Моля за помощ :(

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Моля за помощ :(

Мнениеот Muncho » Пет 26 авг 2005 21:46

Хмм.. ето как седят нещата.
Преди повече от месец ми докараха кола от Италия. Още от там е писана на инвалид ( баба ми ).
Докараха колата - цветенце, върви та се къса. Отива бащи ми с баба ми на митницата, попълват що попълват и тамън да оправят нещата им казват че ТЕЛК-а е с изтекъл срок ( някъде преди около година ). Естественият въпрос е кой и защо не е погледнал въпросния ТЕЛК. И тук баба ми казва че има издадено някакво доживотно уверение от ТЕЛК с което си ползва останалите "превилегии" за инвалидност и въобще дори не била поглеждала другото. Да ама от митницата казват че това доживотното не ми вършило работа и искат другото.
ОК... в края на Юли се подават документи за преиздаване на ТЕЛК-а. И до колкото разбрах онези трябва в 2-седмичен срок да пратят писмо в което казват кога е назначена комисия. Да ама след 2 седмици ни вест ни кост от тях. Отива се там и се получава в отговор че всички били в отпуска и по-рано от началото на септември нямало да стане. Добре.. още няколко седмици чакане. Може би тук е момента да спомена че на колата отдавна изтекоха 3 дневните транзитни номера и в момента е затворена в един склад без номера, регистрация, талон... За каране и дума не може да става :(.
Та сагата продължава. Оня ден баба ми ходила до въпросната служба при което казали че имали много работа не знам си кво не знам си що ( абе яко овъртали ) и по-рано от Октомври нямало как да стане. Това като го чух колко псувни са отнесли женската част от родата на въпросните служители на държавна служба не е истина!
Та искам да попитам има ли някакъв начин да се накарат тези хора да преиздадат ТЕЛК-а по-рано от когато на тях им скимне?
Може ли да се обърнем към някоя по-горе стояща инстанция?
Може ли да се подаде молба/жалба във връзка с пресрочването на първоначалния 2-седмичен срок който са казали ( а аз се чудя дали този срок е въобще регламентиран някъде по закон.. )?
Абе ако имате идеи - даваите...
Благодаря предварително на всички отзовали се :).

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пет 26 авг 2005 21:55

Може би искат рушвет мамка им a boi de

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 27 авг 2005 7:32

веселин написа:Може би искат рушвет мамка им a boi de

За съжаление е точно така.
Аз имах такива проблеми миналата година, но бях погледнал срока на свидетелството предварително и тръгнахме по мъките преди да купим колата. Оказва се, че докато не бутнеш пари на някой доктор, никога няма да те извикат пред комисията(или поне не докато си жив). Ако имаш някой мноооого вътрешен човек също може да успееш, но шансовете са малки. Ако искаш, опитай с телевизията, може и да се стреснат, но пък, доколкото знам, това бавене е практика в цялата страна, така че може по този начин да не стане.
Финалът: Писна ми на кyра и тръгнах за Джърманито без свидетелство и си купих много готино голфче за Е250 и платих 1080лв ДДС. Оказа се, че съм постъпил правилно - баба ми я извикаха около година след подаването на документите и издадоха свидетелство, с което няма право на облекчения при внос на автомобил. Парадоксът е, че баща ми вече 4 години кара кола на нейно име, внесена със старото и (тогава валидно) свидетелство от ТЕЛК и не е платил и стотинка мито или ДДС.
Добре дошъл в Абсурдистан!!!
Съветът ми е - търси си инвалид с право нна облекчения и му дай пари за правата или се откажи от колата.

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Съб 27 авг 2005 10:30

Аз ходих на Симеон се падаше, само да бият един печат на доживотното свидетелство, че е вярно с оригинала и дата... и инвалида трябва да е с над 90% инваледност. Нямаше нужда да се преиздава. Ще питам пак за адреса.

