Аз мисля, че в този случай тегленето с мека връзка е забранено, ама не съм 100% сигурен. Дърпаха ме веднъж така...Кофти тръпка е да разчиташ на ръчната.
Все пак някой запознат ли е.
Теглене при изгасен двигател с мека връзка - разрешено ли е?
Re: Теглене при изгасен двигател с мека връзка - разрешено ли е?
аз доколкото си спомням в правилника не се споменава изрично за теглене при изгасен двигател, там ти казват, че трябва да имаш изправна кормилна уредба, спирачна система, стоп-сигнали и звуков сигнал.
- valka
- Автомобил: поцинкован танк
- Двигател:
За кормилната уредба и аз се сещам. За другото обаче не.
Е ако е така явно не става. То аз и на практика го изпитах, че не е добре, ама да си питам все пак.
Е ако е така явно не става. То аз и на практика го изпитах, че не е добре, ама да си питам все пак.
- Волен
- Автомобил: 1996 Polo 6N
- Двигател: 1H
Е какво каза пък ти
Що да не е разрешено, става ти нещо с колата, закъсваш някъде и респективно не можеш да запалиш. Много ясно че ще те дръпнат с въже до сервиз или докъдето трябва.. По тая логика тряа да задължат колите да са оборудвани с твърди връзки.
- luboveliki
- Автомобил:
- Двигател:
Е как лека кола ще я дърпат с твърда връзка(
)?Това да не е камион?естествено ,че с мека връзка се дърпат колите........ 
)?Това да не е камион?естествено ,че с мека връзка се дърпат колите........ 
- valka
- Двигател:
И на други места се рових..едни викат може, други не...
Теглиха ме един път така (с мека връзка), че и през ноща даже, че и ченгета ни изпревариха тогава.
Хич не ми беше гот да спирам с ръчната.
При положение, че си без спирачки ! не знам колко е ясно. Принципно има и пътна помощ в случая. Не знам, аз си мисля, че не може. Не че ми се дават 30-40 лв за пътна помощ и то за 7км. Още умувам какво да правя...
Теглиха ме един път така (с мека връзка), че и през ноща даже, че и ченгета ни изпревариха тогава.
Хич не ми беше гот да спирам с ръчната.
При положение, че си без спирачки ! не знам колко е ясно. Принципно има и пътна помощ в случая. Не знам, аз си мисля, че не може. Не че ми се дават 30-40 лв за пътна помощ и то за 7км. Още умувам какво да правя...
Последна промяна от valka на Съб 07 фев 2009 1:34, променено общо 1 път.
Аз пък се опитвам да си представя как ще се дърпа кола с изгасен двигател, която има хидравлика и какво ще се случи, като натиснете 2 ~ 3 пъти спирачките? В случаите в които мотора не може да работи, се качва на платформа или колесар.
А камиона се дърпа с твърда връзка именно поради тази причина, понеже двигателя не работи, следователно и компресора за въздух не работи, следователно няма спирачки, няма скорости, няма нищо. Откача се кардана и се закача с твърда връзка за друг камион, понеже няма толкова големи колесари и платформи в България. Иначе в Германия на магистралата съм виждал как качват Камион (влекач) на колесар за камиони
.
Колега, въпреки че не е правилно и с риск да направите беля без спирачки и с цел да спестиш пари. Може да се пробвате да издърпате колата с мека връзка до сервиза, късно вечерта, когато трафика е по-малък.
Чесно казано аз бих дал 30лв., защото може да ти излезне много по-скъпо. Едни ченгета да ви спипат и ей къде ви глоба поне за 20 ~ 30лв. и 30мин разправии. Да не говорим, че може да се ударите някъде или да предизвикате ПТП, и тогава ще ви се стъжни.
