има ли някой с портативен GPS?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

има ли някой с портативен GPS?

Мнениеот nii » Сря 05 апр 2006 15:05

значи след като си сложих по-големите гуми установих че разхода ми се е вдигнал драстично и че скоростомера показва глупости. за разхода ясно - най-малкото скоростомера отчита по-малко километри, респективно литрите на "100" се увеличават.
добре де, ама си карах тия дни по магистралата и усетих че всъщност показва горе-долу вярно, ако може да се вярва на километричните табели по магистралата (зелените табелки между платната).
така че искам да седна с един от тия малките GPS-чета в колата дето показват точна скорост и разстояние, и да проверя аджиба колко грешка ми дава километража/брояча с тия гуми.
Ако някой от вас има такава джаджа ще съм му много благодарен да ми отдели 15 минути за кратък тест (после още 2 часа за :drunk :beer )

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Сря 05 апр 2006 15:17

За скороста, която ти отчита може да видиш тук http://www.avtogumi.com/ на калкулатора като въведеш двата размера гуми ще видиш и разликата в показанията на скороста.
А иначе за изминатия път без GPS - трябва малко смятане.
От разликата в диаметрите на двете гуми => разлика в обиколката им, и като вземеш съотношението между едната и другата обиколка го умножаваш по показанията на брояча и получаваш това което търсиш.

П.С. По лесно направо от калкулатора вадиш отношението при скорост 100 км/ч колко км отговарят за един час с другите гуми.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 05 апр 2006 15:38

вече смятах, ама откъде да съм сигурен че със старите гуми километража е мерил вярно??? иначе знам че от старите до новите разликата е 6% но искам да знам че ей на сега примерно когато ми показва скоростомера 100км/ч се движа точно с 102,5км/ч и тогава вече ще си смятам реални разстояния, разход, глупости...

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Сря 05 апр 2006 16:37

Моя скромен опит показва, че GPS-а не е най-удачното средство за определяне на скоростта. Значи правил съм си експерименти с велосипед чийто километраж е настроен точно до милиметър по обиколката на гумата (т.е. един оборот = една обиколка на гумата - реално това е принципа на работа на велокомпютрите) и имаше различия. Така че според мен за скорост GPS-a не е панацея - винаги ще има +/- 2 до 3 km/h разлика. Виж за разстояния съм по-склонен да им вярвам (когато говорим за прецизност), защото с включени Diferential и WAAS корекции грешката може да падне до ... 2m
Незная колко прецизно измерване искаш да направиш, но имай в предвид и класа на точност на автомобилните прибори. Уверен съм, че са далеч от лабораторните постижения и вероятно работят с не по-малко от 3 до 5% грешка, .... което на 100km/h ще отиде едно +/- 3-5km/h. Не така стоят нещата с отчитането на изминатите километри, защото както при велосипедите при пресмятането също е взета в предвид обиколката на стандартната/заводска (препоръчителна или каквато щеш я наречи) гума и реално пак се отчитат обороти. Разбира се при "избягване" от препоръчителния размер всичко това се променя.

Потребителски аватар
tr0ll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tr0ll » Сря 05 апр 2006 17:33

Мога да птвърдя а GPS-a - не ти дава 100% точен резултат - поне с тоя който пробвах /някакъв дърт гармин/
Ако искаш точно отчитане на скороста. като видиш куки с радар дигни 100 и виж какво ще отчете радара /те куките ще ти кажат де .../ :twisted:

Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yossarian » Сря 05 апр 2006 17:47

Rumen написа:Моя скромен опит показва, че GPS-а не е най-удачното средство за определяне на скоростта. Значи правил съм си експерименти с велосипед чийто километраж е настроен точно до милиметър по обиколката на гумата (т.е. един оборот = една обиколка на гумата - реално това е принципа на работа на велокомпютрите) и имаше различия. Така че според мен за скорост GPS-a не е панацея - винаги ще има +/- 2 до 3 km/h разлика. Виж за разстояния съм по-склонен да им вярвам (когато говорим за прецизност), защото с включени Diferential и WAAS корекции грешката може да падне до ... 2m
Незная колко прецизно измерване искаш да направиш, но имай в предвид и класа на точност на автомобилните прибори. Уверен съм, че са далеч от лабораторните постижения и вероятно работят с не по-малко от 3 до 5% грешка, .... което на 100km/h ще отиде едно +/- 3-5km/h. Не така стоят нещата с отчитането на изминатите километри, защото както при велосипедите при пресмятането също е взета в предвид обиколката на стандартната/заводска (препоръчителна или каквато щеш я наречи) гума и реално пак се отчитат обороти. Разбира се при "избягване" от препоръчителния размер всичко това се променя.

Позволете да не се съглася. Дърт GarminIII+ пробван на 3 VW-та и дублиран с радар. Скоростта показана от GPS и радара съвпада до 0,5 кm/h. Отчетената по скоростомера на колите е с 10 км/h повече. Прецизността на един 12 канален приемник дори без Diferential и WAAS при оптимално покритие е понe 5 м като местоположение и до 0.1 кm/h като скорост.

