Пожарогасител-какъв и откъде?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Sport1.3
Автомобил:
Двигател:

Пожарогасител-какъв и откъде?

Мнениеот Sport1.3 » Пет 14 апр 2006 20:17

Дайте преложения за пожарогасител от къде и какъв!
По-възможност да не е скъп.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Пет 14 апр 2006 20:48

Намери си от някоя Лада или Москвич и отиди в пожарната да ти го заредят. 13 кинта ми взеха на мен за пълненето.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Пет 14 апр 2006 21:26

Ако искаш да е просто за пред органите на реда, си вземи от тия дето се продават в метро, колкото флакон със спрей са, не са тежки и не заемат място.Ако наистина трябва да се гаси нещо по-сериозно ще ти трябва къде къде по-голям който тежи много и трудно му се намира място в колата....но си струва, защото то веднъж става...
Веднъж колата на баща ми се запали, а пожарогасителя беше просто метален контейнер с гадна течност.В такива случаи съжаляваш хиляди пъти, че те е домързяло да си сервизираш пожарогасителя.
То е хубаво и да се упражнява човек, като хване пожарогасителя да знае какво се прави и как се прави.

Потребителски аватар
Spectator`
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Spectator` » Пет 14 апр 2006 21:46

bobcho написа:Намери си от някоя Лада или Москвич и отиди в пожарната да ти го заредят. 13 кинта ми взеха на мен за пълненето.

Много ве. При нас е доста по евтино, ама сме далико иначе щях да ти кажа да дойдеш.
За София мога да ти препоръчам BulFire. Нов Гарант 1 - 21лв. Гарант 2
- към 30лв.

Последна промяна от Spectator` на Пет 14 апр 2006 23:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 14 апр 2006 22:27

Търси руски - Ятрус.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 15 апр 2006 1:07

Spectator` написа:
bobcho написа:Намери си от някоя Лада или Москвич и отиди в пожарната да ти го заредят. 13 кинта ми взеха на мен за пълненето.

Много ве. При нас е доста по евтино, ама сме далико иначе щях да ти кажа да дойдеш.
За София мога да ти препоръчам BulFire. Нов Гарант 1 - 21лв. Гарант 2
- към 30лв.

За тези ли говорим ? :arrow:
http://bulfire.business.bg/
:wink:

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Съб 15 апр 2006 7:35

в М-комплект 33 имаше добри по около 8,9лв. - прахови с потенциометър за налягането. Аз от много време се глася да си взема и все не остава време, ама вчера сутринта към 7:00 на лъвов мост видях един пасат който явно се беше запалил, но човека е имал хубав пожарогасител и го беше загасил - около колата всичко беше бяло.

Потребителски аватар
Spectator`
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Spectator` » Съб 15 апр 2006 21:57

evgenyh написа:в М-комплект 33 имаше добри по около 8,9лв. - прахови с потенциометър за налягането. Аз от много време се глася да си взема и все не остава време, ама вчера сутринта към 7:00 на лъвов мост видях един пасат който явно се беше запалил, но човека е имал хубав пожарогасител и го беше загасил - около колата всичко беше бяло.

Еми така е като няма и CO2. Аз в пасата имам 2 пожарогасителя прахов и СО2.
Да същите са blacki :D .

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Сря 19 апр 2006 15:37

абе пожарогасителят си е важен, както се оказва... онзи ден 1 зелен москвич се беше запалил на надлез надежда сутринта, спрях да му помогна и за мое най-голямо учудване, пожарогасителя ми издържа точно 2 пръскания... по зле и от дезодорант. баси.

и не бях единствения с подобна лигня...

Потребителски аватар
pyrpyl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pyrpyl » Сря 19 апр 2006 20:12

Аз съм с 2 - Ятрус в багажника на Пасата - направил съм му една стойка от Z-образна планка хваната на болтовете за закрепване на бронята - не се търкаля насам - натам и не пречи. И още един - Флакон от готовите комплекти Stac-Plastick под седалката. Лично видях един голф в Плевенско, как гореше под капака и таблото като факла и го угасиха с подобен пожарогасител. Между другото втория ми е аванта, иначе не бих дал пари за него, колкото и да съм сигурен в ползата от него.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Сря 19 апр 2006 21:13

Spectator` написа:
evgenyh написа:...човека е имал хубав пожарогасител и го беше загасил - около колата всичко беше бяло.

Еми така е като няма и CO2. Аз в пасата имам 2 пожарогасителя прахов и СО2.