А камиона се дърпа с твърда връзка именно поради тази причина, понеже двигателя не работи, следователно и компресора за въздух не работи, следователно няма спирачки, няма скорости, няма нищо. Откача се кардана и се закача с твърда връзка за друг камион, понеже няма толкова големи колесари и платформи в България. Иначе в Германия на магистралата съм виждал как качват Камион (влекач) на колесар за камиони
Колега, въпреки че не е правилно и с риск да направите беля без спирачки и с цел да спестиш пари. Може да се пробвате да издърпате колата с мека връзка до сервиза, късно вечерта, когато трафика е по-малък.
Чесно казано аз бих дал 30лв., защото може да ти излезне много по-скъпо. Едни ченгета да ви спипат и ей къде ви глоба поне за 20 ~ 30лв. и 30мин разправии. Да не говорим, че може да се ударите някъде или да предизвикате ПТП, и тогава ще ви се стъжни.
-
Uneek
- Автомобил: 1998 VW Polo Variant
- Двигател: APQ
Разбира се че е разрешено. Верно е че е кофти без спирачки, но ако и двамата шофьори са опитни и са теглели друг път, проблема е никакъв. А твърда връзка при колите
При първото спиране броните са аут. За твърда връзка си трябва теглич като този на снимката
При първото спиране броните са аут. За твърда връзка си трябва теглич като този на снимката- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
това го имат тролейте 
- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
Не е разрешено през ноща. Иначе е става макар и да е кофти изживяване,
-
myrshavija
- Автомобил:
- Двигател:
Вие, всички специалисти, които дрънкате "може" - "не може" ... как не се намери някой от вас да отвори закона и да прочете.
Авторът на темата, като ти кажат, че е позволено и те спре чичкоМиУционер и ти каже, че не може ... кво ша прайш тогава? Ще клепаш на парцали и ще има "мммиии .... те така ми казаха във форума батковците ... иди им се скарай на тях, тях да ги глобиш, аз не съм виновен" ?
А Морфей-разбирача пръв трябва да отвори закона и да чете. ПРЕДИ да обяснява за глоби и разправии. Ако теб те е страх да дърпаш или да те дърпат с въже, никой не може да те накара - живеем в свободна държава. Но не обяснявай на всички колко е лошо, неправилно и незаконно!
Авторът на темата, като ти кажат, че е позволено и те спре чичкоМиУционер и ти каже, че не може ... кво ша прайш тогава? Ще клепаш на парцали и ще има "мммиии .... те така ми казаха във форума батковците ... иди им се скарай на тях, тях да ги глобиш, аз не съм виновен" ?
А Морфей-разбирача пръв трябва да отвори закона и да чете. ПРЕДИ да обяснява за глоби и разправии. Ако теб те е страх да дърпаш или да те дърпат с въже, никой не може да те накара - живеем в свободна държава. Но не обяснявай на всички колко е лошо, неправилно и незаконно!
- К.Одаджийски
- VW експерт

- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
При колите спирачките са хидравлични и си ги има дори и при изгасен двигател, само трябва по силно натискане на педала че не работи серво усилвателя. Ако проблема в двигателя е че само неможе да запали, а не е скъсъън примерно ангренажния ремък, какъв е проблема да сложиш на висока предавка примерно 5 и тогава хем имаш спирачи,хем на теглещото средство не му много по тежко.
35км карах един опел със скъсън ангр. ремък. Човека дето го теглеше не му работеше километража и от време на време скоростта достигаше 110 - 120км/ч., при това положение аз бях единствения който можеше да контролира скоростта.
Твърда връзка, може да се направи и за колите с едни скоби и тръба, щото и с такава са ме теглили, бронята не си замина, но понеже ми беше за първи път и незнаех как стоят нещата при първото спиране едва удържах колата. Понеже на колите куката за теглене отпред е от едната страна при спиране тежестта на колата остава само от едната страна и е все едно спираш от 120 км/ч като ти спира само едното предно колело или ти се мъчиш да държиш направо а 2 човека ти дърпат силно волана в ляво.
35км карах един опел със скъсън ангр. ремък. Човека дето го теглеше не му работеше километража и от време на време скоростта достигаше 110 - 120км/ч., при това положение аз бях единствения който можеше да контролира скоростта.
