Секретен болт на гумите - липсва ключът (преходникът)

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Секретен болт на гумите - липсва ключът (преходникът)

Мнениеот OvivO » Сря 24 дек 2008 8:51

Добро Утро на всички,

Вчера ми донесоха след дълго чакане зимните гуми заедно с джанти. По-добре късно, отколкото никога !
Проблемът е в това, че болтовете са ми с странна глава и трябва да се отвият с имбусен ключ. Това не би било проблем си мисля, ако колата не беше от Англия или ако имах правилния имбусен ключ в колата. Но тъй като го нямам, а и англичаните се правят на интересни във всяка мерна единица, имам чувството , че това щее голям проблем. Имам комплект имбуси - единият е голям, следващият е вече малък !
Някой има ли идея къде днес мога да си закупя от София нестандартни имбуси ? Четвъртинки ли се казват или англостранносадомазохистични - не знам !!! :(

Последна промяна от OvivO на Сря 24 дек 2008 14:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Сря 24 дек 2008 10:28

Трябват ти инчови имбуси .... провери по магазините за инструменти!По принцип рядко се търсят и може да не ги намериш лесно.В София не може да не намериш въпроса е да намериш работещ магазин .

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Сря 24 дек 2008 14:36

Оказа се нещо съвсем друго, но отново имам проблем. Аз пробвах вчера на тъмно и не съм видял , че това с имбусите всъщност са пластмасови капачки върху болтовете :lol:
Четирите болта са си най-нормален шестограм, но петият е секретен болт, а аз нямам преходника към шестограм ( специалния ключ ) :x
От скоро имам колата и до сега не съм свалял гумите. Не съм се и сетил да проверявам, тъй като си мислих наистина, че съм с имбуси и нямам никакъв проблем! Претърсих общо взето цялата кола, но не успях да открия секретния ключ за болта . . . и не мога да си сваля гумите.
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как може най-бързо и елегантно да се разреши? Моля за съвети !

Ето така ми изглежда болтът - с 14 лъча е и не знам какъв размер. Дали няма някъде такива четиринайсет лъчеви звезди:
Изображение

С летни гуми съм, а имам зимни , но не мога да ги сложа. Това е трагедия. Който помогне да се оборудвам по-бързо със зимните - има почерпка от мен !
Благодаря !

Иво

П.П. Сега прочетох няколко подобни теми и излиза, че най-лесно е да се завари с телоподаващо друг ключ върху всеки болт и така да се развият. Сега ми трябва майстор-заварчик с телоподаващо (вероятно устройство ) :roll:

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Сря 24 дек 2008 16:01

Ако ти се идва до младост ела да видим дали ще стане ключа от моята кола. Вид на изглед изглежда същото. Ако някой знае дали тези секрети са стандартни за пасат да каже.

Погледнах в ЕТКА, значи има около 20 вида такива секрети.

Последна промяна от bobidi на Сря 24 дек 2008 16:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 24 дек 2008 16:02

Моите секретни болтове са такива,преходника стои в едно джобче на калъфа за ключа за гуми.

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Сря 24 дек 2008 18:50

Благодаря на всички отзовали се!
Ако не съм си видял секретния болт в джобчето на калъфа - аз съм голям калъф :(

С няколко чука, един квадратен винкел и бойният вик на българина:" ей, ся ти е..... ма....та" ги отвихме всички болтове :)

Може да се затвори темата!

"Йо-хо-хо и бутилка ром" - казал дядо Коледа и продължил с шейната си . . .

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Чет 25 дек 2008 1:28

Аз ще продължа малко темата, защото брах същите ядове и продължавам да ги бера, половината, от колите, които идват при мен са с този проблем. А и нали трябва да сме си полезни. След доста съвети от колеги знаещи си купих така наречените шпилковадачи. Те са конусовидни, подобни на метчици, но с обратна резба. Пробивате дупка в съответния секрет, навивате шпилковадача, който посредством обратната си резба се законтря по някое време и отвивате с кой каквото има. Изглежда простичко, но някои секрети са със закалена стомана и е доста зор да се пробие по-широка дупка. Дано съм бил полезен.
А въпросните шпилко..... се продават в "Ташев-Галвинг " за 30-тина лв.

Потребителски аватар
Ronin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ronin » Нед 28 дек 2008 16:26

Аз пък им заварявам един болт отгоре и за 5 мин. вънка......

Потребителски аватар
B O B I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B O B I » Нед 28 дек 2008 17:23

Или отиваш в Порше запад и ти ги отвиват без пари :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”