Кога една лятна гума е износена?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
restless
Автомобил:
Двигател:

Кога една лятна гума е износена?

Мнениеот restless » Чет 24 яну 2008 9:28

От 1 месец се чудя доколоко са ми износени летните гуми - 3.5-4мм грайфер, а зимна гума това със сигурност е пределна големина макар и по закон май 2мм да е минимума? А за летни? (аз по принцип съм решил да ги сменям, но се чудя на теория какво се смята за предел на износване)

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Чет 24 яну 2008 9:31

В закона няма дефинирана "зимна" и "лятна" гума. Там е упоменато само до колко не може да пада грайфера.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 24 яну 2008 9:43

Всички гуми (независимо дали летни или зимни) имат едни "мостчета" в грайфера. Като се достигнат (т.е. грайфера е висок колкото тези мостчета), значи гумата е износена. Мисля че височината им е около 1,6 мм. Това за летни гуми. На зимните мостчетата са също толкова високи, но там грайфера ако е под 3-4 мм, гумата не става за нищо.

Потребителски аватар
Sara_Bold
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sara_Bold » Чет 24 яну 2008 10:23

Rumen написа:В закона няма дефинирана "зимна" и "лятна" гума. Там е упоменато само до колко не може да пада грайфера.

Точно така! И затова имайте предвид, че не могат да ви глобят ако гумата ви е с перфектен грайфер, но примерно е лятна :)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 24 яну 2008 10:25

Има два фактора....старост и износеност на грайфера....на практика според мен гума над 5 години е съмнителна....дори и с голям грайфер....

Относно ограничителя....съмнява ме някой в този форум да кара с гуми до ограничител....аз лично под 4мм не падам....направо в коша...или в най-лошия случай отзад...

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 24 яну 2008 11:03

Прав е чефи, обаче найстина чисто производствено гумата е годна докато грайфера се изравни с така наречените по горе мостчета, който ги има всяка една гума:)

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Чет 24 яну 2008 13:20

Като ги поотъркаш достатъчно, преди да сложиш новите, старите просто ги палиш :twisted: :arrow: http://vbox7.com/play:c847377f

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Чет 24 яну 2008 15:47

zaro написа:Прав е чефи, обаче найстина чисто производствено гумата е годна докато грайфера се изравни с така наречените по горе мостчета, който ги има всяка една гума:)

Точно така!Те затова и са сложени.Когато се стигне това ниво-гумите стават шумни и напомнят на богатия европейския собственик(и не само)
Че е време за смяна :D :wink:

Потребителски аватар
Jerom
Автомобил: Golf II
Двигател: RF
Контакти:

Мнениеот Jerom » Чет 24 яну 2008 17:19

gr_kanev написа:Всички гуми (независимо дали летни или зимни) имат едни "мостчета" в грайфера. Като се достигнат (т.е. грайфера е висок колкото тези мостчета), значи гумата е износена. Мисля че височината им е около 1,6 мм. Това за летни гуми. На зимните мостчетата са също толкова високи, но там грайфера ако е под 3-4 мм, гумата не става за нищо.

абе и за летните гуми не е добре да е до белега...когато няма грайфер гумата има ужасно поведение когато влезе в локва

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 24 яну 2008 18:17

Jerom написа:абе и за летните гуми не е добре да е до белега...когато няма грайфер гумата има ужасно поведение когато влезе в локва

Може, но пак зависи - има гума и гума. Преди тази кола имах Джета 2, 87 година, двигател RF. Дойде с изтъркани почти до мостчетата гуми, Dunlop SP 75. Ами при влизане в локва независимо от всичко, колата си се държеше адекватно, т.е. не ме е изненадвала.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”