Твърда връзка, може да се направи и за колите с едни скоби и тръба, щото и с такава са ме теглили, бронята не си замина, но понеже ми беше за първи път и незнаех как стоят нещата при първото спиране едва удържах колата. Понеже на колите куката за теглене отпред е от едната страна при спиране тежестта на колата остава само от едната страна и е все едно спираш от 120 км/ч като ти спира само едното предно колело или ти се мъчиш да държиш направо а 2 човека ти дърпат силно волана в ляво.
До какъв извод ще стигнем само.Никои не знае правилника за движение по пътищата, за това се пускат безмислени теми и се пълни форума с глупости.Отворете гугъл и напишете закон за движение по пътищата или правилник или каквото и да е и прочетете малко.
- valka
- Двигател:
Авторът на темата е преценил, че тази тема може и да е полезна все пак!
Мисълта ми беше и за малка дискусия как става аджеба работата.
И аз си мислих, че е забранено нощно време тегленето ама не би.
Това е форум и форума е, за да си помагаме. Вместо да давате акъл за закон, ако знаехте да бяхте отговорили като хората.
Закона казва така:
...Тегленото с гъвкава връзка моторно превозно средство трябва да има изправна кормилна и спирачна уредба.
При движение през нощта или в условията на намалена видимост и при неизправна осветителна уредба тегленото моторно превозно средство трябва да има отзад в лявата страна червена светлина...
Някои казват на контакт да караш, имало си спирачки, ала-бала...ама с работещ двигател е съвсем друго.
В края на миналата година ме дръпнаха след работа чак към 11 часа вечерта. И взехме и това в предвид - по-малкия трафик. То в 11 часа какъв трафик.
Но като знам колко е гот с ръчната, сега направо щях да си извикам пътна помощ. Само това ме спираше, че там дето питах все едно няма разлика дали ще ме закарат от Надежда в Студ Град, или от Надежда дo Люлин, или пък на 3 км.
Видях, че тука има тема с 'Пътна помощ'. Щях да звъня на някой друг.
Както и да е. Оправих си колата днес след тридневни 'мъки'. Тегленето, да чукна на дърво, отпада.
Благодаря на всички писали в темата.
Мисълта ми беше и за малка дискусия как става аджеба работата.
И аз си мислих, че е забранено нощно време тегленето ама не би.
Това е форум и форума е, за да си помагаме. Вместо да давате акъл за закон, ако знаехте да бяхте отговорили като хората.
Закона казва така:
...Тегленото с гъвкава връзка моторно превозно средство трябва да има изправна кормилна и спирачна уредба.
При движение през нощта или в условията на намалена видимост и при неизправна осветителна уредба тегленото моторно превозно средство трябва да има отзад в лявата страна червена светлина...
Някои казват на контакт да караш, имало си спирачки, ала-бала...ама с работещ двигател е съвсем друго.
В края на миналата година ме дръпнаха след работа чак към 11 часа вечерта. И взехме и това в предвид - по-малкия трафик. То в 11 часа какъв трафик.
Но като знам колко е гот с ръчната, сега направо щях да си извикам пътна помощ. Само това ме спираше, че там дето питах все едно няма разлика дали ще ме закарат от Надежда в Студ Град, или от Надежда дo Люлин, или пък на 3 км.
Видях, че тука има тема с 'Пътна помощ'. Щях да звъня на някой друг.
Както и да е. Оправих си колата днес след тридневни 'мъки'. Тегленето, да чукна на дърво, отпада.
Благодаря на всички писали в темата.
- alex_zazy
- Автомобил:
- Двигател:
Теглил съм десетки хора някой по десетки пъти и нито един път теглената кола не е била със запален двигател поради причината, че ако е запален ще си върви сама!!! Приятели са закъсвали за газ и за акумулатор най-често, но и за друго се е случвало винаги на угасен двг. и с мека връзка! не е имало никакъв проблем с 2та крака на спирачката и с повече от 40-50 не в града и тва е!!! Успех с тегленето!!!
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”