Моля колегите юристи и запознатите за малко помощ...

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Krass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Моля колегите юристи и запознатите за малко помощ...

Мнениеот Krass » Пон 08 авг 2005 8:55

Колеги, случаят е следният.Спрях пред един гараж и изчезнах.Връщам се и две патрулки ме чакат и ми написаха акт за това,че съм спрял пред гаража.Междувременно пред свидетели те ми преместили колата за да освободят достъпа до него.
Проблема е че това не е точно гараж а една портална врата към вход на кооперация и не е обозначена по никакав начин.Нито чрез надпис,нито чрез знак.
Въпроса ми е ако акта е написан коректно,с всички атрибути,мога ли да го съборя в съда,заради това че не е обозначен гаража?
Има и една малка подробност-гаража е на зам. шефа на РДВР-то :f_ckyou: :banghead:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Спиране и паркиране ЗДвП

Мнениеот wili98 » Пон 08 авг 2005 9:19

Причиташ тази глава от закона, ако не си згафил по някое друго правило, си ОК.
Акта трябва да пише какво нарушение си направил, гледаш члена по който ти е написан акта и четеш.
Мисля, че трябва да е обозначен, щом е гараж, или поне изход.

Ако не пускаш възражение именно до този шеф, и ако намериш някакъв начин да имаш познат адвокат, да го питаш дали можеш пък ти да ги подхванеш, със злоупотреба по служба, и неспазване и непознаване на ЗДвП. :)
Могат и да размислят....
+ тва ще ти вземат само 5 точки...

Потребителски аватар
Krass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Спиране и паркиране ЗДвП

Мнениеот Krass » Пон 08 авг 2005 10:23

wili98 написа:Причиташ тази глава от закона, ако не си згафил по някое друго правило, си ОК.
Акта трябва да пише какво нарушение си направил, гледаш члена по който ти е написан акта и четеш.
Мисля, че трябва да е обозначен, щом е гараж, или поне изход.

Ако не пускаш възражение именно до този шеф, и ако намериш някакъв начин да имаш познат адвокат, да го питаш дали можеш пък ти да ги подхванеш, със злоупотреба по служба, и неспазване и непознаване на ЗДвП. :)
Могат и да размислят....
+ тва ще ти вземат само 5 точки...

Колега благодаря ти за отговора.Наистина в акта си пише члена и той гласи че не може да спира пред гараж или вход на жилищна сграда и така да се затруднява използването им.
аз не съм паркирвал на тротоар,тъй че не съм затруднявал достъпа до жилищна сграда.Само до гаража,но както казах то е една врата с мрежа и никъде не пише гараж а е вход към двор на 3 етажна кооперация.И понеже не е обозначен мисля че бих могъл да ги боря в съда.Ще говоря и с адвокат.
Искам също да проверя полага ли се акт за такова нарушение или е само за фиш.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Никакви фишове

Мнениеот wili98 » Пон 08 авг 2005 13:55

В същият този закон ТРЯБВА да пише как се маркира гараж!
за изход има знак :)
Как може да си спрял на нещо което по знаци не е такова :stll think:
Сега ще прочета и ще видя...

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Извадка ЗДвП

Мнениеот wili98 » Пон 08 авг 2005 14:01

Чл. 98 (1) Престоят и паркирането са забранени:

1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението, или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;

2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;

3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;

4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението на релсовите превозни средства;

5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях;

6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;

7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването:

8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавно движещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.

(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:

1. пред входовете на паркове, училища, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;

2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;

3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;

4. на места, определени за инвалиди.

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Пон 08 авг 2005 15:08

Виновен си, както и да го погледне човек, а й ще си го отнесеш - по закон си нарушител и няма мърдане...

Потребителски аватар
Bliznak
Автомобил: MK6 Golf GTI
Двигател: 2010

Мнениеот Bliznak » Пон 08 авг 2005 15:39

wili - пуснал си нова тема вместо отговор май...

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 08 авг 2005 16:32

А ти кога разбра чий е гаража- май след като ти писаха акта,щото няма логика да си знаел и баш там да си спрял :? И ако се замислиш-ако някой от живущите-тръгне да умира и ти блокираш входа поради което не може да му се окаже помощ-тогава к,во става :( Трябва да се съобразяваме с някой неща :!:

Потребителски аватар
Krass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Krass » Вто 09 авг 2005 10:01

веселин написа:А ти кога разбра чий е гаража- май след като ти писаха акта,щото няма логика да си знаел и баш там да си спрял :? И ако се замислиш-ако някой от живущите-тръгне да умира и ти блокираш входа поради което не може да му се окаже помощ-тогава к,во става :( Трябва да се съобразяваме с някой неща :!:

Колега Венто,аз може да съм виновен,ама не ми се полага акт струва ми се.Аз не отричам че съм спрял пред врата.
Колега Веселин,ако някой тръгнел да умира...ми първо има си цял свободен тротоар за целта,аз съм паркирал на платното където е разрешено паркирането.Не съм се качил на тротоара,каквато е обичайната практика в София.Не изхождай от всекидневние си наблюдения в столицата.
Разбрах гаража на кого е щото ченгето ми каза докато ми пишеше акта.
Вината си я имам,смятам да обжалвам наказанието,а и имайки превид че изхода на гараж не е обозначен,за ралика от съседния на който си пише,може и невине да изляза.
Колега Веселин,като някой паркира пред твоя гараж ти викаш ли ченгета и те идват ли,или стоиш и чакаш.Въпроса е защо за едни идват а за други не :wink:
Такива работи не ги обичам аз.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Вто 09 авг 2005 16:18

