Задължителни ли са зимните гуми в западна Европа ?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Задължителни ли са зимните гуми в западна Европа ?

Мнениеот juli76 » Съб 20 дек 2008 14:27

Интересува ме дали мога да пътувам през Австрия и Германия с подчти нови всесезонни гуми или трябва задължително да съм с зимни ?

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Съб 20 дек 2008 15:04

Особено в Германия задължително.
Не ги интересува грайфер,а и грайфер и вид на гумата.

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Съб 20 дек 2008 17:48

propparo написа:Особено в Германия задължително.
Не ги интересува грайфер,а и грайфер и вид на гумата.

да, M+S трябва да пише :!: , като знам за случаи на "нашенци", които си рисуват снежинки и този надпис на летните гуми, човещинка mhihi

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 20 дек 2008 22:13

Няма логика да не пускат със всесезонни. Все пак са правени за M+S - кал и сняг.

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Съб 20 дек 2008 22:51

Колегата пита,отговарям му от опит.
Логиката я оставям на немските катаджии.
Във всеки случай наказанието не е само глоба.

bboyfisher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bboyfisher » Съб 20 дек 2008 22:56

Определено полицайте в чужбина са скептично настроени към българите и правят стабилни проверки на подозрителни автомобили с чужди номера, така че нищо чудно да ви драснат някой акт.
А пък относно зимните гуми вече и в бг е задължително при ПТП във зимният сезон колата да е със зимни гуми иначе някои застрахователни компании не изплащат щети!

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Re: Задължителни ли са зимните гуми в западна Европа ?

Мнениеот POLO PAVLETI » Нед 21 дек 2008 7:27

juli76 написа:Интересува ме дали мога да пътувам през Австрия и Германия с подчти нови всесезонни гуми или трябва задължително да съм с зимни ?

Ако става въпрос за буса от аватара , пътувал съм надлъж и на шир в всякакви условия и досега никой катаджия в Европа не ми е проверявал гумите дали са М+С .Ако трябва да съм искрен съм карал и със зимни отпред и летни отзад :oops: Карай спокойно и не се плаши от такива неща

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 21 дек 2008 10:32

POLO PAVLETI написа:
juli76 написа:Интересува ме дали мога да пътувам през Австрия и Германия с подчти нови всесезонни гуми или трябва задължително да съм с зимни ?

Ако става въпрос за буса от аватара , пътувал съм надлъж и на шир в всякакви условия и досега никой катаджия в Европа не ми е проверявал гумите дали са М+С .Ако трябва да съм искрен съм карал и със зимни отпред и летни отзад :oops: Карай спокойно и не се плаши от такива неща

То си е за вас момчета !? Кой лъжете полицая или ВАС самите ? А бе що не карате с 7 годишни летни гуми ... мисля няма проблем ?

Последна промяна от StS на Нед 21 дек 2008 13:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 21 дек 2008 11:02

POLO PAVLETI написа:

Ти се забъркай в ПТП през зимата с летни гуми,тогава ще се уплашиш,ама ще е късно :wink:

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Нед 21 дек 2008 13:14

Мойте на буса са нови LASSA "transawy" страхотна гума карам с тях целогодишно без проблеми. Предишните изкараха 150 хил.км и имаха грайфер. Дават ги уж всесезонни но никъде го няма символа M+S с една дума са си летни. :) Тъй че няма да пътувам и рискувам. :wink: Пък и точно сега нямам излишни 1000 лв. за качествени зимни гуми след като с тези си карам спокойно в БГ и някой други близки страни.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 21 дек 2008 15:08

Сигурен ли си че няма M+S? На всички всесезонни гуми, които съм карал на лека кола е имало. Ако няма наистина, все едно че са летни за пред закона.

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Нед 21 дек 2008 16:23

theultimate написа:Сигурен ли си че няма M+S? На всички всесезонни гуми, които съм карал на лека кола е имало. Ако няма наистина, все едно че са летни за пред закона.

Нямат такива символи или не пише "All seasons" огледах ги внимателно.В интернет в част от чуждите сайтове ги споменават като летни само в БГ като всесезонни :) както и да е няма значение гумите и без това са добри.

Потребителски аватар
anastas_mateev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anastas_mateev » Нед 21 дек 2008 20:01

от 3 месеца уча в Германия. С колата съм. В Германия не казват нищо за задължителни зимни гуми. Казват само, че ако те спрат в зимните месеци и си с летни гуми те глобавят 20 евро. По техните новини го гледах :wink:

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Нед 21 дек 2008 21:31

колега, сам си си отговорил - всесезонните гуми затова са всесезонни - защото може да се карат и през зимата и през лятото!!!
Наскоро в Автобилд имаше сравнителен тест на всесезонни със зимни и летни и изводът беше, че ако не живееш в Алпите, спокойно може да караш и със всесезонни гуми...
Изискването е дълбочина на грайфера 2мм и M+S знак (има го на всички всесезонни гуми), но хората масово си мислят, че M+S = "зимни" и оттам тази заблуда за задължителните зимни гуми...

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Нед 21 дек 2008 22:27

по-скоро е обратното, М+S си означава точно зимна гума, но маркетинга с всесезонните го лепи същия надпс за заблуда на клиента :evil:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”