Да си дойдем на приказката :wink:
Някой чистил ли е двигател гасен с прахов пожарогасител :? ... Просто е ужас !!!
А по закон пожарогасителя трябва да е прахов. Не може само СО2. Незнам защо. Ако някой колега знае защо да каже.
Затова колегата е избрал най-добрия вариант прахов+СО2. От кога ще го правя и аз, и все отлагам.

Shadow_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadow_GL » Чет 20 апр 2006 7:53

"Не може само СО2. Незнам защо. Ако някой колега знае защо да каже."

По принцип праховите са предназначени за гасене на пожари от лесно запалими и избухливи течности и материали. Принципа е горе долу следния: прахообразното вещество е смес от три съставки, не помня точно какви които при разпръскване върху огъня, образуват нещо като филм върху горящата повърхност и спират притока на кислород. Мисля, даже, че една част от съставките на този прах се разтапят под действие на топлината. Гасенето на такива вещества с СО2 не е удачно, тъй като при този тип гасене се огранищава притока на кислород и огъня се "задушава", реално може да се загаси пламъка, но в следствие на вече развитата висока температура и продължаващи процеси на тлеене може да се получи повторно възпламеняване след като се спре подаването на СО2. СО2 са основно предназначени за бързо реагиране и потушаване на малки пожари главно в учреждения и сгради, където използването на прахови и водопенни пожарогасители не е удачно. Я си представете ако в архивата на някоя кантора възникне малък пожар и го загасят с прахов или недай бог водопенен пожарогасител - язък за всичко.
Водопенните също стават за гасене на пожари по колите (при тях ефекта на "задушаване" на пламъка е постоянен, както при праховите), но с оглед на ел инсталациите и другите електроники по колата не са толкова удачни. Мисля, че се използваха главно за гасене на материали с дървесен произход.

П.П. Не си купувайте от флаконите със спрей! Полза - никаква! Както каза един колега с който изпробвахме такъв пожарогасител - с пикня повече ще загася.

И на края да споделя - не гледайте на това като на разход, а като на инвестиция във собствената си сигурност. Февруари месец пътувах за Пампорово и към Асеновград се натъкнахме на запален москвич. Колата естествено без пожарогасител, както може и да се очаква. С шофьора на рейса решихме да помогнем, но уви 2та 8кг. прахови пожарогасителя не ставаха за нищо освен за вторични, почти никой не искаше да спре, а малкото хора, които се отзоваха носеха спрейчета. Още два други прахови пожарогасителя издъхнаха в ръцете ни без да свършат никаква работа - бяха пълни, но патроните с СО2 отдавна бяха заминали. За това имайте едно на ум!
За мен абсолютния минимум е 3кг. прахов пожарогасител!

Потребителски аватар
Milena
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milena » Чет 20 апр 2006 15:18

Вчера съпругът ми купи прахов пожарогасител от КАТ. Цената му е около 33 лв.
Имаше намерение да вземе от МЕТРО в комплект с аптечка и са около 15-16 лв, но решил първо да мине през КАТ, за да провери дали ще му го заверят. Точно пред него друг човек носил пожарогасител от МЕТРО (малко флаконче като дезодорант) и от КАТ-аджията направо го изхвърлил в отсрещната стена, като му казал, че не става за нищо.
така и се сдобихме с този.

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Чет 20 апр 2006 16:08

Milena написа:...КАТ-аджията направо го изхвърлил в отсрещната стена, като му казал, че не става за нищо...

а бе то за минаването за пред КАТ се минава с тези "дезодоранти", стига да не е някой заядлив, но не е в това въпроса. важното е като стане, недай си боже, белята да може да се реагира, а не да се чудиш как по-бързо да се скриеш зад някое дърво...

Потребителски аватар
feb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот feb » Пет 21 апр 2006 9:00

Milena написа:Вчера съпругът ми купи прахов пожарогасител от КАТ. Цената му е около 33 лв.
Имаше намерение да вземе от МЕТРО в комплект с аптечка и са около 15-16 лв, но решил първо да мине през КАТ, за да провери дали ще му го заверят. Точно пред него друг човек носил пожарогасител от МЕТРО (малко флаконче като дезодорант) и от КАТ-аджията направо го изхвърлил в отсрещната стена, като му казал, че не става за нищо.
така и се сдобихме с този.

Точно от Метро си взех някакъв чешки или полски(не помня точно), прахов за около 16 кинта само пожарогасителя. Не е от "дезодорантите". Як метал си е и изглежда доста стабилен(надявам се да не ми се налага да видя как работи). Не съм имал никакви ядове със заверка или прегледи последните 2 години, отделно че заводската му трайност или каквото там се води е 5 години.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”