си взема голфче вр6 за 500 евра .. ?! :) оферта си е
ак оси взема джаг за 1500 евра и 6 литров двигател ?

абе каквото и да си говорим пак е по добре от тука

durexxx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот durexxx » Вто 04 сеп 2007 18:29

Един въпрос:
А ако сега си купя кола, която вече е регистрирана с бг номера, аве демек употребявана в България, трябва ли да плащам някви акцизи или само данък.

Потребителски аватар
LuIS
Автомобил: Audi A4 S-Line 2002
Двигател: 1.9 AWX

Мнениеот LuIS » Вто 04 сеп 2007 19:10

durexxx написа:Един въпрос:
А ако сега си купя кола, която вече е регистрирана с бг номера, аве демек употребявана в България, трябва ли да плащам някви акцизи или само данък.

само данък.. акциз се плаща когато се внася..

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Вто 04 сеп 2007 19:40

Смятам че в България трябва да отпаднат ВСИЧКИ данъци относно колите , акцизи мита и тем подобни еко такси и простотии.... Просто се слага ограничение ЕВРО 4 за внос, транзит, продажба или движение в страната на автомобили не отговарящи на стандарта...

:П (над 85 % от колите в БГ не отговарят....) :twisted:

Иначе да колегата е прав в нарушение сме на договора...ама замислете се какви протести ще са ..ако се въведе горепосоченото нормално за съюза ограничение...

Потребителски аватар
golf_5_R32
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_5_R32 » Вто 04 сеп 2007 21:52

после защо младите се изнасяли от БГ ем как вси4ко им излиза повече на кирия примерно да си вкараш един dodge charger r\t в ареика щи излези да го вземеш 1000Еуро а тукаа с акциза кат да друснат 10000Кинта и напрау си е*ало мамата :) :screwy :screwy

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Сря 05 сеп 2007 0:25

Акцизът на автомобилите е поредната незаконна олигофрения на българското правителство в борбата му срещу народа. Сам по себеси закона винаги е бил нелогичен и грешно прилаган дори и преди да станем членове на ЕС. Например, ако си купиш кола до 120 Kw няма акциз, НО ако си купиш кола 121 Kw не плащаш за 1 Kw над нормата а за всичките 121 Kw. Това е напълно грешно и противозаконно тълкуване. Обаче народа си трае и това е, не че има нещо много което може да се направи. 37% от автомобилите които се предлагат нови в ЕС са над 120 Kw.

Потребителски аватар
kav4o
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: ABF 1988

Мнениеот kav4o » Сря 05 сеп 2007 9:27

Сега ако си вкарам един голф 2 16в ми казаха,че трябвало да се плати някаква еко такса,която се налагала върху всички коли над 100кс,щото се водели че са без катализатор :? Вярна ли е тая тъпотия,някой да знае?Нещо от рода на 700 лева :?

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 05 сеп 2007 9:31

не е вярно това
може да е над 100кс и да е с катализатор

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”