"Гвоздейчета" за временно спасяване при спукана гу

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

"Гвоздейчета" за временно спасяване при спукана гу

Мнениеот doktora » Пет 24 мар 2006 11:19

Здравейте колеги!До сега съм пукал гума само веднъж за 2 години. Пожелавам си това да ми се случва по рядко, или ако ще се случва да мина така безпроблемно както при първото спукване, същото го пожелавам и на вас!При мен се беше спукала задна гума, като не съм разбрал кога е станало, като на другия ден сутринта установих че ми е спаднала гумата.
Та тогава, като ходих на гумаджия да ми я лепи, до като чаках да я направи се заприказвахме с него.И от дума на дума той ми подхвърли за някакви метални джунджурийки, подобни на гвоздейчета, които се пъхали в дупката от която издиша гумата. Било измислено от военните и представлявало нещо като конусче което запушвало идеално дупчицата,за период от време, достатъчно за да се стигне до някой гумаджия. Разбира се, въпросните гвоздейчета можело да се ползват за неголеми дупки.
Във връзка с това искам да ви попитам следното: някой ползвал ли е подобно нещо и какви са му впечатленията, от къде могат да се закупят и някаква ориентировъчна цена.

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Пет 24 мар 2006 11:50

За първи път го чувам това,ма според мен не е е много удачен вариант.

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Пет 24 мар 2006 11:58

И аз не бях чувал за това нещо и даже в първия момент не можех да повярвам - помислих си че се шегува. Но уви не се шегуваше, беше доста сериозен и в крайна сметка каза че е доста хитро, още повече че е някаква военна технология.Най-трудното било да се намери къде точно е спукана гумата, защото останалото е лесно.

Потребителски аватар
poGo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот poGo » Пет 24 мар 2006 12:03

Аз съм чувал за нещо като лепило, което се вкарва в гумата през винтила и ако я спукаш с изтичането на въздуха през дупката това "лепило" я запушвало за известно време?!?!? Тва ми е малко научна фантастика ама....
За тези "пирончета" обаче не съм чувал нищо. Чудя се само как разбираш насред път къде е дупката за да я запушиш?!?!? :gruebel

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Пет 24 мар 2006 12:13

аз иам едно такоа на едната гума мисля, че се казва щифтче, гумаджията ми сложи едно такоа защото май дупката е била ноо миниатюрна и мисля, че се слагат от вътрешната страна на гумата, тъй щото налягането на въздуха да го притиска - не съм ноо сигурен в думите си но ...

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Пет 24 мар 2006 12:28

poGo написа:Аз съм чувал за нещо като лепило, което се вкарва в гумата през винтила и ако я спукаш с изтичането на въздуха през дупката това "лепило" я запушвало за известно време?!?!? Тва ми е малко научна фантастика ама....
За тези "пирончета" обаче не съм чувал нищо. Чудя се само как разбираш насред път къде е дупката за да я запушиш?!?!? :gruebel

За такова лепило и аз не съм чувал.
Относно това как да се намери по лесно къде е спукана гумата - съвета му беше да се полива бавно и внимателно гумата с вода и да се гледа от къде ще започне да "издухва" водата.
За съжаление точно в него момент ми каза че нямал такива гвоздейчета за да ми ги покаже. По начина по който ме попита дали ползвам , или имам в колата си такива неща, останах с впечатлението че е нещо което вече се ползва масово. Разговора за тях започна след като го попитах какви лепенки да купя, да имам за всеки случай в колата. Отговора му беше че не ми трябват такива, а нещо временно което да ме изкара със спуканата гума до като стигна до вулканизатор .

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пет 24 мар 2006 12:52

Това го имаше още навремето ('84) баща ми кат си купи чисто нов трабант от магазина
Дойде си с една специална отвертка и комплект специални каучукови фишечета най-общо казано.... пукаш, намираш откъде изпуска, закачаш фишека на специалната отвертка, набиваш шомпъла яко в гумата, завърташ на 90’ и изтегляш, клъцваш стърчащото над грайфера и газ

бая години само с тез неща си правеше гумите.....

наскоро и на мене в една гумаджииница за малък пробив с подобно нещо ми оправиха гумата......
намери откъде издиша и без да я изпуска дори задъни с нещо подобно, клъцна го, напомпи колкот тре'аше, монтира и приятен ден :)

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пет 24 мар 2006 12:55

в бриколаж има едни флакони със маркуч отгоре, навиваш маркуча на вентила и го впръскваш, то е нещо като полиуретанова пяна която се надува вътре в гумата и може да се повозиш доста, макар и с ниска скорост.
Мерцедес SLK и смарт нямат резервна гума by default, а имат такива флакони.