Потребителски аватар
Ninja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ninja » Съб 27 авг 2005 10:36

не е на Симеон,ами е пряка на Хр. Ботев - от Сливница посока Стамболийски е 2-ра или 3-та пряка вляво, а може и 4-та, там винаги има опашка, не може да го пропуснеш

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Съб 27 авг 2005 11:37

Еми предполагам ще трябва да се плаща :(.

А иначе предполагам говорите за Мариополски ( така се казва пряката където е комисията )?
И я обяснете какво точно се прави.. и митниците наистина ли ще приемат това доживотното?

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Съб 27 авг 2005 16:28

Да точно Макариополска - от Христо Ботев като свиеш в нея 50 метра надолу. Има опашка и се чака час-два. Влизаш даваш фотокопие на старото и казваш за презаверка. Носи си пълномощно от инвалида и личната му карта. Мисля, че беше безплатно или 1-2 лв. Бият печат и пишат дата на него. Мен специално ме върнаха, защото ТЕЛК-а на инвалида беше отпреди 6 месеца, но е доживотен. Не ти трябва да го издават на ново - само печат от макариополска с дата отпреди 1-2 месеца. На митницата ме върнаха за това и като го подпечатах нямах проблеми.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Съб 27 авг 2005 16:47

Мерси много. Тези дни ще пробвам.

ivan4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan4o » Нед 28 авг 2005 10:11

Колега, по скоро тия педалчета в митницата нещо те увъртат ми се струва. Миналата година правих опити около 20 дена!!!! да регистрирам колата в Митницата и ме връщаха за какво ли не докато накрая не разбрах че се опитват да се правят на мъже. В ТЕЛК не съм имал никакви проблеми и се оправих неочаквано бързо без никви рушвети. Дано да имаш късмет и да се оправиш възможно най-бързо!

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Нед 28 авг 2005 20:22

По принцип за да се вкара кола на инвалид, трябва в ТЕЛК-а да е отбелязана специална точка, че може да се вкара кола на негово име. Може би в доживотния ТЕЛК тази точка я няма, и затова на митницата наистина не им върши работа. Съмнявам се да са те излъгали, не са толкова нагли. Колкото до преиздаването на ТЕЛК-а, там наистина ако не си платиш, ще те въртят много. А и колата след като е вкарана вече на името на баба ти, не можеш да я реекспортнеш на името на друг инвалид, така че положението е шибано. Моят съвет е да си намериш някой в ТЕЛК, на който да бутнеш, за да ти оправят нещата до седмица, иначе може и половин година да те въртят, и да ти издадат ТЕЛК без нужната точка за коли. За съжаление в България нещата стават така... :roll:
На Иларион Макариополски (или както и да е там) само се заверяват копията с оригинала, защото все пак не можеш да мъкнеш навсякъде с теб оригинала.
Успех!

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Нед 28 авг 2005 21:08

Извинявам се, обаче в телк-а никъде не пише дали може или не да вкарваш коли. Ако инвалида е над 90% може. Искат въпросната презаверка на макариополска, за да са сигурни, че последните 3 месеца инвалида не е паднал под 90%. :wink:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 29 авг 2005 6:25

Nova написа:Извинявам се, обаче в телк-а никъде не пише дали може или не да вкарваш коли. Ако инвалида е над 90% може. Искат въпросната презаверка на макариополска, за да са сигурни, че последните 3 месеца инвалида не е паднал под 90%. :wink:

Извинявам се, но вече пише. Отскоро. Не дали можеш да вкарваш коли, а дали подлежиш на облекчения при внос на автомобил. Процентите нямат такова значение - логично е, ако имаш 90-100% да имаш право, но, ако не пише - духаш. Когато внесохме колата преди 4-5 години нищо не пишеше, а се правеше справка според заболяването. Сега процентите на баба ми са повече, но не пише изрично, че може да ползва облекчения и в митницата казаха, че няма да стане.

ivan4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan4o » Пон 29 авг 2005 7:45

Значи ако в ТЕЛК пише над 90% никой не би трябвало да може да те спре да си вкараш кола на инвалид! (според ЗДДС)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”