Застраховки тип "Гражданска отговорност" и "К

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
raz0r
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Застраховки тип "Гражданска отговорност" и "К

Мнениеот raz0r » Вто 16 авг 2005 11:57

Налага ми се да изляза до Турция идната събота и неделя. Бих искал да си застраховам колата.

Трябва ли ми "Зелена карта" (Зелена карта се води аналог на нашата "Гражданска отговорност" като е валидна за Европейския съюз)?
А къде мога да си направя застраховка за "Автокаско"?
За автоасистанс знаете ли нещо?

Горните въпроси са принципни.
Отдолу питам конкретно за Турция.

Чух, че за Турция могат да се правят локални застраховки.

Доколкото разбрах може да се направи застраховка тип "Гражданска отговорност" и тип "Автокаско" само локално за Турция?

Един приятел каза за тип "Гражданска отговорност", че цената е около $25.
Той също спомена застраховка тип "Автокаско" на цена 39 лева. С продължителност 1 месец.
Някой от вас чувал ли е?

Кажете каквото знаете, защото аз съм леко ненаясно.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Вто 16 авг 2005 12:00

значи трябва ти зелена карта (гражданска за чужбина), можеш да я направиш тук, примерно в булстрад обаче е свет пара.
отиваш на капитан-андреево, минаваш границата пеша, и след КППто в турция има будки където за смешни кинти ти правят локална (само за Турция) гражданска. връщаш се пеша, палиш колата е газззззззз

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Вто 16 авг 2005 12:15

Турската застраховка се казва Сигорта или Сикорта. Минимума мисля че беше 3 месеца. Цена 20 евро или нещо подобно. Колегата ти е написал какво трябва да направиш. Като минеш границата (пеша) в дясно има банки и там я правят. Мисля че и в евро ще се съгласят да я платиш. Турския митничар не я иска само българина. Ако искаш пробвай се да минеш с колата ако българина не ти я иска ще си я направиш на турско.
Също така има една будка където ще ти издадат един документ тарих мисля че се казваше. Това ти е талона на колата за Турция. Ако ще седиш повече от един ден казваш на турчина за да ти залепи марки на гърба му и си плащаш. Малко пари беше. Смени си 50 еуро от тука в турски пари.

Потребителски аватар
raz0r
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот raz0r » Вто 16 авг 2005 12:24

Окей, за тип "Гражданска отговорност" ясно.

Предполагам тя е само за турция и цената варира от 20 до 30 евро, нали така?

А какво знаете за тип "Автокаско", защото ако ми свият колата тукашното касно не важи нали?

При застраховка "Зелена карта" ако и българското каско е при същия застраховател ти дават безплатно международно автокаско.

Потребителски аватар
imedarov
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Вто 16 авг 2005 12:33

В Турция не крадат коли. Ако хотела ти има паркинг нямаш никакви проблеми. А ако си направиш каско чужбина за 1 месец даваш сума ти пари, без да имаш никаква гаранция че ще ти платят колата. Но ти си знаеш. При едногодишно каско в Армеец и ДЗИ и зелена карта от тях получаваш безплатно каско за чужбина за периода на зелената карта но тя е 75 евро за 15 дни, а сигортата е 15-20 евро за 3 месеца.
И сега гастербайтерите са в акция и се чака много на границата. Да си подготвен

Потребителски аватар
raz0r
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот raz0r » Вто 16 авг 2005 12:33

Ето какво ми каза един приятел, с когото ще пътуваме заедно и който е пътувал извън и преди това:

- turskata grajdanska e ~ 25$, mislq za srok ot sedmica. Tova e vse edno 'zelena karta', ama samo za Turkey
- avtokasko za chujbina, za srok ot 1 mesez, ot DZI no KONKRETNO za moqta kola e 39lv. Tova e extension na normalnoto 'kasko',
taka che vaji za chujbina - ne samo za TR

Така ли е?

Потребителски аватар
imedarov
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Вто 16 авг 2005 12:40

Пиши на кирилица че ша ти изтрият постовете!

25$ не за седмица а за 3 месеца.
Добавъка към каското е за чужбина не се уточнява къде ще ходиш. Има клаузи за кои държави не важи но Турция не е от тях. И само ако си направиш зелена карта при тях.

Потребителски аватар
raz0r
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот raz0r » Вто 16 авг 2005 15:12

Ок, ето и другата част от казуса (доста е засукан - та го давам на части :) )

Искам пък следващия уикенд след Турция да ида до Македония пак за 2 дни.

Та колко струват застраховките за там?

И кое е по-добър избор - Зелена карта (155 лева) + безплатно каско или локална застраховка (гр. отгв. + каско) за Турция и локална застраховка за Македония(гр. отгв. + каско)?

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”