а иначе съм виждал дядо ми навремето с отвертка да си навива рапидки за дърво в гумата когато е имал малка дупка

Потребителски аватар
spa
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот spa » Пет 24 мар 2006 14:11

nii написа:в бриколаж има едни флакони със маркуч отгоре, навиваш маркуча на вентила и го впръскваш, то е нещо като полиуретанова пяна която се надува вътре в гумата и може да се повозиш доста, макар и с ниска скорост.

а иначе съм виждал дядо ми навремето с отвертка да си навива рапидки за дърво в гумата когато е имал малка дупка

Ами при колелата и моторите много често се ползват tubless (безкамерни май се водят) гуми. Има разработени различни варианти за опазване от пукане. Принципа e на специална течност която при пукане на гумата започва да излиза през дупката вследствие на налягането (разбира се става обикновено след вадене на пробиващия елемент). При което тя изсъхва и запушва дупката. Виждал сум гуми на колела които са надупчени като швейцарско сирене и държат. При колите предполагам се работи с други мащаби, така че и технологиите трябва да са по различни.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: "Гвоздейчета" за временно спасяване при спукан

Мнениеот rado_mit » Пет 24 мар 2006 14:12

doktora написа:Здравейте колеги!До сега съм пукал гума само веднъж за 2 години. Пожелавам си това да ми се случва по рядко, или ако ще се случва да мина така безпроблемно както при първото спукване, същото го пожелавам и на вас!При мен се беше спукала задна гума, като не съм разбрал кога е станало, като на другия ден сутринта установих че ми е спаднала гумата.
Та тогава, като ходих на гумаджия да ми я лепи, до като чаках да я направи се заприказвахме с него.И от дума на дума той ми подхвърли за някакви метални джунджурийки, подобни на гвоздейчета, които се пъхали в дупката от която издиша гумата. Било измислено от военните и представлявало нещо като конусче което запушвало идеално дупчицата,за период от време, достатъчно за да се стигне до някой гумаджия. Разбира се, въпросните гвоздейчета можело да се ползват за неголеми дупки.
Във връзка с това искам да ви попитам следното: някой ползвал ли е подобно нещо и какви са му впечатленията, от къде могат да се закупят и някаква ориентировъчна цена.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
.. това ми напомня .. преди години е било .. спада ми гумата .. и забелязвам аз как от нея стърчи една рапидка за дърво .. :) .. и понеже май бързах .. или не ми се цапаше в момента .. взех си отверката от багажника и я навих качествено в гумата :lol: :lol: .. напомпах .. и май цяла седмица карах така .. като зареждах ми донапомпваха гумата ... :wink:

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Пет 24 мар 2006 14:20

Явно аз съм нещо в грешка за материала от който са направени - може и да не са железни. Сега си спомням че човекът обясняваше нещо за това как се завинтва на самата гума. Може би е същото за което говорите - рапидка. Остава да кажете от къде сте си ги купили и дано да ги има в магазините за автоаксесеоари?

Потребителски аватар
milkinis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот milkinis » Пет 24 мар 2006 14:42

Абе не в такива магазини,бе човек, значи магията става с обикновена рапидка или винтче само да е с резба да задържа по-добре. Това наскоро ми го каза гумаджията след като при него дойде един таксиджия с винтче в гумата и каза, че така си карал цяла седмица, защото нямал време да ходи до майстор. Та и такова нещо не бях виждал ама на видох :wink:

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doktora » Пет 24 мар 2006 15:03

Ок, значи отивам в железарски магазин и купувам по няколко винтчета от различни дебелини, слагам ги в кутията с инструментите и съм готов.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Пет 24 мар 2006 15:11

nii написа:в бриколаж има едни флакони със маркуч отгоре, навиваш маркуча на вентила и го впръскваш, то е нещо като полиуретанова пяна която се надува вътре в гумата и може да се повозиш доста, макар и с ниска скорост.

Аз имам такова спрейче на Локтайт, обаче имайте предвид, че има една врътка - пръснеш ли го стигаш до гумаджията и хвърляш гумата.

Потребителски аватар
poGo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот poGo » Пет 24 мар 2006 15:11

Не искам да бъда черноглед, ама как насред София (да речем), насред Раковска почваш да търсиш дупката в гумата?!?! Как я намираш и по-важното с какво я напомпваш. Частта с винчетата е ясна :-D

edit: Забравих момента, в който си с костюм. :dance:

Последна промяна от poGo на Пет 24 мар 2006 15:12, променено общо 1 път.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”