Как борд-компютъра смята средния разход ?
- Stoi
- Вечен БАН
- Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
- Двигател:
- Контакти:
Как борд-компютъра смята средния разход ?
Интересува ме точния принцип и логика по която борд компютъра на GOLF3 GTI да речем смята средния разход. Взимат се изминатите километри..това ясно, но как определя къличеството изразходвано гориво ? В моя случай след поставяне на газов инжекцион борд компютъра продължава да си смята разхода, като дори се завиши спрямо предишните норми на бензин. Следователно не мери дебита на бензина а нещо друго...какво ?
- eewf
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Как борд-компютъра смята средния разход ?
Следователно не мери дебита на бензина а нещо друго...какво ?
На въздух
- Stoi
- Вечен БАН
- Двигател:
- Контакти:
eewf написа:Следователно не мери дебита на бензина а нещо друго...какво ?
На въздух
обоснови се
- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
Компютъра мери какво количество въздух постъпва в двигателя и на базата на това измерване има записани т. нар. гориво-въздушни диаграми за какво количество въздух колко гориво е необходимо.
- Stoi
- Вечен БАН
- Двигател:
- Контакти:
dancing_niki написа:Компютъра мери какво количество въздух постъпва в двигателя и на базата на това измерване има записани т. нар. гориво-въздушни диаграми за какво количество въздух колко гориво е необходимо.
До тук добре. А как си да си обясна повишения разход на гориво по борд-компютъра при работа на газ. Говорим при един и същ режим на натоварване. Количеството измерен въздух би трябвало да е еднакво и при двата вида гориво.
- dancing_niki
- Скиора
Не е еднакво при бензина е 14,7 към 1 т.е. 14,7 килограма въздух за 1 кг бензин (стехиометрична смес), природен газ 17,2:1; пропан-бутан 15,5:1. Като се прибави и калоричността на горивата и някои и други фактори и ето ти го по-големия разход.
- filipov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Възможно ли е в зависимост от наличието на кислород колата да гори или комп -а да показва по-малко или по-вече. Може ли примерно сутрин когато кислорода е повече да харчи по-малко?
- dancing_niki
- Скиора
Не, понеже тука се намесва и ламбда сондата и помага за корекцията на необходимото количество гориво, а отделно и се мери температурата на входящия въздух, откъдето може също да се изчисли количеството кислород в единица обем, откъдето съответно и количеството гориво се "дозира" по-точно.
- Stoi
- Вечен БАН
- Двигател:
- Контакти:
горе-долу е ясна работата 

А някой ще каже ли ,колко е вярно?В действителност ли гори толкова?
При мен на дълго показва 6.2до 6.5,а в София рядко под 12,но карам на газ и незнам дали е истина.
При мен на дълго показва 6.2до 6.5,а в София рядко под 12,но карам на газ и незнам дали е истина.
- dancing_niki
- Скиора
Почти на 100% е вярно, само дето обичат да ни лъжат в колонките 

-
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
а от къде точно взима информация вакума че на мен ми показва градско 2-3литра на 100км среден разход 

- dancing_niki
- Скиора
Предполагам някъде около дросела, да не ти е запушен или скъсан маркуча, че да дава такива грешки.
-
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
за това не се бях замислял но няма да е.и преди да му пусна вакум показваше среден разход 

Добре, но написаното до тук важи повече за моментния разход. При средния разход във формулата влизат и други променливи ... например, аз като седя на място показва 99.9l/100km, като мина 100м, вече съм на 50литра на 100 км, но това пак не е реалната стойност ... т.е. формулата изчислява горивото и спрямо път, време и тн. ама какво точно и как точно известно ли е 
компа винаги дава отклонение, колкото е по-дълъг прехода, толкова по-малко е отклонението. При много на брой малки преходи от по 10км с чести спирания, отклонението на един резервоар ми е 1 литър на 100км, реално изразходваното е 1л по-малко. При дълъг преход с равномерна скорост показва сравнително точно.

компа винаги дава отклонение, колкото е по-дълъг прехода, толкова по-малко е отклонението. При много на брой малки преходи от по 10км с чести спирания, отклонението на един резервоар ми е 1 литър на 100км, реално изразходваното е 1л по-малко. При дълъг преход с равномерна скорост показва сравнително точно.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”