Гражданска отговорност и даването на колата на други лица
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Гражданска отговорност и даването на колата на други лица
Какво ще стане ако дам колата на приятел, той си има гражданска за неговата кола, а в гражданската отговорност за моята кола фигурира само моето име? Нарушение ли е, и кара ли той без гражданска отговорност в тази ситуация?
- Lady_DIABLO
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Acho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И на мен ми се стори странно, обаче звъннах на застрахователния ми брокер и к'во се оказа :
1. Ако те стопират полицаите няма да ти направят проблем за това, че гражданската застраховка е на друго име.
2. Обаче ако направиш ПТП тогава застрахователната компания може да откаже да плати заради това, че е на друго име.
3. Изключение правят преките роднини (син, дъщеря, баща, майка, брат, сестра). Тогава за тях НЕ трябва пълномощно.
Помислете си пак, когато решите да вземете колата на комшията
1. Ако те стопират полицаите няма да ти направят проблем за това, че гражданската застраховка е на друго име.
2. Обаче ако направиш ПТП тогава застрахователната компания може да откаже да плати заради това, че е на друго име.
3. Изключение правят преките роднини (син, дъщеря, баща, майка, брат, сестра). Тогава за тях НЕ трябва пълномощно.
Помислете си пак, когато решите да вземете колата на комшията

Точно така е! Дори нещо повече - ако колата има КАСКО и не се управлява от собственика или роднини по съребрена линия и при ПТП по вина на управляващия са нанесени щети, застрахователя ще ти изплати на теб ремонта, но има пълното право (и вероятно ще го направи) да заведе регресен иск към този, който е управлявал колатата ти, за да си вземе парите от него. Ако не съм бил достатъчно ясен ще се опитам да го илюстрирам по следния начин: даваш колата на братовчед ти да прескочи до другата махала да си свърши някаква работа, но по пътя става ПТП по негова вина (никой не е съвършен - дори собствения ти братовчед). Колата ти обаче има КАСКО и ти не се косиш кой знае колко (все пак рода сте). Оправяш си колата, застрахователя ти плаща щетата и ... след месец-два брат'чед ти получава честитка от твоя застраховател, че за нанесените от него щети по твоята кола, еди коя си компания е изплатила еди-какви си щети и към него (братовчед ти) има образуван регресен иск - или плаща или на съд. На практика излиза, че въпреки КАСКО-то, братовчед ти (или този на който си преодстъпил колата) ще плати ремонта. Това между другото е само една от недомислиците на нашата Гражданска отговорност, която се сключва ЗА КОЛАТА а не ЗА ВОДАЧА -- излиза, че ПТП-тата ги правят МПС-тата, а не водачите. Имал съм подобен случай и въпреки намесата на адвокат ... братовчед ми ми "плати" ремонта...Acho написа:... ако направиш ПТП тогава застрахователната компания може да откаже да плати заради това, че е на друго име.
...
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Специално за ГО не е така-и трето лице да я кара колата, ако има валидна застраховка, ще платят, ГО е валидно. В закона пише че от ГО се ползва собственика и всяко лице което ползва МПС на законно основание-такова е примерно договор за заем, наем, които са неформални, т.е. не изискват писмена форма. Няма специален режим за управление на МПС в Б-я, даже и пълномощно писмено не е нужно, само за чужбина требе с нот. заверени подписи и то го искат нашите, в чужбина не се интересуват.
Относно Каското-тъй като тоя тип застраховка не е задължителен и разпоредбите в закона, може да се променят със застрахователния договор-там може да има изискване да се впише в полицата и лицата, които ще управляват, освен собственика колата. ДЗИ не го иска като пример
справка за ГО чл. 257 от Кодекса за застраховането
Относно Каското-тъй като тоя тип застраховка не е задължителен и разпоредбите в закона, може да се променят със застрахователния договор-там може да има изискване да се впише в полицата и лицата, които ще управляват, освен собственика колата. ДЗИ не го иска като пример
справка за ГО чл. 257 от Кодекса за застраховането
- DIABLO 666
- Автомобил: daewoo racer - citroen xsara
- Двигател:
значи колеги,изписал съм доста граждански за последните 4 години откакто уча застраховане.та значи на всяка полица пише упълномощени лица над 5 и винаги когато се попълва се зачерква че могат да карат въпросната кола повече от 5 лица,то е ясно че неможе да напишеш примерно на 10 човека пълномощно.така че ако стане ПТП застрахователа си плаща по ГО независимо кой е управлявал само да имакнижка е важното.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”