Потребителски аватар
neocom
Автомобил: B9
Двигател:

Мнениеот neocom » Сря 05 апр 2006 17:59

имам няколко, но май сме доста далече за да ти помогна...
а за скоростта диф. поправки нямат никакво значение, мери абсолютно точно при постоянна скорост, грешката идва при ускорение или забавяне и се дължи на факта, че ГПС-а отчита и обработва данните от сателитите на 1 секунда(през нея може скоростта да не е постоянна) Ако се видим на някоя сбирка ще ти дам един да пробваш...

поздрави от филибето

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 05 апр 2006 18:02

Най-добре с радар на кука. Даваш му некой лев и го караш да ти засича. :wink:

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re: има ли някой с портативен GPS?

Мнениеот Mega » Сря 05 апр 2006 19:54

nii написа:значи след като си сложих по-големите гуми установих че разхода ми се е вдигнал драстично и че скоростомера показва глупости. за разхода ясно - най-малкото скоростомера отчита по-малко километри, респективно литрите на "100" се увеличават.
добре де, ама си карах тия дни по магистралата и усетих че всъщност показва горе-долу вярно, ако може да се вярва на километричните табели по магистралата (зелените табелки между платната).
така че искам да седна с един от тия малките GPS-чета в колата дето показват точна скорост и разстояние, и да проверя аджиба колко грешка ми дава километража/брояча с тия гуми.
Ако някой от вас има такава джаджа ще съм му много благодарен да ми отдели 15 минути за кратък тест (после още 2 часа за :drunk :beer )

Аз имам колега, но GPS-a мери скоростта по-различно и се получава малка разлика от това на колата с това на GPS-a. Ако все пак искаш няма проблеми! :idea:

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Сря 05 апр 2006 21:06

Че GPS-а мери скоростта много по-точно от скоростомера на колата е факт, който по никакъв начин не оспорвам и поради това мисля, че колегата nii се е ориентирал правилно. Вариянта с радара на някой пътен полицай ми се струва по-неудачен не само защото вероятно трудно ще се навие някой да го прави (макар че те за пари ....), но и радара е по специфичен - има сравнително тясна диаграма на насоченост в хоризонтална равнина (за да може по-лесно да се селектира обекта на проверка), а и за качественно измерване ще трябва да те "проследи" по време на движение. Колегата noecom е прав, че при GPS-ите неточностите при измерване на скоростта идва от ускорението и че при една равномерна скорост показанията ще бъдат доста точни (а предполагам, че nii не гони петнайстия знак след десетичната запетая). Отделно може да се "хване" и грешката на скоростомера на автомобила ако се направят измервания на 40, 60, 80, 100 и 120km/h.
Аз също имам GPS така че трябва само да се разберем за удобно и за двамата време.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 05 апр 2006 22:45

най-лесно ако питаш мен е да засечеш километражите при успоредно каране на две коли

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 05 апр 2006 22:57

не искам да засичам с друга кола защото нейния скоростомер господ го знае колко е точен.
повечето от вас очевидно са ми разбрали мисълта защо искам точно с ГПС - при постоянна скорост грешката му е практически нула.
ами колеги ще се радвам ако на следващата месечна среща някои си донесе GPS-а, макар че мисля скоро да се видя с колегата Румен (имам да му връщам една бира) но не пречи да сравним с 2 GPS-a даже по-точно ще стане :wink:

п.с. Румене хайде запали си станцията де, омръзна ми да викам и отговор да не получавам :!:
п.с. 2. Румене, с велосипед никога не можеш да настроиш скоростомера на 100% защото гумата му се смачква леко и радиуса и се смалява малко. вярвай ми от ГПС-а по-точно досега не е изобретено - предполагам знаеш принципа му на действие и формулите за скорост :wink:

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Чет 06 апр 2006 8:42

nii написа:не искам да засичам с друга кола защото нейния скоростомер господ го знае колко е точен.

:smackbum Довечера щ'е пробвам с Вентото. Засичал съм го с две други коли, абсолютно точно показание беше и на трите :idea:
Бах и в пуловера, чак пък и с GPS да го засичаш. 8)

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Чет 06 апр 2006 14:22

Направо съм изумен от мненията, защото според мен с ГПС може да се даде разсрояние по права между две точки...

И понеже колкото по-малка е дистанцията - толкова по-голяма е грешата при измерване - значи споре мен метода с ГПС не е надежден...

Откъде толкова голяма и права отсечка? :)

...че и хоризонтална ша трябва да е, щото иначе ша се наложи доста да посмяташ :)

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Чет 06 апр 2006 14:50

в голяма грешка си.
ГПС-а актуализира позицията си през 1-2 секунди.
ако карам с постоянна скорост 5 километра той ще изчисли разстояние/време/скорост на база 300-400 реперни точки, като ще отчете относителната грешка. да не говорим че за 5км ще се натрупа грешка от около 5-6 метра макс (2-3 метра в начална точка и още толкова в края) което е 0,1% от общото разстояние - респективно 0,1% грешка в скоростта.
единственото по-точно е с лазер (като радарите на милицията) но отде такъв...
а за хоризонталата не си прав защото ГПСа мери скорост в пространството а не в равнина, а аз нали искам да си знам точно скоростта в пространството :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”