Нямам гараж :(

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Вто 09 авг 2005 17:42

Човека формално може да е виновен, но я помислете първо какво направи Софиянски и неговите съветници от тази София - всички естествени разширения на улиците ги е преградил с кашпи, сложил по една бариера и ги е дал на концесионери. А те без да имат никакви разходи вземат по 3 лева на час, а после заедно със съветниците разрешиха да се паркира по тротоарите. Така че този тип нарушения са заложени още от кметските решения.
А и тази полиция... мене ако ме питаш ще ги пращам по 15 дена от 20 работни да чистят канавки и да чукат камъни та поне да си изкарат хляба с обществено полезен труд.
Ама и аз какви ги пиша за полицията... като виждам колко от тях карат голфове... дано да нямат достъп до нета

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Вто 09 авг 2005 22:23

Колега, съжалявам, че не успявам да реагирам на проблема ти, но тия дни ми е пламнала главата. Надявам се, че до два-три дни ще мога да ти кажа нещо повече. Неприятното обаче е, че имаш 3-дневен срок да подадеш допълнителни възражения пред КАТ - и то, само ако си вписал нещо при съставянето на акта. Разбира се, съдебното обжалване остава, но трябва да минеш задължително през административното.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Re: Моля колегите юристи и запознатите за малко помощ...

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Чет 11 авг 2005 22:39

Krass написа:Има и една малка подробност-гаража е на зам. шефа на РДВР-то :f_ckyou: :banghead:
Значи приятелю, това си е чиста "Злоупотреба със служебно положение". Първо си пусни възражението в тридневен срок, защото "гориш"(но не обвинявай в жалбата си въпросният шеф, че ще те накаже жестоко 8) 8) , като местен велможа). След това пиши до Комисията по жалбите и петициите на НС, Министъра на вътрешните работи и Президента, че въпросният зам. шеф на РДВР-то е злоупотребил. Ако си настоятелен този след шест месеца ще е "пътник Панталей", независмо от връзките му. :twisted: :twisted: Само заради двете патрулки. :P :P До момента съм отстранил няколко КАТ-аджии от работа и никога няма да ми секне хъсът спрямо тези говеда. Мисля, че в Белене е най-добрата колония за тях. :wink: :wink:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 авг 2005 11:34

въпреки, че може би е късно да вметна....
това 3 дневно възраженийце си го спестете-нищо няма да постигнете с него, а и НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се пуска, не ти се погасява правото да обжалваш в съда, ако не си писал възражение....най-много да ги светнеш в каква насока ще ти е защшитната стратегия.
Апропо отскоро КАТ софия си наема адвокати да се явяват по делата им в СРС, така че става още по-весело
а за човека....обжалвай, може и да не си прав, но обжалвай, поне докогато е безплатно производството

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Чет 25 авг 2005 11:34

ова ,което ти е написал катаджията на мястото на нарушението не е самият акт,който трябва да обжалваш,а е акт за установяване на административно нарушение,със съответните реквизити по ЗАНН,в който се описва в какво точно се състои нарушението ти.След това началникът на КАТ издава въз основа на този акт наказателно постановление в което пише конкретното нарушение,за което ти налагат административно наказание по ЗДвП и размера на наказанието,а ако е предвидено и отнемане на точки -пише колко точки ти отнемат на основание Наредба І-39 на Министъра на МВР.След като ти връчат наказателното постановление/датата на връчване се отбелязва върху постановлението като ти го връчат/ имаш 7-дневен срок за обжалване на наказателното постановление пред съответния Районен съд.Жалбата се подава,чрез органа издал наказателното постановление и той трябва в 7-дневен срок да я изпрати в Районния съд заедно с цялата административно-наказателна преписка.След това съда насрочва заседание и те призовават и теб и там трябва да представиш доказателства и изобщо да обясниш защо считаш,че неправилно ти е определено наказанието или пък да оспориш размера му.Имаш доста шансове да спечелиш и да отменят наказателното постановление,дори и при положение,че не си много прав,тъй като често полицаите се осират-допускат формални нарушения при съставянето на актовете и често съда ги отменя само на това основание.Има възможност разбира се и да го потвърдят,ако те са прави и наказателното постановление и акта за установяване на административно нарушение са съставени съобразно с изискванията на ЗАНН/Закон за административните нарушения и наказания/.Все пак се консултирай с адвокат,който е добре и да те представлява в съда,тъй като ако сам се опиташ да пишеш жалби-лошо няма,ама си има някои врътки/дето може да минеш метър от всякъде/ и няма как да ги знаеш ако не си юрист.Дано ги скъсаш ченгетата в съда,за да почнат да си гледат по-компетентно работата/ако не са били прави разбира се/.Това дето някой ти го е писал за тридневния срок не е вярно,това е само срок за възражения,същите каквито можеш да пишеш и в акта за установяване на административно нарушение,дето са ти го писали на място.Срока за обжалване на наказателното постановление с което всъщност ти определят наказанието е седемдневен от момента на връчване,както съм обяснил по-горе.Давай смело и бой в пачите 8)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”